• Αναζήτηση

Διόδωρος

Οι νότιοι Έλληνες στολίζουμε έλατα, οι βόρειοι Σουηδοί στολίζουν κορίτσια

Συγκρουσιακός αταβισμός

Οι μολότοφ και αν χτυπήσουν, οι τζιχαντιστές και αν δολοφονήσουν, οι γιορτές θα μυρίσουν:  έστησε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα ο δήμαρχος, ξεκίνησε η χριστουγεννιάτικη αγορά για μας τη φτωχολογιά στο Πεδίον του Αρεως, 23 Δεκεμβρίου έχουμε την άλλη Κυριακή, τη Δευτέρα μας λένε τα κάλαντα!

l Σε κάποιες χώρες η χριστουγεννιάτικη περίοδος ξεκινά με την Black Friday των εκπτώσεων, στην παραδοσιακή Ελλάδα ξεκινούσε με τη νηστεία της μικρής Σαρακοστής στα μέσα Νοεμβρίου – για τη σύγχρονη Ελλάδα ξεκινά με τη διαδήλωση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου και με αυτή του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου·  και οι δύο με μολότοφ, φωτιές, ΜΑΤ, ανθρωποκυνηγητά, κλεφτοπόλεμο και καταστροφές στα Εξάρχεια.

Μου φαίνεται, κανείς δεν θυμάται πια γιατί συμβαίνουν όλα αυτά – είναι σαν εκείνες τις ιστορίες που διαβάζουμε, ότι σε κάποιο κεφαλόσκαλο της Βουλής των Κοινοτήτων κάποιος στέκεται με λιβρέα σε στάση προσοχής, αλλά κανείς δεν ξέρει γιατί. Κανείς δεν θυμάται ότι πριν από αιώνες είχε σπάσει το κεφαλόσκαλο και είχαν βάλει κλητήρα εκεί να ειδοποιεί τους βουλευτές να μη σκοντάψουν· επιδιορθώθηκε το κεφαλόσκαλο αλλά κανείς δεν θυμήθηκε να πάρει από εκεί τον κλητήρα με τη λιβρέα.

Ο αντιαμερικανισμός τελείωσε, το παιδί που δολοφονήθηκε το 2008 ξεχάστηκε, οι διαδηλώσεις και οι καταστροφές συνεχίζονται αταβιστικά. Οπως έχει ξεχαστεί πως τα Χριστούγεννα γιορτάζουμε το φως: αρχίζει πια και μεγαλώνει η ημέρα. ημερολόγιό μου.

Συγκυβερνώντας με «Γκοτζαμάνηδες»

Το ζήτημα είναι ότι σε μας ο αταβισμός λειτουργεί καταστροφικά, ενώ στους άλλους καταναλωτικά, εορταστικά. Η μόνη εξήγηση που μπορώ να βρω είναι ο θλιβερός δημόσιος λόγος των ταγών μας, ημερολόγιό μου.

l Παράδειγμα, οι κυβερνώντες: από τη μια ανοίγουν συνεχώς δικαστικές υποθέσεις κατά των αντιπάλων τους και τους απειλούν να τους στείλουν φυλακή, από την άλλη οι θύτες θυματοποιούν τους εαυτούς τους: φοβούνται μην τους επιτεθούν παρακρατικοί, τα τσαμένα· κατηγορούν τη ΝΔ ότι «χαϊδεύει τους σύγχρονους Γκοτζαμάνηδες», τους ακραίους μακεδονομάχους που οργανώνουν διαδηλώσεις εναντίον του Αλέξη Τσίπρα που είχε συγκέντρωση στο Παλέ ντε Σπορ – που τις αποκαλούν «αντισυγκεντρώσεις».

Αλλά αντισυγκέντρωση κάνει ο Πρωθυπουργός – που βρήκε να πάει να μιλήσει στη Θεσσαλονίκη την ημέρα ακριβώς που αρχίζει εκεί το συνέδριο της ΝΔ. Προκειμένου (προφανώς, μπορούμε να πούμε) να το θάψει επικοινωνιακά, χαρίζοντας κάτι δυνατό στους ψηφοφόρους, π.χ. τα πρόστιμα της Τροχαίας ή τα σκαλπ των ενεχυροδανειστών.

l Αλήθεια, μεταξύ των «Γκοτζαμάνηδων που θα αντιδιαδηλώνουν» πόσοι ψηφοφόροι των ΑΝΕΛ θα βρίσκονται; Γιατί δεν ζητούν και από τον Καμμένο να αποκηρύξει τις συγκεντρώσεις; Το ξέρουμε, μόνιμη κατάσταση: ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβερνά με τους «Γκοτζαμάνηδες» και επιτίθεται στη ΝΔ για να το κρύψει.

Ο Πάνος Καμμένος είναι το αντίθετο του κλητήρα με τη λιβρέα για τους συριζαίους: θυμούνται πολύ καλά γιατί βρίσκεται στην κυβέρνηση, αλλά προσποιούνται πως δεν υπάρχει.

Βασιλικές προαγωγές

l Ο Μπούλης προσπαθεί να τους ανταγωνιστεί σε κουτοπονηριά: συμφώνησαν με τον Αλέξη Τσίπρα, είπε, να μη δεχθεί σε ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ κανέναν αποχωρούντα από τους ΑΝΕΛ. Καλά, ύστερα από συγχρωτισμό τόσων χρόνων, ο Πάνος Καμμένος πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύεται από τις υποσχέσεις που δίνει ή τις συμφωνίες που κάνει. Είναι τόσο αφελής ο υπουργός Εθνικής Αμυνας;

Και βέβαια όχι! Τη συμφωνία την εφηύρε ο ίδιος μήπως και συμμαζέψει το ετερόκλιτο ασκέρι του. Ο Αλέξης Τσίπρας θα τον διαψεύσει με την ανακοίνωση των συνδυασμών όταν έρθει η ώρα.

l Καμιά φορά θυμάμαι πως είμαι Ολυμπιακός, ημερολόγιό μου: 3-1 τη Μίλαν! Μα είναι δυνατόν να είμαι τόσο σπουδαίος;

l Μελομακάρονα εμείς, προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού η παλαιά συνδικαλίστρια, υπηρεσιακή πρωθυπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού Βασιλική Θάνου. Δώρο για τη γιορτή της την Πρωτοχρονιά η υψηλόμισθη θέση, υποθέτω.

l Λέγεται πως η Θάνου άσκησε και κάποιο άλλο επάγγελμα, εκτός αυτών που αναφέρω, αλλά αποκλείεται: κανένας πρόεδρος ανώτατου δικαστηρίου δεν ξέπεσε σε πολιτικό υποχείριο όταν συνταξιοδοτήθηκε.

Μπούργκα εναντίον μπούργκων

Λατρεύω όλες τις πόλεις που έχουν την κατάληξη -bourg, ακόμη και αυτές που δεν τις έχω επισκεφθεί, ημερολόγιό μου. Σε αυτά τα «μπούργκα» γεννήθηκαν η bourgeosie και η σύγχρονη εποχή, ο ευρωπαϊκός πολιτισμός. Από τους αστούς, τους εμπόρους και τους μάστορες των συντεχνιών που κατέκτησαν προνόμια από βασιλιάδες και πρίγκιπες – άρα εξαιρείται από τις αγάπες μου το ρωσικό Petersbourg που ιδρύθηκε σαν αυτοκρατορική πόλη.

Στενοχωριέμαι διπλά λοιπόν για τη δολοφονική επίθεση στο Στρασβούργο του κακοποιού που αποφάσισε να γίνει τζιχαντιστής οπαδός της μπούργκα – τριπλά, γιατί είναι και έδρα του Ευρωκοινοβουλίου η όμορφη πόλη της Αλσατίας. Αλλά είναι μάταιες οι φρικτές ανθρωποθυσίες του: η σκοταδιστική μπούργκα δεν θα νικήσει ποτέ τα λίκνα του φωτός, τα μπούργκα.

l Αδικεί, νομίζω, τις κατσαρίδες όταν καλεί μόνο σκύλους στα μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών που οργανώνει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, ο προφανώς  ιδανικός υπουργός Παιδείας για την επερχόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

l Σιγά μην πιστέψουμε ότι η, ανήκουσα στο ιταλικό κράτος, ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει δίκιο όταν επιτίθεται στον, ανήκοντα στο ελληνικό κράτος, ΟΣΕ, ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι σε άθλια κατάσταση και δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν τα τρένα της. Ο αντιδραστικός Σαλβίνι τα κάνει αυτά, προσπαθεί να αποδομήσει τα επιτεύγματα της αριστερής κυβέρνησής μας.

l Σταματώ, ημερολόγιό μου· μου κόστισες επτά μελομακάρονα ως εδώ, θα πάρω κιλά και θα με κυνηγούν και η Ιζαμπώ και η Φημονόη. Θα πάω ως το Πεδίον του Αρεως να κάνω τη σπατάλη να αγοράσω χριστουγεννιάτικο δέντρο – γνήσιο, θαλερό έλατο. Χωρίς επιδεικτική κατανάλωση, στα μέτρα μας, πώς θα καταλάβουμε ότι γιορτάζουμε;

γραμματοκιβώτιο

diodorus@tovima.gr

«Να περάσουμε στην αντιπολίτευση, ώστε να ανανεωθούμε» ζητούν ουκ ολίγοι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες. Παρ’ ημίν, εάν κάποιος απετόλμα έστω και νύξη για απομάκρυνση από την εξουσία, θα του φόραγαν πάραυτα ζουρλομανδύα.

ΣΤΑΥΡΟΣ, ΚΑΡΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΩΜΑ

nnn

Συγγνώμη για την οξύτητα, αλλά οι συριζαίοι έχουν πραγματικά καταντήσει και το μετρό σαν τα μούτρα τους!

ΖΕΥΞΙΟΣ, ΠΑΤΡΑ

nnn

Οι Τσιπροκαμμένοι προσφάτως διδάσκουν σε εμάς του συνταξιούχους καθηγητές πανεπιστημίου σύγχρονη μαρξιστική-λενινιστική ταξική πολιτική, τοποθετώντας μας στην ολιγαρχία, με προλεταριάτο τους ένδοξους ενστόλους…

ΑΙΓΑΙΑΚΟΣ ΜΑΚΕΔΩΝ ΕΚ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

nnn

Ελπίζω να ‘ναι ευρύχωρο το διαμέρισμά σου / κι ας χάσεις το κοινωνικό που λένε μέρισμά σου.

Γ.ΚΟΚ., ΑΘΗΝΑ

nnn

Σερβιτόρος, κουροπαλάτης στο Μαξίμου και παρακοιμώμενος του κ. Παππά, πλούτισε αποτόμως  – προφανώς για τις υπηρεσίες που προσέφερε: να μας σερβίρει το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

nnn

Εσείς οι δημοσιογράφοι είστε όλο fake news· για τούτο ο Πρωθυπουργός θα εντάξει στο δυναμικό της επικοινωνιακής ομάδας του τον «δημοσιογράφο» Τέρενς Κουίκ, θα αφήσει τον Νίκο Παππά στο Ενημέρωσης κ.λπ. και θα βάλει κυβερνητικό εκπρόσωπο τον Μανωλάκο Πετσίτη. Κάποιος πρέπει να σας βάλει στη θέση σας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΑΣΤΟΥΝΗ

nnn

…δεν ξέρω αν ο Αλέξης θα ήταν νέος Ανδρέας, ο Παππάς νέος Μένιος, ο ΣΥΡΙΖΑ νέο ΠαΣοΚ, σε μια Ελλάδα με Μητσοτάκη αρχηγό της Δεξιάς, το Ονοματολογικό και πάλι επίκαιρο και την οικονομία σε προθάλαμο χρεοκοπίας – αλλά η ζωή έχει τόση έμπνευση και η μοίρα τέτοιο χιούμορ, που το ειδικό δικαστήριο μπορεί να έχει εκ νέου Κωνσταντοπούλο(Υ) για δημόσιο κατήγορο.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΣ., ΟΝΕΙΡΟΥ ’89

nnn

Φοβόμασταν μη γίνουμε οι σερβιτόροι της Ευρώπης, αλλά προκύπτει ότι σε καλό θα μας έβγαινε.

ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ

nnn

Πώς περνούν τα χρόνια! Αλλοι το καταλαβαίνουν από τις Πρωτοχρονιές, άλλοι από τα γενέθλια και οι αναγνώστες του «Επταήμερου» από τα μελομακάρονα. Τη γλύκα τους να έχει το αφεντικό.

ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΜΕΛΙΡΡΥΤΟΣ

nnn

Υποχώρησε ως προς τους φόρους ο Μανώλης (ο Αλέξης μας έχει λιώσει), αλλά διέσωσε το «Ελλάς – Γαλλία συμμαχία» τάζοντας επιδόματα.

Γ.Κ., ΚΥΜΗ

nnn

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Ο Τσίπρας κι ο Παππάς είναι μαφιόζοι, ο Πετσίτης κράταγε την τσάντα του Παππά όταν ήταν σε ραντεβού». Ελλείψει μικρού, κάπως πρέπει να μάθουμε την αλήθεια…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

Νέες Εποχές
Σίβυλλα
Helios Kiosk