Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Συμβαίνει και στα καλύτερα σπίτια. Το «ατύχημα» με τη δημόσια πρόταση της Titan Cement International για την απόκτηση του 100% των κοινών και προνομιούχων μετοχών της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν έπιασε στον ύπνο τους ακριβοπληρωμένους συμβούλους του εγχειρήματος αλλά και τη διοίκηση της εταιρείας που αμήχανη ακόμη προσπαθεί να σχεδιάσει την επόμενη μέρα.
Η Titan Cement International, εταιρεία που ιδρύθηκε από τους βασικούς μετόχους της Τιτάν, τις οικογένειες Κανελλόπουλου και Παπαλεξόπουλου, με έδρα τις Βρυξέλλες, είχε υποβάλει δημόσια πρόταση με στόχο την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας. Η δημόσια πρόταση δεν είχε τίμημα με μετρητά αλλά ανταλλαγή μετοχών.
Για μία μετοχή που θα εκχωρούσε μέτοχος της Τιτάν, θα ελάμβανε μία μετοχή της TCM. Σκοπός της δημόσιας πρότασης ήταν η απόσυρση της μετοχής της Τιτάν από το ΧΑ, η μεταφορά της καταστατικής έδρας στις Βρυξέλλες και της φορολογικής έδρας στην Κύπρο και η εισαγωγή των μετοχών στo χρηματιστήριo Euronext των Βρυξελλών και δευτερογενώς στο Euronext Παρισίων και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Διεθνής χαρακτήρας
Ενας διεθνοποιημένος όμιλος όπως η Τιτάν, με παραγωγικές μονάδες σε ΗΠΑ, Βαλκάνια, Αίγυπτο, Τουρκία, Βραζιλία, επιδίωκε μέσα από αυτόν τον εταιρικό μετασχηματισμό να αντικατοπτριστεί και να ενισχυθεί ο διεθνής χαρακτήρας των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων και κυρίως να επιτευχθεί η διεύρυνση των πηγών άντλησης ρευστότητας και πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Στις μονάδες στην Ελλάδα δεν θα άλλαζε τίποτα, αφού θα συνέχιζαν κανονικά τη λειτουργία τους. Σύμφωνα με τον νόμο, για να πετύχει η δημόσια πρόταση έπρεπε να προσφερθούν στην TCM τουλάχιστον το 90% των κοινών και το 90% των προνομιούχων μετοχών της Τιτάν. Τότε οι υπόλοιποι μέτοχοι της Τιτάν που δεν θα είχαν ανταλλάξει τις μετοχές τους κατά τη διάρκεια της δημόσιας πρότασης θα έπρεπε να τις παραδώσουν στην ΤCM λαμβάνοντας μετρητά 21,05 ευρώ για κάθε κοινό τίτλο και 17,6 ευρώ για κάθε προνομιούχο. Η Τιτάν ανακοίνωσε ότι κατά την περίοδο αποδοχής συγκεντρώθηκαν 66,9 εκατ. κοινές μετοχές (87%) του μετοχικού κεφαλαίου και 6,9 εκατ. προνομιούχες (92%) του μετοχικού κεφαλαίου, με αποτέλεσμα η δημόσια πρόταση να καταστεί ανενεργή.
Οι μέτοχοι
Ουσιαστικά μέτοχοι κάτοχοι 10,1 εκατ. κοινών μετοχών (επί συνόλου 77 εκατ.) δεν παρέδωσαν τις μετοχές τους ευελπιστώντας να τις ανταλλάξουν με μετρητά και να εισπράξουν 21,05 ευρώ ανά μετοχή, καθώς την τελευταία ημέρα της δημόσιας πρότασης η τιμή στο ταμπλό ήταν 20,65 ευρώ.
Οι μέτοχοι αυτοί θεωρούσαν, όπως και η διοίκηση, πως η δημόσια πρόταση θα πετύχει (θα είχε συγκεντρωθεί το 90% των κοινών), οπότε η εταιρεία θα ήταν υποχρεωμένη να τις αγοράσει.
Δεν υπολόγισαν όμως καλά – αφού είχαν και άλλοι αυτή την ιδέα – και τώρα βλέπουν τη μετοχή να υποχωρεί στον απόηχο της αποτυχίας της δημόσιας πρότασης. Σχεδόν το 1/3 των κοινών μετοχών που δεν εισφέρθηκαν ανήκουν στα passive funds των Blackrock και Vanguard. Τα funds αυτά ακολουθούν τον δείκτη MSCI Greece και δεν τους ενδιέφερε να λάβουν μετοχές της βελγικής TCM. Προτιμούσαν να ρευστοποιήσουν και να λάβουν μετρητά.
Προσδοκίες
Η αλήθεια είναι ότι το εγχείρημα της διοίκησης της Τιτάν έπεσε θύμα της αρνητικής χρηματιστηριακής συγκυρίας που καθήλωσε τον κοινό τίτλο κάτω από την τιμή αναφοράς των 21,05 ευρώ και δημιούργησε προσδοκίες για ένα γρήγορο «μεροκάματο» στους επενδυτές.
Η διοίκηση της Τιτάν κρατά κλειστά τα χαρτιά της για την επόμενη μέρα. Ολες όμως οι πληροφορίες συγκλίνουν πως θα ακολουθήσει νέα δημόσια πρόταση, αυτή τη φορά με καλύτερη προπαρασκευή. Ο σχεδιασμός για τον απογαλακτισμό της εταιρείας από την «τοξική» Ελλάδα παραμένει.
Ο όμιλος έχει δανειακές υποχρεώσεις 900 εκατ. ευρώ και θα θέλει να τις αναχρηματοδοτήσει με επιτόκια που λαμβάνουν οι ανταγωνιστές του κοντά στο 1%-1,5% και όχι με 3% που είναι η τιμολόγηση σήμερα λόγω του ρίσκου της χώρας. Το σενάριο μετατροπής των προνομιούχων μετοχών σε κοινές και μετά υποβολής δημόσιας πρότασης φαίνεται πως δεν προκρίνεται από τον όμιλο.