Κάθε νέα χρονιά μάς κάνει να ονειρευόμαστε, μας γεμίζει ελπίδες, γίνεται αφορμή για να θέσουμε νέους στόχους. Και έτσι θα ‘πρεπε! Αλλά για να επιτευχθούν οι στόχοι, για να υλοποιηθούν τα όνειρα, για να είναι οι ελπίδες βάσιμες, απαιτείται και δράση. Δράση δική μας και κάποιες φορές δράση από το περιβάλλον μας. Γιατί, καλώς ή κακώς, δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μόνοι μας.

Η ερευνητική εργασία είναι μια εργασία επίπονη και ιδιαίτερη. Απαιτεί γνώσεις, ταλέντο, θέληση, επιμονή, αντοχές φυσικές και ψυχικές. Στην πραγματικότητα ο ερευνητής αναμετριέται με το άγνωστο: ερευνώντας ανακαλύπτει μυστικά που κανείς ως τότε δεν γνώριζε. Και ως αντάλλαγμα για τον κόπο του παίρνει την ικανοποίηση ότι έκοψε πρώτος το νήμα σε έναν αγώνα παραγωγής γνώσης. Περιττό να πούμε ότι δεν υπάρχει ερευνητής που να μην έχει ονειρευτεί να έχει το δικό του εργαστήριο, τη δική του ομάδα που θα συμμερίζεται τα επιστημονικά ενδιαφέροντά του και μαζί θα βαδίζουν εκεί όπου θα τους οδηγεί η περιέργειά τους.

Μέχρι πρότινος, τέτοιου είδους όνειρα ήταν άπιαστα για την πλειονότητα των νέων ελλήνων ερευνητών, για παιδιά που είχαν ολοκληρώσει τις διδακτορικές διατριβές τους εδώ ή στο εξωτερικό. Και αυτό επειδή δεν υπήρχε το κατάλληλο πλαίσιο, δεν υπήρχε εθνική πρόβλεψη για τέτοιου είδους θέσεις. Σήμερα όμως υπάρχει: στόχος του Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) είναι να υποστηρίξει τους αξιότερους από αυτούς ώστε να συνεχίσουν να ανθούν επιστημονικά. Να τους επιτρέψει να αφοσιωθούν απερίσπαστοι στο έργο τους.

Το σημερινό Science είναι αφιερωμένο σε αυτούς τους νέους ερευνητές. Αυτούς στους οποίους έχουμε εμπιστευτεί τις ελπίδες μας για τη μελλοντική οικονομική ευρωστία της χώρας μας. Από τη δική τους εργασία θα προκύψουν οι καινοτόμες εφαρμογές που θα πραγματώσουν τα δικά μας όνειρα για μια σύγχρονη οικονομία βασισμένη στη γνώση, αλλά και μια κοινωνία που θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Γιατί η έρευνα στις ανθρωπιστικές επιστήμες, η οποία επίσης υποστηρίζεται από το ΕΛΙΔΕΚ, είναι εξίσου πολύτιμη με την έρευνα των θετικών επιστημών, καθώς εξασφαλίζει τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού. Προφανώς δεν θα μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε στις επόμενες σελίδες μας (4-7) όλους όσοι θα το άξιζαν. Θα τους παρακολουθούμε όμως στενά, και τους εννιά που σήμερα παρουσιάζουμε και τους πολύ περισσότερους που απουσιάζουν, και θα σας αναφέρουμε τις προόδους τους.

Στην τελευταία σελίδα μας δεν θα βρείτε διδάκτορες. Θα βρείτε εννιά προπτυχιακούς και τελειόφοιτους διαφόρων σχολών που συνεργάστηκαν για να λάβουν μέρος σε έναν δύσκολο διεθνή ερευνητικό διαγωνισμό στις ΗΠΑ και επέστρεψαν τροπαιοφόροι. Είναι δηλαδή η επόμενη γενιά λαμπρών ερευνητών. Σύντομα θα ζητήσουν και αυτοί τη στήριξη του ΕΛΙΔΕΚ. Το οποίο θα πρέπει επίσης να υποστηριχθεί και να μακροημερεύσει.

Το σημερινό αφιέρωμά μας στους επιστήμονες που διαμορφώνουν το μέλλον μας θα ήταν ημιτελές χωρίς την παρουσία του αναπληρωτή υπουρού Ερευνας και Καινοτομίας κ. Κώστα Φωτάκη, του επιστήμονα που οραματίστηκε και υλοποίησε το ΕΛΙΔΕΚ και στους ώμους του οποίου πέφτει το βάρος της διαμόρφωσης της ερευνητικής πολιτικής της χώρας. Οπως θα διαπιστώσετε από τη συνέντευξη που μας παραχώρησε (σελ. 2-3), οι ελπίδες μας για ένα αύριο βασισμένο στη γνώση είναι σε καλά χέρια. Καλή χρονιά από καρδιάς!