Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Πιθανότατα λίγοι πήραν είδηση το κομφούζιο που προκλήθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας με την ονοματοδοσία του νέου κορωνοϊού που έχει παραλύσει την Κίνα και απειλεί με παγκόσμια εξάπλωση. Ολα άρχισαν την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης για τον ιό στα γραφεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γενεύη, όταν ο πρόεδρός του κ. Tedros Adhanonm Ghebreyesus ανακοίνωσε ένα όνομα: COVID-19. Επρόκειτο για το όνομα της νόσου που προκαλεί ο ιός (Cοrona Virus Disease), με την προσθήκη του αριθμού 19 να σηματοδοτεί τη χρονιά που αυτή ξέσπασε.
Για αδιευκρίνιστους λόγους, οι παρόντες δημοσιογράφοι νόμισαν ότι η βάφτιση αφορούσε τον ίδιο τον ιό και όχι τη νόσο και άρχισαν να μεταδίδουν το νέο όνομα. Μόνο που σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όλοι άρχισαν να στέλνουν διορθωτικές ενημερώσεις. Τι είχε συμβεί; Προτού καλά-καλά ολοκληρωθεί η ανακοίνωση του προέδρου του ΠΟΥ, στη διαδικτυακή πλατφόρμα bioRxiv είχε ανέβει άρθρο της Ομάδας Μελέτης Κορωνοϊών, της Διεθνούς Επιτροπής για την Ταξινόμηση των Ιών, στο οποίο ο ιός βαφτιζόταν SARS-CoV-2.
Στο παρελθόν, ο ΠΟΥ είχε επανειλημμένως συνεργαστεί στενά με επιστημονικές ομάδες, αρμόδιες για την ταξινόμηση των μικροοργανισμών, και οι ανακοινώσεις για την ονοματολογία παθογόνων και ασθενειών που προκαλούνται από αυτές γίνονταν από κοινού. Φαίνεται όμως ότι η πίεση που υφίσταται ο Οργανισμός αυτόν τον καιρό εξαιτίας του νέου κορωνοϊού έχει επιδράσει και στη λειτουργία του.
Λέγεται ότι οι κινεζικές αρχές δεν είναι χαρούμενες με το όνομα που έχει δοθεί στον ιό. Παραπέμπει ευθέως σε εκείνον που προκάλεσε την επιδημία του Συνδρόμου της Οξείας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας (SARS) το 2003, το οποίο είχε ιδιαιτέρως αυξημένη θνητότητα. Ετσι εκτιμάται ότι το νέο όνομα θα ξυπνήσει άσχημες μνήμες. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να αγνοήσουν τη γενετική συγγένεια των δύο ιών και θα ήταν αντιεπιστημονικό να δοθεί ένα άλλο όνομα σε έναν ιό που ανήκει στην οικογένεια των ιών SARS.
Μπορεί όμως να βγει κάτι καλό από αυτό που αρχικά φαίνεται σαν επιστημονική αναισθησία: αν οι δύο ιοί είναι τόσο συγγενικοί, τότε η γνώση που αποκτήθηκε από τη μελέτη του προηγούμενου θα μπορούσε να προωθήσει με ταχείς ρυθμούς την έρευνα για τον πρόσφατο. Ισως δηλαδή μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τον SARS-CoV-2 τώρα που ξέρουμε περί τίνος πρόκειται. Και αυτό θα είναι ένα τεράστιο όφελος.