Η ματιά του αστού

Η ματιά του αστού | tovima.gr

Ο Στράτης Στρατήγης είναι αθηναίος δικηγόρος. Δεν χρησιμοποιώ τυχαία το επίθετο «Αθηναίος». Γεννήθηκε το 1933 σε ένα σπίτι της Πλάκας, όπου κατοικεί και τώρα. Το σπίτι ανήκε στην οικογένεια Γάσπαρη, γάλλοι πρόξενοι στην Αθήνα από τα τέλη του 17ου αιώνα, κορσικανικής καταγωγής. Οι Αθηναίοι γνωρίζουν αυτό το σπίτι, καθώς για χρόνια στεγαζόταν εκεί μια χαρακτηριστική πλακιώτικη ταβέρνα.

Τα παιδικά και εφηβικά χρόνια ο Στρατήγης τα πέρασε όμως στο Κολωνάκι, γωνία Πινδάρου και Αλεξάνδρου Σούτσου. Εκεί μετακόμισε η οικογένειά του, μαζί με το γραφείο του δικηγόρου πατέρα του. Ο δρόμος αντιπροσώπευε έναν αθηναϊκό, αστικό μικρόκοσμο. Δίπλα τους, κατοικούσε ο νευρολόγος Αγγελος Κατακουζηνός με τη σύζυγό του, ηγερία της αθηναϊκής κοινωνίας, Λητώ. Στην ίδια γειτονιά, η Ελενα Μεταξά, χήρα του αρχιτέκτονα Αναστασίου Μεταξά, ο καθηγητής της Ιατρικής Κωνσταντίνος Μουτούσης, ο Μέμος και η Ντόρα Γιαννούκου, οι γονείς της Μαρίκας Μητσοτάκη, ο Πάνος Κόκκας, κατοπινός εκδότης της «Ελευθερίας», η οικογένεια του Σπύρου Μαρκεζίνη, ο Ηλίας Κριμπάς, υπουργός Υγείας επί Μεταξά, ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Δενδρινός κ.ά.

Στην αυτοβιογραφία του «Αστυγραφία. Η ζωή μου, η Αθήνα, η πολιτική» (εκδόσεις Παπαδόπουλος) ο Στρατήγης παρουσιάζει με ιδιαίτερα αφηγηματικό τρόπο αυτή την αστική Αθήνα. Αλλά μιλάει και για τις σπουδές του στην Ελβετία, για τα χρόνια του στη Σχολή Μακρή, όπου ένας από τους συμμαθητές ήταν ο Χρήστος Λαμπράκης, για τη φιλία του με τον διάδοχο και κατοπινό βασιλιά Κωνσταντίνο, για τη φιλία του με τον εφοπλιστή Πέτρο Νομικό, για τη γυναίκα του Ελένη Θεοδωρακοπούλου και για τον πεθερό του, καθηγητή της Φιλοσοφίας Ιωάννη Θεοδωρακόπουλο, για τη δικηγορία.

Υπηρέτησε όμως και σε δημόσια αξιώματα στις κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Μέλος της πρώτης διοικούσας της Νέας Δημοκρατίας, από τους ιδρυτές του πρώτου think tank της, βουλευτής Επικρατείας το 1985 αλλά και από τους πρωταγωνιστές της πρώτης διάσπασης της ΝΔ, όταν προσχώρησε στη ΔΗΑΝΑ. Τελευταίο αξίωμά του ήταν η θητεία του ως προέδρου της Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου τον τοποθέτησε ο Κώστας Σημίτης. Παραιτήθηκε από το αξίωμα αυτό. Ολοι ξέρουμε τη συνέχεια. Αυτή η πλευρά του δημόσιου βίου του Στρατήγη καταλαμβάνει σημαντικό μέρος της αυτοβιογραφίας του, δίνοντάς του ευκαιρία για στοχαστικές παρατηρήσεις, χρήσιμες για το σημερινό πολιτικό κλίμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk