• Αναζήτηση

Το επταήμερο του Διόδωρου

Τη χειροκροτούν γιατί λέγεται ότι εμφανίζεται για τελευταία φορά με περικεφαλαία στην πασαρέλα

Ο κακός καιρός μας

Από την εποχή του Αττίκ λεγόταν «έχετε δίκιο», γίνεται πράξη επιτέλους: ας αλλάξουμε ομιλία, ας πούμε κάτι σχετικό με τον καιρό, για τον «Ζορμπά» και τον «Ξενοφώντα» που έκαναν πεδίο μάχης το Αιγαίο εισβάλλοντας από Βορά και Νότο – μόνο που τους βάφτισαν οι μετεωρολόγοι: Ζορμπά ονόμασαν τον νότιο κυκλώνα που όμως Βόρειος, Βορειομακεδόνας, Σλαβομακεδόνας ήταν ο άνθρωπος.
Και βάφτισαν Ξενοφώντα το βόρειο ψυχρό μέτωπο, ενώ ήταν Νότιος ο ιστορικός και πολεμιστής, ο μισθοφόρος του Κύρου και μαθητής του Σωκράτη: στα Σπάτα γεννήθηκε, στα δικά μας μέρη, στη Σκιλλουντία έζησε· διωγμένος από τους Αθηναίους, τιμημένος από τους Σπαρτιάτες.
l Τέλος πάντων, κανένα συνηθέστερο όνομα – Διόδωρος, Μπάμπης, Λάκης, Λίτσα, Αννα, Μανώλης, Γιώτα, Μαρία, Δημήτρης – θα χρησιμοποιηθεί; ‘Η θα μείνουμε στα μεγαλοπρεπή και αρχαιοπρεπή; Και ποιος τους βαφτίζει; Πέρυσι, τον ίδιο μεσογειακό κυκλώνα οι ιταλοί μετεωρολόγοι τον έλεγαν «Νουμά», οι δικοί μας «Ζήνωνα».
l Επί δερβέναγα Μένιου Κουτσόγιωργα, μεταφέρονταν οι αργίες όταν έπεφταν Κυριακές· επί περιφερειάρχου Ρένας Δούρου, μεταφέρονται οι καταιγίδες: κλείνει προκαταβολικά τα σχολεία από την Παρασκευή επειδή την Κυριακή αναμένεται να φθάσει ο «Ζορμπάς» στην Επικράτειά της.
Κακή μαθήτρια του αείμνηστου ρουσφετολόγου γιατί δεν ψηφίζουν οι ευτυχείς μαθητές αλλά οι εργαζόμενοι γονείς που πρέπει να βρουν λύσεις απασχόλησης για τα μικρά παιδιά τους.
Ισως σκέφθηκε ότι δεν υπάρχουν πια εργαζόμενοι σε αυτή τη χώρα. Ισως όμως θυμήθηκε ότι υπάρχουν δικαστές, που κάλεσαν την περιφερειάρχη να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτη για «ανθρωποκτονίες από αμέλεια, σωματικές βλάβες, πρόκληση πλημμύρας και παραβάσεις οικοδομικών κανόνων». Για τις περυσινές φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα.

Zorba – the Greek?

Της εύχομαι, είτε ένοχη είτε αθώα, να ξεμπερδέψει γρήγορα και να μη βασανίζεται όπως ο Ανδρέας Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ που τραβολογιέται οκτώ χρόνια τώρα επειδή έκανε σωστά τη δουλειά του όταν μέτρησε το καραμανλικό έλλειμμα του 2009 και το βρήκε 16%. Ολη η οικουμένη, αυτή που ξέρει από στατιστική, τον στηρίζει.
Δύο φορές έχει απαλλαγεί με βούλευμα, δύο φορές το αναίρεσε ο Αρειος Πάγος, τώρα καλείται για τρίτη φορά να αποφανθεί το Συμβούλιο Εφετών αν θα παραπεμφθεί σε δίκη. Η ελληνική Δικαιοσύνη έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους κατηγόρους του από όση στη Eurostat και στους Αμερικανούς αντίστοιχους που επανειλημμένα στήριξαν τον Ανδρέα Γεωργίου.
Περιμένω την ώρα που κάποιος θα κάνει μήνυση στον Δημήτρη Νανόπουλο ότι χρησιμοποιεί λάθος την κβαντομηχανική και τη θεωρία της σχετικότητας. Καλά ξεμπερδέματα στη χώρα της Φαιδράς Πορτοκαλέας και της φαιδρότητος γενικώς, που ψυχοπλακώνει όσους κάνουν σωστά τη δουλειά τους.
l Για τούτο είναι δίκιο να αλλάξουμε ομιλία και να πούμε κάτι σχετικά με τον καιρό – το αιώνιο θέμα για το οποίο μπορούν να μιλούν χωρίς να τσακώνονται οι άνθρωποι, αφού δεν μπορούν να τον επηρεάσουν, ούτε να αποδώσουν ευθύνες, αν είναι κακός.
l Υπάρχουν βέβαια οι ανόητοι που πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν το κλίμα. Δεν πειράζει, αρκεί να μην το λένε δυνατά και ξυπνήσουν το Πινοτούμπο ή την καλντέρα της Σαντορίνης και δουν τις θεωρίες τους να καίγονται σαν θειαφοκέρια.
l Γιατί αν δεν αλλάξουμε ομιλία, θα πρέπει να συζητήσουμε πόσο σέβεται τις περιφερειακές πολιτικές δυναστείες ο Κυριάκος Μητσοτάκης: μετά τον βουλευτή Αχαΐας Ιάσονα Φωτήλα, (γιο, εγγονό δισέγγονο και τρισέγγονο βουλευτών και υπουργών) που απέσπασε από το Ποτάμι, πρότεινε στον Ηλία Στεφανόπουλο (γιο του προέδρου Κωστή, εγγονό βουλευτή και υπουργού) να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης.
l Ή θα πρέπει να συζητήσουμε για το 1,2 δισ. που θα μοιράσει η κυβέρνηση σε δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και ενόπλους· και θα βιαστεί μετά να κάνει εκλογές – δεν το έγραφα τις προάλλες στις σελίδες σου ότι αρχές του χρόνου θα έχουμε εκλογές, ημερολόγιό μου;
l  Ή για το δημοψήφισμα στην πατρίδα του Zorba (που τους τον κλέψαμε και τον κάναμε the Greek) για την αλλαγή της ονομασίας και του Συντάγματος: 57% έδιναν οι δημοσκοπήσεις στο «Ναι στη Συμφωνία των Πρεσπών» την περασμένη εβδομάδα. Μακάρι να επαληθευτούν.
Οσοι ευκόλως λένε «μία είναι η Μακεδονία, τι με νοιάζει εμένα πώς λένε οι άλλοι τους Σκοπιανούς;» μου θυμίζουν τον παροιμιώδη γύφτο παλαιοτέρων δεκαετιών που έλεγε «τι με νοιάζει εμένα αν ακρίβυνε η βενζίνη; Εγώ πεντοχίλιαρο έβαζα, πεντοχίλιαρο βάζω».

Serial killing

Και όταν τα πούμε όλα για τον καιρό, ας μιλήσουμε για τον Μάριο Ρανφάντι, το διασημότερο καμάκι της Ιταλίας που ετελεύτησε στα 63 του στην αγκαλιά 23χρονης τουρίστριας. Και ας τον τιμήσουμε: όχι μόνο πέθανε για την πατρίδα, αλλά δεν θα επιβαρύνει και το ασφαλιστικό της σύστημα αφού πέθανε εν ενεργεία και χωρίς να αφήσει χήρα.
l Ή και για τον Κόρμπιν, που πέφτει μακριά. Με αφορμή το συνέδριο των Εργατικών ο Matthew d’ Ancona, στηλίτης του «Guardian», έγραψε το πιο ειρωνικό σχόλιο: «Ο Κόρμπιν θέλει την έξοδο από το ευρώ για να οικοδομήσει σοσιαλισμό σε μια χώρα»!
Σε δύο το πολύ, αν τον έπεισε ο σύντροφος Δημήτρης Τζανακόπουλος ότι κάτι αξίζει και το αφεντικό του – που τον έστειλε εκεί να μεταφέρει τους θερμούς αριστεροσοσιαλδημοκρατικούς χαιρετισμούς του.
Σοσιαλισμό σε μία χώρα ήθελαν Τσίπρας – Βαρουφάκης – Λαφαζάνης  το 2015. Αλλά δεν είχαν συμφωνήσει ποιος θα είναι ο Λένιν – το κατάλαβαν οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» όταν έχασαν τα υπουργεία.
l  Δεν θέλω να συζητήσω ούτε για όσα τρομερά έγιναν στην οδό Γλάδστωνος· μου φαίνεται όμως ότι πρέπει να επεκταθεί το μέτρο της επανεξέτασης των 70ρηδων για διπλώματα οδήγησης, πρέπει να γίνεται έλεγχος αν είναι ικανοί και για άλλες δραστηριότητες – επιτρέπεται, ας πούμε, να έχουν κοσμηματοπωλεία όσοι λόγω ηλικίας φοβούνται, πανικοβάλλονται και καταλαμβάνονται από κρίσεις μανίας;
l  Η κυβέρνηση θα επιβιώσει, αλλά ίσως όχι ο κυβερνητικός Συνασπισμός, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας – δύστυχε Παναγιώτη Καμμένε, ούτε καν για βασάλο δεν σε χρειάζεται πια; Η τύχη των Αλαβάνου, Λαφαζάνη, Βαρουφάκη και όσων άλλων εμπιστεύθηκαν τον political serial killer σε περιμένει;
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr
Χαιρετώ από την Αγία Νάπα, τον ανατολικότερο προμαχώνα γυμνού στήθους του δυτικού πολιτισμού!

ΣΤΑΥΡΟΣ, ΣΤΗΘΟΣ ΜΑΡΜΑΡΟ

nnn

Τα μόνα μνημεία που δεν έστειλαν στο Υπερταμείο οι Συριζανέλ είναι η καλύβα του Καραγκιόζη και το σαράι του πασά – προς το παρόν τουλάχιστον.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
nnn
Στην ειμαρμένη επαφίεται η επίλυση του ασφαλιστικού. Πεισιθάνατος ο Τσίπρας ο Αρτινός, όπως ο Ηγησίας ο Αλεξανδρινός.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ
nnn
Η βιαιοπραγία κατά ελεγκτών-εφοριακών ούτε ιδιώνυμο είναι, ούτε αυτεπαγγέλτως διώκεται! Οι ελεγκτές-εφοριακοί στο Αίγιο όχι μόνο τις «έφαγαν» κατά τη διάρκεια του ελέγχου, αλλά πλήρωσαν και εκατό ευρώ από την τσέπη τους για να υποβάλουν μήνυση! Και κερατάδες και δαρμένοι, δυστυχώς…
ΖΕΥΞΙΟΣ, ΠΑΤΡΑ
nnn
Αφού οι νέοι έφυγαν και οι 70ρηδες «θα φύγουν», τι τις θέλουμε τις χρηματαγορές και τις ξένες επενδύσεις; Λεφτά θέλουμε μέχρι να φύγουμε κι εμείς – δανεικά κι αγύριστα.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ
nnn
Ο πρωθυπουργός μας εκτός του ότι μίλησε σε άλλη γλώσσα, μίλησε και για μια άλλη χώρα. Στη δική μας, εκτός από τη βλακεία, όρια δεν έχει και η βία και η ανομία, χώρα όπου ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός, είναι follie.
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ
nnn
Αφού οι Αγορές δεν τον ακούνε με τα χαμόγελα, γιατί δεν δοκιμάζει  εναλλακτικώς με ένα συνοφρύωμα;
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΑΠΟΡΩ ΑΛΗΘΙΝΑ
nnn
Βγήκε ο «χάρος» παγανιά αλλά αντιστέκονται τα γηρατειά.
Γ. Κ., ΚΥΜΗ
nnn
Ελπίζω τα φέιγ βολάν που πέταξαν οι ομογενείς με τη λέξη «ανεπιθύμητος» να ήταν στα αγγλικά, γιατί εκτός Ελλάδος ο πρωθυπουργός μόνον την αγγλικήν ομιλεί.
ΠΑΝΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, ΕΝΤΑΥΘΑ
nnn
Το πάλεψε με τα κουτσοΑγγλικούλια του, αλλά κοινό που έχει γελάσει με Trump έχει υψηλές απαιτήσεις.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ
Νέες Εποχές
Σίβυλλα
Helios Kiosk