ΑDIEU, ΚARL
Ιδιοφυής, ακαταπόνητος, πολυσχιδής, αινιγματικός και τρομερά σνομπ. Ο «Κάιζερ» του οίκου Chanel που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τρίτη έγραψε ένα από τα πιο συναρπαστικά κεφάλαια στο χρυσό βιβλίο της μόδας.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Τον Καρλ Λάγκερφελντ τον είχα συναντήσει μία και μοναδική φορά στο εστιατόριο «L’ Avenue» στην Πόλη του Φωτός. Ο «Κάιζερ» της παγκόσμιας μόδας συνήθιζε καθημερινά, γύρω στις 2 μ.μ., να κάνει lunch break, επιλέγοντας αρκετές φορές το δημοφιλές spot επί της Avenue Montaigne. Ο Λάγκερφελντ καθόταν σε ένα μάλλον απομονωμένο τραπέζι του restaurant, το οποίο είναι γνωστό ότι συγκεντρώνει στις αίθουσές του τα πλέον γνωστά πρόσωπα του fashion world. Στη συντροφιά τού γερμανικής καταγωγής μετρ ήταν το top model Κάρα Ντελεβίν. Κοινοί φίλοι, οι οποίοι γνώριζαν τον Λάγκερφελντ εδώ και πολλά χρόνια, έκαναν τις συστάσεις. Ο άνθρωπος ο οποίος βρισκόταν στο τιμόνι του εμβληματικού οίκου Chanel εδώ και 35 χρόνια έχοντας κατορθώσει να αναδείξει το brand ως το κορυφαίο στον πλανήτη, μου χάρισε ένα εγκάρδιο χαμόγελο. Δεν είχε αποχωριστεί στιγμή τα μαύρα γυαλιά του. Ο ίδιος άλλωστε συνήθιζε να λέει ότι τα μαύρα γυαλιά τού πρόσφεραν την απόλυτη προστασία. Ο εκκεντρικός, υπερταλαντούχος designer πίστευε ότι με αυτόν τον τρόπο κανείς δεν μπορούσε να διαβάσει τις σκέψεις του. Αρκετοί απέδιδαν στον Λάγκερφελντ τον χαρακτηρισμό «οριακά αγενής». Πώς αλλιώς, υποστήριζαν, θα μπορούσε να είναι ένας άνθρωπος ο οποίος αποφεύγει να σε κοιτάξει καθαρά στα μάτια ή γυρίζει σε άλλη κατεύθυνση το κεφάλι με τη χαρακτηριστική λευκή αλογοουρά αν οι στυλιστικές σου επιλογές δεν είναι του γούστου του;
Αντι Γουόρχολ ή Τσάρλι Τσάπλιν;
Ο Καρλ Λάγκερφελντ, σύμφωνα με τη μούσα του Κλόντια Σίφερ, ήταν ο Αντι Γουόρχολ της μόδας. Ενας πραγματικά φιλοσοφημένος «πρίγκιπας», ο οποίος κατόρθωσε να διασώσει τελικά το όραμα της μεγάλης Γκαμπριέλ (Coco) Σανέλ, με τις πωλήσεις του οίκου να αγγίζουν δισεκατομμύρια ευρώ. Είχε άλλωστε το άγγιγμα του Μίδα. Ο σχεδιαστής ήταν πάνω από όλα οραματιστής. Οραματιστής και δημιουργός. Εκείνος ο οποίος καθόρισε τι ακριβώς είναι το luxury fashion. Ο Καρλ Λάγκερφελντ έφυγε από τη ζωή στις 19 Φεβρουαρίου, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια κληρονομιά στην παγκόσμια βιομηχανία της μόδας. Σύμφωνα με την Κάρα Ντελεβίν, η οποία μαζί με τις Λίλι-Ρόουζ Ντεπ, Κάια Γκέρμπερ και Βιτόρια Σερέτι ήταν τα αγαπημένα του μοντέλα τα τελευταία χρόνια, υπήρξε ο Τσάρλι Τσάπλιν στον φαντασμαγορικό κόσμο της μόδας. Ιδιοφυΐα, ακριβώς όπως ο χαρακτήρας μιας βουβής ταινίας.
Η βαριά κληρονομιά και οι άνδρες
Ο ιστορικός γαλλικός οίκος Chanel, μέσω του Alain Wertheimer, ανακοίνωσε ότι διάδοχος «στο δημιουργικό έργο των συλλογών, έτσι ώστε η κληρονομιά της Γκαμπριέλ Σανέλ και του Καρλ να συνεχίσει με την ίδια πάντα επιτυχία», είναι η Βιρζινί Βιάρ. Η χαμηλών τόνων Βιρζινί ήταν εδώ και σχεδόν τριάντα χρόνια (ο Λάγκερφελντ ανέλαβε τα ηνία της Chanel το 1983) η πλέον στενή του συνεργάτις, όπως επίσης καλή, στοργική, εχέμυθη φίλη. Η διάδοχος είναι μια γυναίκα στην οποία πίστευε απόλυτα ο δύσκολος, σνομπ Λάγκερφελντ. Ο ίδιος συνήθιζε να λέει ότι απέφευγε να συνεργάζεται με άνδρες. «Εκτός από έναν βοηθό μου, δουλεύω αποκλειστικά με γυναίκες» υποστήριζε. «Ειλικρινά, μόνο προβλήματα αντιμετώπιζα όταν συνεργαζόμουν με άνδρες. Γίνονταν εγωκεντρικοί, πίστευαν ότι είναι πιο χαρισματικοί από εμένα, αλλά τελικά απέτυχαν!», τόνιζε με στόμφο.
Η εμπιστοσύνη στη Βιάρ
Ο Καρλ Λάγκερφελντ τα τελευταία χρόνια επιθυμούσε η Βιρζινί Βιάρ να βρίσκεται στο πλευρό του όταν εκείνος, στο τέλος των μεγάλων fashion shows, εμφανιζόταν στο catwalk για να χαιρετήσει το ενθουσιώδες κοινό το οποίο τον ακολουθούσε πιστά. Ο μετρ πίστευε ότι η Βιάρ μπορούσε να είναι η άξια διάδοχος. Μια δημιουργός η οποία μπορούσε να κρατήσει το κλασικό αγοραστικό κοινό (τις γυναίκες που επενδύουν στα κλασικά τουίντ ταγέρ, τα υπέροχα δίχρωμα παπούτσια, τις καπιτονέ τσάντες και τα θεατράλε κοσμήματα), αλλά και τους millennials (οι νεαρότερες ηλικίες αγοράζουν φανατικά τη νέα εκδοχή του little black dress, τα λευκά και ροζ σούπερ μίνι ταγέρ, τα καυτά σορτς με τις τουνίκ, τα sexy, «κοφτά» ολόσωμα μαγιό και τα σανδάλια).
Η φιγούρα fashion statement και το τελευταίο show
Οι φήμες γύρω από την πολύ άσχημη κατάσταση της υγείας του Λάγκερφελντ είχαν ξεκινήσει στα μέσα του 2017. Η φιγούρα fashion statement – ο μετρ είχε στη συλλογή του περισσότερα από 2.500 χιλιάδες λευκά ολομέταξα πουκάμισα, όπως επίσης εκατοντάδες μαύρα κοστούμια και γιλέκα – έκανε όλο και λιγότερες δημόσιες εμφανίσεις. Τα σχόλια έγιναν ακόμη πιο έντονα όταν τον περασμένο Ιανουάριο ο μετρ δεν «περπάτησε» στην πασαρέλα αμέσως μετά το Haute Couture show του οίκου Chanel. Η επίσημη ανακοίνωση του brand, το οποίο για πολλούς ο αιρετικός designer ανέβασε στα ύψη μετά από μια μεγάλη πτωτική πορεία, ήταν ότι «ο κ. Λάγκερφελντ είναι πολύ κουρασμένος». Οι άνθρωποι όμως που κινούνται στον χώρο της μόδας (όπως η Aννα Γουίντουρ της αμερικανικής «Vogue» και η στενή του φίλη πριγκίπισσα του Μονακό Καρολίνα) γνώριζαν την αλήθεια. Ο Καρλ Λάγκερφελντ ήταν πολύ σοβαρά άρρωστος, είχε χτυπηθεί από τον καρκίνο. Η ασθένειά του εξελισσόταν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, εκείνος όμως έδειχνε ψυχραιμία, αξιοπρέπεια. Το τέλος ήρθε για εκείνον το πρωινό της περασμένης Τρίτης στην αγαπημένη του πόλη, το Παρίσι. Εκεί όπου ζούσε, εργαζόταν, σχεδίαζε, οραματιζόταν, απολάμβανε τη ζωή. Ο ίδιος υποστήριζε ότι δεν υπάρχει τίποτε πιο όμορφο στον κόσμο από το να ατενίζεις τον Πύργο του Αϊφελ κρατώντας ένα ποτήρι σαμπάνιας. Οταν μάλιστα ο χρυσόξανθος καμπανίτης φέρει το όνομά σου («Karl»), τότε τα πράγματα είναι ακόμη καλύτερα…
Η συλλογή Haute Couture και η «La Vigie»
Ο Καρλ Λάγκερφελντ σχεδίασε την τελευταία υψηλής ραπτικής κολεξιόν για τον οίκο Chanel μόλις λίγους μήνες πριν. Η συλλογή παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας Haute Couture, η οποία πραγματοποιείται πάντα τον Ιανουάριο στο Παρίσι. Η κολεξιόν ήταν πραγματικά συναρπαστική. Το show ξεκίνησε με τα αγαπημένα τουίντ ταγέρ με τις pencil φούστες και τα φτερά. Ακολούθησαν δερμάτινα τζάκετ τα οποία αντικατέστησαν τα κλασικά μπολερό. Δαντελένια φορέματα, τουαλέτες με πολύτιμα κρύσταλλα, διαφάνειες, κεντημένα λουλούδια. Κυρίαρχα χρώματα το μαύρο, το ροζ και αυτό της μέντας. Το σκηνικό πίσω θύμιζε τη φαντασμαγορική κατοικία «La Vigie» στο Μόντε Κάρλο, εκεί όπου ο Καρλ επέλεγε να κάνει τις διακοπές του τη δεκαετία του 1980. Αλλωστε οι φιλικές σχέσεις του «Κάιζερ» με την πριγκιπική οικογένεια του Μονακό ήταν γνωστές.
Οι φίλες γαλαζοαίματες
Ο Καρλ, εξαιρετικός φωτογράφος εκτός από ταλαντούχος σχεδιαστής μόδας, συνήθιζε να κλείνει στον φακό του την Γκρέις και μετά τον θάνατό της τις πριγκίπισσες Καρολίνα και Στεφανί. Η Καρολίνα είχε πάντα μία από τις πρώτες θέσεις στα shows της Chanel. Η Στεφανί, αν και αγόραζε κομμάτια Chanel, έτρεφε ιδιαίτερη αδυναμία στα δερμάτινα σύνολα του Jean-Claude Jitrois. Η τωρινή πρώτη κυρία του πριγκιπάτου Σαρλίν, σύζυγος του Αλβέρτου, επιλέγει σχεδόν αποκλειστικά Armani και Akris, κάτι που είχε στενοχωρήσει τον Λάγκερφελντ. Ο μετρ ήξερε ωστόσο να κρύβει τα βαθύτερα συναισθήματά του. Υπήρξε άλλωστε ένας άνθρωπος μάλλον απρόσιτος, εγωκεντρικός, σνομπ. Υπήρχαν όμως και αυτοί στους οποίους έτρεφε αδυναμία. Οπως η 17χρονη Κάια Γκέρμπερ, κόρη (και κλώνος) της Σίντι Κρόφορντ. Ο Καρλ είχε εμπιστευτεί στην Κάια εκτός από μια μόνιμη θέση στο catwalk, τον σχεδιασμό μιας νεανικής συλλογής που έφερε τα ονόματα και των δύο: Karl Lagerfeld x Kaia.
Ο Λάγκερφελντ και η αρχαία Ελλάδα
Οι προσκλήσεις για το τελευταίο μεγάλο Haute Couture show στην Πόλη του Φωτός μιλούσαν για τη Villa Chanel. Η Villa Chanel (κατασκευασμένη ειδικά για το show) ήταν ένας κόσμος γεμάτος από εκτυφλωτικά χρώματα, λαμπερούς κήπους, ωραίους ανθρώπους. Ετσι όπως φανταζόταν τον κόσμο ο Καρλ. Ο Λάγκερφελντ αν δεν ήταν σχεδιαστής μόδας, θα μπορούσε άνετα να είναι ένας καταπληκτικός εικαστικός. Μια σειρά γλυπτών του έλαβε εξαιρετικές κριτικές. Εικαστικές δημιουργίες εμπνευσμένες από την Ελλάδα – η χώρα μας είχε χαρίσει αρκετές φορές έμπνευση στον ισχυρό άνδρα του οίκου Chanel. Σχεδίασε φορέματα με πτυχές, όπως επίσης πολλές υπέρκομψες one shoulder βραδινές τουαλέτες και μαγιό. Αρχαιοελληνικοί κίονες και μεγαλοπρεπείς ναοί είχαν αποτελέσει «μαγικό», όπως ο ίδιος το χαρακτήριζε, σκηνικό για τις επιδείξεις του. Ο designer, ο οποίος επανεφηύρε μέσα από έναν δικό του μοναδικό τρόπο τα κλασικά κομμάτια που δημιούργησε η Κοκό Σανέλ, δεν δίστασε να κάνει κριτική στην Ελλάδα και στις Ελληνίδες, σε πολύ δύσκολες μάλιστα στιγμές.
Τα σχόλια για τους Ελληνες, η Μαριάννα, η Ευγενία
Ο Λάγκερφελντ τα χρόνια των σκληρών μνημονίων είχε επισημάνει με το γνωστό αυταρχικό, αγέρωχο ύφος του ότι οι Ελληνες τα θέλουν όλα δικά τους χωρίς να δουλεύουν αρκετά. Ο designer μετά τις έντονες αντιδράσεις αναγκάστηκε να ανασκευάσει. Ομως και λίγα χρόνια πριν, στη διάρκεια ταξιδιού του στο Ιόνιο, είχε χαρακτηρίσει τις Ελληνίδες μάλλον κακόγουστες και παραφορτωμένες στις στυλιστικές τους επιλογές. Ανάμεσα στις λιγοστές Ελληνίδες που ξεχώριζε ο Καρλ ήταν η Βικτόρια Γκίννες-Νιάρχου, όπως επίσης η νεαρή κόρη της Ευγενία (παρακολουθούσε πάντα τις κολεξιόν του), η επιχειρηματίας κυρία Αγγελική Τσίγκα (εισάγει εδώ και πολλά χρόνια τα ρούχα του οίκου Chanel στην Ελλάδα) και η πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Ο μετρ συνήθιζε να λέει ότι η κυρία Βαρδινογιάννη φοράει με μοναδικό τρόπο τα tres chic ταγέρ της Chanel. Αρκετές φορές μάλιστα τη συναντούσε ο ίδιος στη Rue Cambon.
Οι επισκέψεις στο «Ritz», οι συνεργασίες στο interior design
Ο Καρλ Λάγκερφελντ πέθανε σε ηλικία 85 ετών. Ο creative director της Chanel, αυτή η «αμφιλεγόμενη ιδιοφυΐα», δεν θα ξαναπερπατήσει πλέον στους πολυτελείς χώρους του ατελιέ ή στα σαλόνια του «Hôtel Ritz» στην Place Vendôme. Εκεί ο Καρλ συνήθιζε να παίρνει το τσάι του ή να συναντά φίλους. Δεν είναι τυχαίο ότι στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο η Κοκό Σανέλ είχε επιλέξει να ζήσει τα τελευταία χρόνια της ζωής της, έχοντας ενοικιάσει μια σουίτα – μια πανάκριβη σουίτα η οποία εδώ και λίγα χρόνια έχει ανακαινιστεί και φέρει το όνομα της μεγάλης δημιουργού. Ο ίδιος ο Λάγκερφελντ προτίμησε να ασχοληθεί με το interior design, επιλέγοντας όμως υπερπολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες στο Μόντε Κάρλο. Συνεργάστηκε με το Hôtel Metropole, βάζοντας μάλιστα την υπογραφή του στην καινούργια, κινηματογραφικού τύπου, πισίνα. Ο Λάγκερφελντ συνεργάστηκε επίσης με τον κορυφαίο οίκο ασημικών Christofle, σχεδίασε κρυστάλλινα αντικείμενα για διεθνή brands, δημιούργησε προσωπικές συλλογές εκπληκτικών αντικειμένων και κοσμημάτων. Απέφευγε όμως να τοποθετήσει δικά του αντικείμενα στους προσωπικούς του χώρους. Συνήθιζε να λέει ότι ακολουθεί τον… δρόμο του Φερνάντο Μποτέρο. Ο κολομβιανός γλύπτης δεν έχει σχεδόν ποτέ μέσα στα σπίτια του τα δικά του έργα. Ισως αυτά κάποιων άλλων μεγάλων εικαστικών…
Οι οίκοι Balmain, Patou, Chloé, Fendi
Το ξεκίνημα του Καρλ Λάγκερφελντ στον χώρο της μόδας έγινε στα μέσα των 50s στο πλευρό του Pierre Balmain και το 1958 βρέθηκε στον οίκο Jean Patou – δύο από τις πιο σημαντικές συνεργασίες του. Το 1963, αφού εργάστηκε για λίγο στον ιταλικό οίκο Tiziani, ξεκίνησε η πολυετής σύμπραξη με τον οίκο Chloé, όπου σχεδίασε πολύ επιτυχημένες ready-to-wear συλλογές. Είχε προηγηθεί η δημιουργία μιας προσωπικής συλλογής ρούχων, η οποία όμως έλαβε ιδιαίτερα κακές κριτικές. Ο νεαρός τότε Καρλ δεν ένιωσε να πτοείται. Ο ίδιος έλεγε πάντα ότι δεν ακολούθησε κάποια «ειδική σχολή», υπήρξε απλώς αυτοδίδακτος. Χαρακτήριζε μάλιστα τον εαυτό του ως τον ορισμό του αυτοσχεδιασμού. Ο Λάγκερφελντ, απελευθερωμένο και δημιουργικό πνεύμα, ακολουθούσε το ένστικτό του. Και αυτό δεν τον οδήγησε ποτέ σε λανθασμένες διαδρομές. Μετά το 1965 άρχισε η διά βίου συνεργασία του με τον οίκο Fendi. Ο Λάγκερφελντ ανέλαβε στην αρχή τη σειρά από γούνες του ιταλικού brand. Λίγο μετά σχεδίαζε ολόκληρες κολεξιόν από ρούχα, τσάντες, παπούτσια – εκπληκτικές συλλογές, οι οποίες χάρισαν μία από τις κορυφαίες θέσεις στον οίκο Fendi σε παγκόσμιο επίπεδο (ποιος μπορεί να ξεχάσει τις εντυπωσιακές τσάντες baguette και το ονειρικό fashion show στη Fontana di Trevi το 2016;). Το ωραιότερο παραμύθι για τον ίδιο ξεκίνησε όμως μέσα από τη συνεργασία του – το 1983 – με τον οίκο Chanel…
Τα σχόλια για τις διάσημες stars
Το σήμα της Chanel, το εμβληματικό πλέον logo σε ρούχα, τσάντες, παπούτσια, αξεσουάρ, έγινε συνώνυμο της πολυτέλειας. Ακόμη και σε δύσκολες οικονομικά εποχές. Ο Λάγκερφελντ πίστευε όμως πάντα ότι οι γυναίκες θα έβρισκαν τον τρόπο να αγοράσουν αυτό που επιθυμούσαν. Εκτός από τις πολλές συλλογές (prêt à porter de luxe και Haute Couture) που σχεδίαζε μέσα στον χρόνο, φωτογράφιζε όλα τα press books και τις διαφημιστικές εκστρατείες του οίκου. Τελευταία φωτογράφισε τη διάσημη σταρ Πενέλοπε Κρουζ σε ασπρόμαυρο φιλμ, την επίσης νεαρή ηθοποιό Μάργκο Ρόμπι με ρούχα του σκι, την Νταϊάν Κρούγκερ, την Κίρα Νάιτλι, την Ολίβια Παλέρμο, την Κάια Γκέρμπερ, την Κάρα Ντελεβίν, την Κένταλ Τζένερ και τις αδελφές Χαντίντ (που συνόδευαν συχνά τον σχεδιαστή σε ολονύχτια πάρτι στο «Le Baron» στο Παρίσι και στο «Boom Boom» της Νέας Υόρκης). Ο Λάγκερφελντ δεν ξεστόμιζε εύκολα κολακευτικά λόγια για τα super models και τις διάσημες κυρίες της show business. Αναφερόμενος στη Χάιντι Κλουμ, την είχε χαρακτηρίσει «μια κυρία που δεν την ξέρει κανείς», ενώ η διάσημη τραγουδίστρια Αντέλ ήταν απλά για εκείνον «μια χοντρή». Η Κέιτ Μίντλετον ήταν «chic με τον τρόπο της», ενώ η αδελφή της Πίπα Μίντλετον ένα πολύ άσχημο κορίτσι που καλά θα έκανε να… δείχνει μόνο τα οπίσθιά του.
Η Choupette και η προσωπική ζωή
Οι τελευταίες φήμες αναφέρουν ότι ο εκκεντρικός Λάγκερφελντ αφήνει όλα του τα περιουσιακά στοιχεία στην πολυαγαπημένη του Choupette, μια πανέμορφη γάτα με καταγωγή από τη Βιρμανία. Ο μετρ από τα παιδικά του ακόμη χρόνια, στη γενέτειρά του, το Αμβούργο, έτρεφε τεράστια αδυναμία στα ζώα. Ισως τελικά να είχε αγαπήσει περισσότερο αυτά από τους ανθρώπους. Η γάτα του φορούσε διαμάντια, είχε λογαριασμό με εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους στο Ιnstagram, ενώ τρεις από τις οικιακές βοηθούς στην κατοικία της στο Παρίσι την ακολουθούσαν σε κάθε της βήμα. Αρκετοί θεώρησαν ότι ο σχεδιαστής θα άφηνε μέρος των περιουσιακών του στοιχείων στον λατρεμένο του βαφτισιμιό, τον μικρό, πανέμορφο Χάντσον Κρένινγκ, τον οποίο μάλιστα είχε ανεβάσει στην πασαρέλα. Ο ίδιος κρατούσε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας την προσωπική του ζωή. Η μόνη γνωστή του σχέση είναι αυτή με τον Ζακ ντε Μπασέ. Μια ερωτική ιστορία που διήρκεσε 19 χρόνια. Μέχρι δηλαδή τον θάνατο του Ζακ το 1989. Στο βιβλίο του ο Καρλ διηγείται πόσο πολύ αγάπησε αυτό το γοητευτικό αγόρι…
Οι συγκινητικές αναρτήσεις των φίλων
Η Ινές ντε λα Φρεσάνζ, αγαπημένη του μούσα χρόνια πριν, εξέφρασε την οδύνη της για τον θάνατο του Λάγκερφελντ. Η Ντονατέλα Βερσάτσε έγραψε στο Τwitter για τον υπέροχο Καρλ, ο οποίος ενέπνευσε την ίδια αλλά και τον μεγάλο, αδικοχαμένο Τζιάνι. Η Ναταλί Ρικέλ, κόρη της σημαντικής σχεδιάστριας Σόνια Ρικέλ, σημείωσε ότι μαζί με τους Κριστιάν Ντιόρ και Ιβ Σεν Λοράν αποτελούσαν τις απόλυτες ιδιοφυΐες της παγκόσμιας μόδας. Τη λύπη τους εξέφρασαν επίσης η φίλη του Βικτόρια Μπέκαμ και οι μεγαλοεπιχειρηματίες (στην ομπρέλα των επιχειρήσεών τους ανήκουν τα top luxury brands) Μπερνάρ Αρνό και Φρανσουά-Ανρί Πινό, οι οποίοι επίσης έκαναν λόγο για μια «δημιουργική ιδιοφυΐα». Το μεγαλύτερο όμως ενδιαφέρον συγκέντρωσε η ανάρτηση της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ. Η Μελάνια Τραμπ έγραψε σχετικά στο Τwitter: «Θα μας λείψετε, Καρλ Λάγκερφελντ». Η υπέρκομψη Μελάνια δημοσίευσε μάλιστα φωτογραφίες της με λευκά και κόκκινα ταγέρ και ασημένια μακριά τουαλέτα της Chanel με την υπογραφή βέβαια του αγαπημένου της Καρλ. Ολα αυτά από την επίσημη επίσκεψη με τον σύζυγό της Ντόναλντ στο Παρίσι, αλλά και από την υποδοχή του ζεύγους Εμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν στον Λευκό Οίκο.
Bοn Voyage, Karl Lagerfeld.

