Αυτοκίνητο

Volvo XC40: Generation Y

Σχεδιασμένο από και για τη γενιά των millennials, το XC40 είναι κάτι περισσότερο από το χαϊδεμένο παιδί της Volvo. Είναι το σύμβολο μιας εποχής.

Κάθε γενιά αντιλαμβάνεται τον κόσμο διαφορετικά, ανάλογα με τις προσλαμβάνουσες που αποκτά. Εχει τις δικές της εμπειρίες, τις δικές της υποχρεώσεις και βέβαια τις δικές της ευκαιρίες να αλλάξει τον κόσμο.

Οι millennials, για παράδειγμα – όσοι δηλαδή γεννήθηκαν από το 1980 έως το 2000 -, θεωρούνται η γενιά της αυτοπεποίθησης και της τεχνολογίας. Μεγάλωσαν εν μέσω μιας ακόμα τεχνολογικής επανάστασης, κατέλυσαν μέσω του Διαδικτύου και των σπουδών τους κάθε κοινωνικό περιορισμό, δημιούργησαν νεοφυείς επιχειρήσεις με ποικίλα αντικείμενα. Σταδιακά οικοδομούν έναν νέο κόσμο παντού, κυρίως δε στην αυτοκινητοβιομηχανία, όπου το Volvo XC40 αποτελεί κύριο εκφραστή τους.

Ο σχεδιαστής του, Ιαν Κετλ, δεν έκρυψε ποτέ τις πηγές έμπνευσής του. Ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπως το «Oblivion» και το «Elysium» αποτέλεσαν τη βάση για την αισθητική του XC40, η οποία όφειλε να απέχει από εκείνη των μεγαλύτερων XC60 και XC90.

Αυτή ουσιαστικά είναι και η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στο χαϊδεμένο παιδί των Σουηδών και τα μεγαλύτερα SUV τους, υπό την έννοια ότι έχει κληρονομήσει όλα τα τεχνολογικά στοιχεία τους, σε βαθμό που χαρακτηρίζεται πλέον «game changer» στην ιστορία της Volvo και στην κατηγορία του.

Παρά τις «αστικές» διαστάσεις του – μήκος 4,425 και πλάτος 1,658 μέτρα -, τα σχεδόν 20 εκατοστά απόστασης από το έδαφος προβάλλουν τα καθαρόαιμα χαρακτηριστικά του, ανεξαρτήτως αν επιλέξει κανείς τη δικίνητη ή κάποια από τις τετρακίνητες εκδόσεις του. Κοινό τόπο αποτελούν η στιβαρότητά του σε κάθε είδους έδαφος, η εξαιρετική οδική συμπεριφορά και η ποιότητα κύλισης.

Ο υπερθετικός βαθμός ίσως ακούγεται υπερβολικός, αλλά αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο οι Σουηδοί σχεδιάζουν το μέλλον τους, χωρίς μετριοφροσύνες, προβάλλοντας με έναν νέο τρόπο τη δική τους τετράτροχη αντίληψη. Σε αυτήν οφείλεται το σωστά ζυγισμένο σύστημα διεύθυνσης με αίσθηση που παραμετροποιείται μέσω των διαφορετικών προγραμμάτων οδήγησης, αλλά και η ψηφιακή κυριαρχία που αποτυπώνεται στον hi-tech πίνακα οργάνων των 12,3 ιντσών και στην κεντρική οθόνη αφής 9 ιντσών του συστήματος infotainment Sensus.

Την ίδια στιγμή, μια σειρά επιλογών για την εξωτερική εμφάνιση και τον εσωτερικό διάκοσμο που εξατομικεύουν πλήρως το αυτοκίνητο, με διχρωμίες, αυτόματο σύστημα κλιματισμού, δερμάτινα καθίσματα και ένθετα αλουμινίου σε επιλεγμένα σημεία του θαλάμου επιβατών, υπογραμμίζουν το δικαίωμα της επιλογής. Από την άλλη πλευρά, η ανθρωποκεντρική προσέγγιση του θέματος «αυτοκίνηση» επέβαλε την παρουσία όλων των συστημάτων ασφάλειας και αποτροπής συγκρούσεων που η Volvo τοποθέτησε πρώτη στα μοντέλα της, παραδίδοντας μαθήματα πληρότητας και σε αυτό το πεδίο πέρα από εκείνο των μηχανικών συνόλων με σημείο εκκίνησης το μοτέρ του 1,5 λίτρου. Με εύρος ισχύος 150-247 ίππων, κίνηση στους μπροστινούς ή σε όλους τους τροχούς, μηχανικό κιβώτιο έξι ταχυτήτων ή αυτόματο οκτώ σχέσεων, το XC40 προσφέρει επιλογές που δεν υπήρχαν ποτέ πριν. Οπως ακριβώς συνέβη και με τους millennials.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
BHMAgazino
Σίβυλλα
Helios Kiosk