Ενστάσεις για τα μικράνούμερα

Το έγγραφο του ΕΟΔΥ που διέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα και απεικόνιζε την πορεία των εμβολιασμών ανά δήμο δημιούργησε αντιδράσεις, ειδικά από δημάρχους πόλεων που εμφανίζονταν να έχουν πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη (κάτω του 25% ή και του 10%). «Τα στοιχεία που διέρρευσαν είναι εκτός πραγματικότητας» δήλωσε στο «Βήμα» ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος. «Ο αριθμός που εμφανίζεται είναι υποδεκαπλάσιος των πραγματικών εμβολιασθέντων» μας είπε, επισημαίνοντας ότι το εμβολιαστικό κέντρο της περιοχής είναι ένα από τα πλέον ενεργά. Σε λανθασμένη μέτρηση απέδωσε τη συμπερίληψη και του Δήμου Βόλβης ο δήμαρχός της Διαμαντής Λιάμας. «Με έκπληξη είδα να αναγράφεται το όνομα του δήμου, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Υγείας, σε σύνολο 23.000 κατοίκων του δήμου έχουν ήδη εμβολιαστεί πάνω από 15.500, που σημαίνει ότι 66% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένοι».

Αρκετά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης επισημαίνουν ότι τα ποσοστά που δημοσιεύονται ενδεχομένως αδικούν τις περιοχές τους, καθώς ο παρονομαστής (ο μόνιμος πληθυσμός) υπολογίζεται βάσει της απογραφής του 2011 και των εκτιμήσεων της ΕΛΣΤΑΤ. Πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισαν στο «Βήμα» ότι παρότι ο προβληματισμός είναι θεμιτός, δεν αφορά τους σκληρούς δείκτες (γεννήσεις, θάνατοι), παρά μόνο τις μεταναστευτικές ροές, ο υπολογισμός των οποίων είναι πράγματι δυσχερής ειδικά σε τοπικό επίπεδο.

Τι συμβαίνει στη Μύκονο;

Στον αντίποδα βρίσκονται τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, όπου καταγράφονται πολύ υψηλά ποσοστά – σε πολλές περιπτώσεις πάνω από τα απαιτούμενα για τη δημιουργία του τείχους ανοσίας. Στη Μύκονο εμφανίζεται εμβολιασμένο με μία δόση το 104% του πληθυσμού (και 87% πλήρως), ποσοστό που εξηγείται αν συνυπολογιστούν και οι εποχικά εργαζόμενοι στο νησί. Ακόμη και στο νησί του ρεκόρ εμβολιασμών, πάντως, η επιδημία καλπάζει, καθώς ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τα 500 ανά 100.000 κατοίκους. Αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό της τάξης του 88% στην ΠΕ Κέας – Κύθνου, το οποίο ορισμένοι θεώρησαν «παραφουσκωμένο» λόγω των μετακινήσεων Αθηναίων που έσπευσαν να συνδυάσουν τον εμβολιασμό τους με το μονοδοσικό σκεύασμα με μια εκδρομή σε κοντινό νησί, δηλώνοντας απλώς διαφορετικό ΤΚ στην πλατφόρμα. Οπως όμως δήλωσε στο «Βήμα» ο δήμαρχος Κύθνου Σταμάτης Γαρδέρης, η πλειονότητα των εμβολιασθέντων (περίπου 98%) είναι είτε μόνιμοι κάτοικοι του νησιού είτε ετεροδημότες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk