Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Σαράντα επτά ημέρες πριν από το Brexit (29 Μαρτίου) και η Βρετανία βρίσκεται στο ίδιο χάος όπου βρισκόταν πάντα, ενώ η προοπτική ενός Brexit χωρίς συμφωνία είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο όπως έχουν τα πράγματα σήμερα – εκτός αν το Λονδίνο ζητήσει παράταση την τελευταία στιγμή, αίτημα με το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα μπορούσαν να συμφωνήσουν οι «27». Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έφαγε σκληρή «πόρτα» από τις Βρυξέλλες, όπου πήγε αυτή την εβδομάδα προσπαθώντας να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.
Πολλοί παραλληλίζουν το «παιχνίδι» της Μέι με εκείνο του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στις Βρυξέλλες το 2015. Η βρετανίδα πρωθυπουργός προσπαθεί να φθάσει στο παρά πέντε ενός Brexit χωρίς συμφωνία, προκειμένου να πιεστεί η βρετανική Βουλή να υπερψηφίσει το υπάρχον σχέδιο αποχώρησης ή να πιεστούν οι Βρυξέλλες να κάνουν παραχωρήσεις όσον αφορά το backstop, τη δικλίδα ασφαλείας που περιλαμβάνει η συμφωνία αποχώρησης για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία.
Ομως η περίπτωση της Ελλάδας του 2015 και η περίπτωση της Βρετανίας σήμερα έχουν πολλές διαφορές. Το 2015 οι Βρυξέλλες δεν ήθελαν να κάνουν παραχωρήσεις προς την Αθήνα για να μην «πάρουν αέρα» και άλλα κράτη-μέλη και αρχίσουν να ξεφεύγουν στα ελλείμματα του προϋπολογισμού τους. Στην περίπτωση της Βρετανίας οι Βρυξέλλες δεν θέλουν επ’ ουδενί να κάνουν περισσότερες παραχωρήσεις, γιατί αυτό θα αποτελούσε υπαρξιακό κίνδυνο για το μέλλον της Ενωσης: αν υπάρξει το προηγούμενο ενός κράτους-μέλους που αποχώρησε από την ΕΕ αλλά διατήρησε προνόμια α λα καρτ, τότε ίσως θελήσουν να το μιμηθούν και άλλα. Επιπλέον, η Βρετανία έχει πολύ περισσότερα να χάσει απ’ όσα η ΕΕ από ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
Η Μέι έχει δηλώσει ότι θα καταθέσει μέχρι αυτή την Τετάρτη στη βρετανική Βουλή ποια είναι τα σχέδιά της για το Brexit, ώστε οι βουλευτές να μπορούν να ψηφίσουν επ’ αυτών την Πέμπτη. Είναι πολύ δύσκολο να δούμε τι καινούργιο θα κομίσει η βρετανίδα πρωθυπουργός. Το πιθανότερο είναι μια από τα ίδια, όπως έχει γίνει τόσες φορές στο πρόσφατο παρελθόν, κάνοντας πολλούς να μιλούν για τη «Μέρα της μαρμότας» στη Βρετανία, από την ομώνυμη ταινία στην οποία ο Μπιλ Μάρεϊ ξυπνά κάθε πρωί και ζει την ίδια μέρα που επαναλαμβάνεται.