• Αναζήτηση
 • Ποίηση: Κατάθεση και απολογισμός ζωής

  Εβδομήντα πέντε χρόνια θητείας στην ποίηση συμπλήρωσε εφέτος ο Τίτος Πατρίκιος, από τους κορυφαίους ποιητές μας της πρώτης μεταπο-λεμικής γενιάς. Ο δεύτερος ογκώδης τόμος των Απάντων του συνιστά, όπως και ο πρώτος που κυκλοφόρησε πέρυσι, μαθητεία εποχής αλλά και εκ βαθέων κατάθεση ψυχής

  ΤοΒΗΜΑ Team

   

  Tίτος Πατρίκιος

  Ποιήματα Β΄, 1959–2017

  Εκδόσεις Κίχλη, 2018

  σελ. 560, τιμή 20 ευρώ

  Με την έκδοση αυτού του δεύτερου τόμου των Απάντων του Τίτου Πατρίκιου οι νεότεροι ιδίως αναγνώστες σχηματίζουν πλήρη εικόνα του έργου του. Εργου εντυπωσιακού σε εύρος και ποιότητα όπου αποτυπώνονται τα πάθη, οι ελπίδες και οι διαψεύσεις του μεταπολεμικού κόσμου μέσα από την προσωπική περιπέτεια του ποιητή που έζησε το παρόν με τα μάτια πάντοτε στραμμένα προς το μέλλον. Με την ένταση και το πάθος της στιγμής αλλά και απολογιστικά, με ελαφρά μελαγχολία, η οποία όμως δεν αναιρεί την κατάφασή του στη ζωή που καθαυτή έχει τη δύναμη να αφήνει πίσω της το σκοτεινό πρόσωπο της Ιστορίας. Η ατομική του περιπέτεια είναι άρρηκτα δεμένη με την περιπέτεια της γενιάς του, γενιάς του Εμφυλίου και του μεταπολεμικού δράματος. Το δράμα αυτό ο Πατρίκιος το αποτιμά – για να το ξεπεράσει. Και μπορεί το παρελθόν να μην ακυρώνεται αλλά δεν αναιρεί το παρόν, που κυριαρχεί κι αυτό στην ποίησή του συμπυκνώνοντας τον χρόνο. Σ’ αυτό το διαρκές παρόν κινείται και ο αναγνώστης, στο περιβάλλον των μεταπολεμικών πόλεων, που ο ποιητής το οικειοποιείται με αφηγηματικό οίστρο, αλλά και μπρεχτική οικονομία, μεταμορφώνοντάς το σε αληθινή τέχνη: από τις αναμνήσεις της εξορίας, της Αθήνας της Κατοχής και του Εμφυλίου ως τις ευρωπαϊκές μητροπόλεις από όπου περνάμε κι εμείς επαναλαμβάνοντας νοερά το δικό του μεγάλο ταξίδι.

  Ο Πατρίκιος όμως δεν είναι μόνο πολιτικός και κοινωνικός ποιητής αλλά και ερωτικός – και τα ερωτικά του ποιήματα (από τα καλύτερα στη γλώσσα μας) σηματοδοτούν την κατάφασή του στη ζωή, όπως αποτυπώνεται στην εξαίρετη ποίησή του.

   

  Αναστάσης Βιστωνίτης

  Ποιήματα 1971–2008

  Εκδόσεις Καστανιώτη, 2018

  σελ. 514, τιμή 16 ευρώ

  Το σύνολο της ποίησης του Αναστάση Βιστωνίτη, αντιπροσωπευτικού ποιητή της «Γενιάς του 1970», περιέχεται σ’ αυτόν τον τόμο, ο οποίος περιλαμβάνει 14 συλλογές εξαντλημένες εδώ και χρόνια (από τη Μετοικεσία του 1972 ως τα Ρόδα της Αχερουσίας του 2008).

   

  Νίκος Λαμπρόπουλος

  Ράδιον

  Εκδόσεις Καστανιώτη, 2018

  σελ. 52, τιμή 8,48 ευρώ

  Ενα ποιητικό ταξίδι στις παλιές λουτροπόλεις μέσω των αναμνήσεων που αποτυπώθηκαν στις ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Ενας κόσμος που χάθηκε, δεν χάθηκε όμως η ποίησή του. Μια συγκινητική ελεγεία και ένας γλυκόπικρος αποχαιρετισμός.

   

  Βασίλης Παπάς

  Chiaroscuro

  Εκδόσεις Κίχλη, 2018

  σελ. 88, τιμή 8,90 ευρώ

  Ποιητής με έντονη αμεσότητα και άψογη τεχνική ο Βασίλης Παπάς μεταφέρει εμπειρίες και βιώματα του ελληνικού χώρου, των αναμνήσεων αλλά και των ιστορικών αποτυπωμάτων που σφραγίζουν τον σύγχρονο ψυχισμό, πέρα και παρά την πλήθουσα αγορά.

   

  Nτίνος Σιώτης

  Ποιήματα 1969–1999

  Εκδόσεις Κέδρος, 2018

  σελ. 392, τιμή 25 ευρώ

  Εννιά ποιητικές συλλογές περιλαμβάνει αυτός ο πρώτος τόμος των Απάντων του Ντίνου Σιώτη, εκ των διακεκριμένων ποιητών της «Γενιάς του 1970». Πλούτος εμπειριών, προσωπική ματιά, κοινωνική ευαισθησία, πάθος αλλά και ιδιότυπο – και πικρό – χιούμορ.

   

  Κωστής Παλαμάς

  Ανθολογία. Ανθολόγηση Κώστας Χατζηαντωνίου

  Εκδόσεις Κέδρος, 2018

  σελ. 480, τιμή 28 ευρώ

  Το ενδιαφέρον για την εμβληματική μορφή και το έργο του Παλαμά παρουσιάζεται αυξημένο τα τελευταία χρόνια. Οι νεότεροι αναγνώστες μπορούν τώρα να ανακαλύψουν την ποίησή του, στις καλύτερες τουλάχιστον στιγμές της, που μας τις προσφέρει αυτή η ανθολογία.

   

  Charles Baudelaire

  Τα άνθη του κακού

  Μετάφραση Γιώργος Κεντρωτής

  Εκδόσεις Gutenberg, 2018

  σελ. 858, τιμή 46 ευρώ

  Ο Γιώργος Κεντρωτής έχει εκτενέστατο μεταφραστικό έργο. Σε τούτη την εντυπωσιακή και ογκωδέστατη έκδοση μας προσφέρει (με την ιδιοτυπία που τον χαρακτηρίζει) τα Ανθη του κακού με τα οποία ο μέγας Μποντλέρ σημάδεψε την παγκόσμια ποίηση για πάντα.

   

  Αφιερώματα
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Μαχητικά και ιστιοφόρα Τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη περνούσαν συνέχεια πάνω από την Ικαρία. Μια μαυροντυμένη γυναίκα με ροζιασμένο πρόσωπο και τα κατάλευκα... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk