Η ανακύκλωση είναι μία έννοια αλλά και μία πράξη ευθύνης που ευτυχώς αποτελεί τα τελευταία χρόνια μέρος της καθημερινότητας κάθε ευσυνείδητου πολίτη. Οπως έχουμε μάθει λοιπόν να ανακυκλώνουμε το χαρτί, το πλαστικό, το γυαλί, το αλουμίνιο και τον λευκοσίδερο, ώστε να γεννηθούν νέα προϊόντα και να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον, το ίδιο μπορούμε να πράξουμε και με τις συσκευές μας, τους λαμπτήρες, αλλά και τα δοχεία τόνερ και μελανιών.

Ενα ευρωπαϊκό νοικοκυριό διαθέτει κατά μέσο όρο 101 ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Από αυτές, οι δεκατέσσερις βρίσκονται φυλαγμένες, παροπλισμένες κάποιες, αλλά σε αχρηστία, και παρότι οι δέκα λειτουργούν κανονικά – οι υπόλοιπες τέσσερις είναι χαλασμένες. Την επόμενη φορά που θα σκεφτούμε λοιπόν να κάνουμε εκκαθάριση στο πατάρι ή στην αποθήκη μας, ας μην πετάξουμε τον παλιό μας φούρνο μικροκυμάτων στο πεζοδρόμιο ή τον υπολογιστή που μας χάλασε στα σκουπίδια, ούτε να αποθέσουμε το παλιό πλυντήριο ρούχων μας δίπλα στον κάδο απορριμμάτων για να το συλλέξει κάποιος γυρολόγος, καθώς πρόκειται για μία κίνηση που ενέχει μεγάλους κινδύνους για το περιβάλλον λόγω της ανεξέλεγκτης διαχείρισης και απόρριψης επικίνδυνων, για την υγεία του πλανήτη και τη δική μας, υλικών. Οι συσκευές μας πρέπει να ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους με τον σωστό τρόπο ώστε να ανοίξουν έναν δεύτερο, εξίσου σημαντικό κύκλο. Για αυτό ακριβώς φροντίζει η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., αποτελώντας ένα συλλογικό Συστήμα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (Α.Η.Η.Ε.), λαμπτήρων, δοχείων τόνερ και μελανιών, εγκεκριμένο από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, το οποίο φροντίζει για τη συλλογή, τη μεταφορά, τον διαχωρισμό και την επεξεργασία των Α.Η.Η.Ε. και των κατασκευαστικών τους στοιχείων, με τελικό στόχο την απομάκρυνση των επιβλαβών ουσιών για το περιβάλλον και την επανάκτηση των αξιοποιήσιμων υλικών ως πρώτη ύλη στην παραγωγή νέων προϊόντων.

Πώς ανακυκλώνουμε;

Το πρώτο που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι ανακυκλώνεται οποιαδήποτε συσκευή μπαίνει στην πρίζα ή λειτουργεί με μπαταρία, συμπεριλαμβανομένων των καλωδίων, των λαμπτήρων και των δοχείων τόνερ και μελανιών. Τις μικρές συσκευές (όπως καφετιέρες, σκούπες, υπολογιστές, πιστολάκι μαλλιών κ.ά.) τις τοποθετούμε στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης μικροσυσκευών στα καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, σε αλυσίδες supermarket, σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς αλλά και σε δημοτικά σημεία, όπως Δημαρχεία, ΚΕΠ και ΚΑΠΗ. Τις μεγάλες συσκευές (όπως ψυγεία, κουζίνες, πλυντήρια, κλιματιστικά κ.ο.κ.) μπορούμε να τις ανακυκλώσουμε κατόπιν συνεννόησης με τα καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, με τον δήμο μας ή καλώντας στο 210-531.9780.

Οταν η ανακύκλωση «λάμπει»

Οι λάμπες τώρα συλλέγονται και αυτές με τη σειρά τους σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, καταστήματα πώλησης λαμπτήρων, αλυσίδες supermarket, σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς αλλά και σε δημοτικά σημεία. Είναι σημαντικό να τοποθετούμε τις λάμπες στους ειδικούς κάδους με προσοχή για να μη σπάσουν και χωρίς τη συσκευασία τους. Ειδικά οι ευθύγραμμοι λαμπτήρες τοποθετούνται ξεχωριστά, στο πίσω μέρος του ειδικού κάδου. Ανακυκλώνονται όλοι οι λαμπτήρες οικονομίας, φθορισμού, καθώς και οι λαμπτήρες ατμών νατρίου χαμηλής ή υψηλής πίεσης, ατμών υδραργύρου υψηλής πίεσης και οι λαμπτήρες τεχνολογίας LED. Δεν συλλέγονται οι λαμπτήρες πυρακτώσεως και αλογόνου. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε. Είναι εύκολο να αναγνωρίσουμε τις λάμπες που ανακυκλώνονται, καθώς η συσκευασία τους φέρει ειδικό σήμα (διαγραμμένος κάδος). Τα δοχεία τόνερ και μελανιών επίσης ανακυκλώνονται, είτε άδεια είτε γεμάτα, στους ειδικούς κάδους συλλογής στα καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, σε αλυσίδες supermarket, αλλά και σε δημοτικά σημεία.

Ουσιαστικά, τα σημεία συλλογής είναι πάνω από 16.000 σε όλη τη χώρα και διαρκώς αυξάνονται, με καταστήματα λιανικής, δήμους, οργανισμούς, επιχειρήσεις, φορείς να φιλοξενούν κάδους μικροσυσκευών, λαμπτήρων, τόνερ και μελανιών και κοντέινερ για μεγάλες συσκευές.

Γιατί ανακυκλώνουμε;

Τα οφέλη της ανακύκλωσης είναι τεράστια. Με λίγα λόγια μειώνουμε σημαντικά την περιβαλλοντική ρύπανση και τα απορρίμματα, εξοικονομούμε ενέργεια και φυσικούς πόρους, εξασφαλίζουμε οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας χάρη στην ανάκτηση των πρώτων υλών και συνεισφέρουμε στην πρόοδο της οικονομίας μας, με την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ανακύκλωση αποτελεί βασική έννοια της σύγχρονης διαχείρισης των αποβλήτων, καθώς με την επεξεργασία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων μας ανακτώνται αξιοποιήσιμα υλικά, όπως μέταλλα, γυαλί και πλαστικό ή σίδηρος, τα οποία επαναχρησιμοποιούνται στη διαδικασία παραγωγής. Ο σίδηρος διατίθεται στις ελληνικές χαλυβουργίες και το γυαλί και το πλαστικό προωθούνται στις αντίστοιχες βιομηχανίες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ετσι, βοηθάμε στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων, καθώς μέσα από την εξειδικευμένη ανακύκλωση ανακτώνται υλικά χρήσιμα στην παραγωγή νέων προϊόντων, χωρίς να χρειάζεται να εξορυχθούν. Διαφυλάσσεται ακόμη ο ορυκτός πλούτος, απαραίτητη προϋπόθεση για την αειφόρο ανάπτυξη και το βιώσιμο μέλλον. Ειδικότερα, με την ανακύκλωση επιτυγχάνεται μείωση της εξόρυξης των μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων, όπως είναι τα μεταλλεύματα και το πετρέλαιο, με αποτέλεσμα την αποφυγή της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Ταυτόχρονα, με τη μείωση των παραγωγικών διαδικασιών, εξοικονομείται ενέργεια και περιορίζονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ας σκεφτούμε μόνο αυτό: με την ανακύκλωση ενός και μόνο ψυγείου σώζουμε από τη φύση 37 κιλά σιδήρου. Την ίδια στιγμή, οι κατασκευαστές έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους, καθώς μειώνουν τις ανάγκες τους σε πρώτες ύλες και ενεργειακές πηγές, σε εξοπλισμό και εγκαταστάσεις. Και αυτό μακροπρόθεσμα σημαίνει ένα πράγμα: χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.

Ανακυκλώνοντας τις ηλεκτρικές συσκευές μας μπορούμε να μειώσουμε τον συνολικό όγκο των απορριμμάτων, να περιορίσουμε τη βιομηχανική ρύπανση, αλλά κυρίως να προστατεύσουμε το περιβάλλον από τοξικές ουσίες και σαφώς να αναστρέψουμε την κλιματική αλλαγή. Για παράδειγμα, πολλές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές περιέχουν εν δυνάμει επικίνδυνα στοιχεία σε κατασκευαστικά τους μέρη, όπως βαρέα μέταλλα ή ουσίες που προσβάλλουν τη στιβάδα του όζοντος και επηρεάζουν το θερμικό δυναμικό του πλανήτη. Τα στοιχεία αυτά γίνονται επικίνδυνα μόνο όταν απορριφθούν ως «κοινά» απόβλητα και δεν τα διαχειριστούμε περιβαλλοντικά ορθά.

Ακόμη, μέσω της συμμετοχής στη διαδικασία της ανακύκλωσης, δημιουργούνται ευχάριστα συναισθήματα, ικανοποίηση και ηθική ανταμοιβή για τη συμμετοχή στη βελτίωση του περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωής. Η ορθή διαχείριση των αποβλήτων Η.Η.Ε. αποτελεί δείγμα υψηλού επίπεδου πολιτισμού, βασισμένο στην κοινωνική συνείδηση και το ενδιαφέρον για τη διασφάλιση ενός καλύτερου αύριο για τις επόμενες γενιές. Μέχρι σήμερα έχουν συλλεχθεί πάνω από 845 χιλιάδες τόνοι Α.Η.Η.Ε. Μαζί μπορούμε να θέσουμε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά! Γιατί οι παλιές µας συσκευές δίνουν µια δεύτερη ευκαιρία στο περιβάλλον.