Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη την Τετάρτη στην αίθουσα 168 της Βουλής, στον πρώτο όροφο, όπου αμέσως μετά την άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη υπήρξε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών μορφωτικών υποθέσεων Κύπρου και Ελλάδος. Προεδρεύοντος του βουλευτή Λάρισας Χρήστου Κέλλα και παρόντος του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη, έγινε το απίστευτο για τα ελληνικά κοινοβουλευτικά δεδομένα. Ο κ. Πιερρακάκης συνεχάρη του κυπρίους βουλευτές γιατί μετέτρεψαν την Κύπρο σε περιφερειακό κέντρο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τους έδωσε τα εύσημα, τους είπε ότι και η ελληνική κυβέρνηση έχει εμπνευστεί από την Κύπρο για τον νόμο που ετοιμάζει και που αφορά τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Πέρασαν μερικές στιγμές αμηχανίας από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης με το άκουσμα των μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά συνάμα και έκπληξης ακούγοντας έναν-έναν του κυπρίους βουλευτές, διαφορετικών ιδεολογικών τάσεων, αφού ο ένας εκπροσωπούσε το (κομμουνιστικό) ΑΚΕΛ, άλλος την (σοσιαλιστική) ΕΔΕΚ, άλλος το Κέντρο (ΔΗΚΟ) και άλλος το κεντροδεξιό ΔΗΣΥ, να επιδοκιμάζουν και να χειροκροτούν την πρόταση για ιδιωτικά πανεπιστήμια και να παροτρύνουν τους έλληνες βουλευτές να το κάνουν όπως το έχουν κάνει και αυτοί χρόνια τώρα.

Μητσοτάκης και Φουκουγιάμα

Δεν ξέρω αν είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει περάσει από το Χάρβαρντ, θα έχει μια κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον φημισμένο καθηγητή του αμερικανικού πανεπιστημίου Φράνσις Φουκουγιάμα, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός έξω από το ακαδημαϊκό πλαίσιο με το ευπώλητο ανά τον κόσμο βιβλίο του «Το τέλος της Ιστορίας». Αυτά βεβαίως 30 χρόνια πριν, όταν ο Φουκουγιάμα αποφαινόταν, μπροστά στην πτώση του τείχος του Βερολίνου και στη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, ότι αυτό ήταν, η Δύση και μαζί της η Δημοκρατία επικράτησαν οριστικά και αμετάκλητα και μια νέα μακρά περίοδος ειρήνης και ευημερίας ξεκινά για τον πλανήτη.

Δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός για να διαψευσθεί ο αμερικανός καθηγητής με τις ιαπωνικές ρίζες και εν τέλει ο ίδιος να μεταμεληθεί και να μετανοήσει. Είμαι βέβαιος ωστόσο ότι όλα αυτά και με φόντο όσα διαδραματίζονται στο πολεμικό μέτωπο του Ισραήλ με τη Χαμάς, αλλά και όσα συμβαίνουν βορειότερα στις ουκρανικές πεδιάδες, ο Φουκουγιάμα θα τα συζητήσει με τον Πρωθυπουργό αύριο το βράδυ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου ολοκληρώνονται και οι εφετινές εργασίες του Economist.

Επισημαίνω ότι «Το τέλος της Ιστορίας» αποτέλεσε τη δεκαετία του ’90 περίπου το ευαγγέλιο των απανταχού λίμπεραλ που είχαν πεισθεί όντως με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ότι η Ιστορία θα γραφόταν πλέον αλλιώς. Εως ότου ήρθαν ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία και μετά η 11η Σεπτεμβρίου για να τους προσγειώσουν με οδυνηρό τρόπο αμφισβητώντας και τις παντοδυναμίες που είχαν στο μυαλό τους.

Οι «νέοι» και η «παλιά»

Το κέντρο της Αθήνας, εκεί πέριξ της εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής, τις τελευταίες ημέρες είναι πόλος έλξης. Κόσμος πάει και έρχεται στα γραφεία της Εφης Αχτσιόγλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Οι αντιφρονούντες του ΣΥΡΙΖΑ, όσοι δεν αποδέχονται τον Στέφανο Κασσελάκη, παρελαύνουν από την περιοχή. Ε, τι να έκανα και εγώ, δεν γινόταν να μην πάω στην περιοχή και κάθισα και είδα και άκουσα. Τι έμαθα; Την περασμένη Τετάρτη έγινε σύσκεψη διαδικτυακή της ομάδας των υποστηρικτών της Εφης Αχτσιόγλου από όλη την Ελλάδα. Συμμετείχαν περίπου 700 άτομα, μεταξύ αυτών και τα αδέλφια Τζανακόπουλοι, όπως μου είπαν, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο αδελφός του, ο καθηγητής Νομικής στην Οξφόρδη Αντώνης που συμμετείχε από την Κίνα. Ποιο ήταν το μήνυμα και των δύο; Δεν μας χωράει αυτό το κόμμα. Δεν υπάρχει χώρος, αλλά και δεν αφήνουν και οι σημερινοί προεδρικοί χώρο σε όσους διαφωνούν. Εκεί ακούστηκαν πολλά και ήταν αρκετοί οι θερμόαιμοι. Κάποια στιγμή όμως η παλαιά που είναι αλλιώς, η Θεανώ Φωτίου, τους προσγείωσε απότομα. Παρενέβη και είπε ότι «σκιαμαχούμε με τον εαυτό μας. Πού θα πάμε χωρίς χαρτογράφηση, πόσοι είμαστε, πριν φθάσουμε στο πρέπει να κάνουμε το ά ή το β…».

Το ΚΚΕ και η ιστορία του

Ενα ακόμα κομμάτι στο παζλ της αναψηλάφησης της ιστορίας του βάζει ο Περισσός με την επικείμενη έκδοση του Γ2 Τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ που ενέκρινε η ΚΕ του κόμματος και θα κυκλοφορήσει τον προσεχή μήνα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 105 χρόνων από την ίδρυσή του. Αφορά την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα (1967-1974), στην οποία συγκαταλέγεται η ιστορική διάσπαση του ΚΚΕ στη 12η Πλατιά Ολομέλεια που έγινε τον Φεβρουάριο του 1968 στη Βουδαπέστη.

Επόμενο βήμα η έκδοση του Δοκιμίου για τη Μεταπολίτευση και βεβαίως για το «βρώμικο ’89» και τις συγκυβερνήσεις Τζαννετάκη και Ζολώτα επί της εποχής του Χαρίλαου Φλωράκη, περίοδο για την οποία η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ δεν είναι καθόλου υπερήφανη, και ως εκ τούτου θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η αποτίμηση που αναμένεται θα συνιστά ουσιαστικά «αποκαθήλωση» του Χαρίλαου…

Το ακροδεξιό παγόβουνο

Ενώ οι Σπαρτιάτες και οι περί αυτών ακροδεξιοί προσπαθούν να ερμηνεύσουν το τι σημαίνει η κλήση τους από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, οι πληροφορίες λένε ότι η κλήση αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Στις πολύωρες καταθέσεις του στην Εισαγγελέα ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας, μίλησε για πολλά και πολλούς. Αναφέρθηκε, όχι μόνο στη διασύνδεση των Σπαρτιατών με το κόμμα «Ελληνες» του καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση Ηλία Κασιδιάρη, αλλά και σε άλλα ζητήματα. Μίλησε για «Greek mafia», κάτι που παραπέμπει σε εκβιασμούς που σκοπό μπορεί να είχαν χρηματικό όφελος, μίλησε επίσης για εξωκομματικά κέντρα. Ολα αυτά, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, έχουν αποδέκτες στελέχη του κόμματος Ελληνες αλλά και παράγοντες του Τύπου οι οποίοι, λογικά, θα κληθούν από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να καταθέσουν.

Το ζήτημα λοιπόν μου λένε ότι με τους Σπαρτιάτες δεν είναι αμιγώς πολιτικό και δεν αφορά μόνο τη δυνατότητα του κόμματος αυτού να κατέχει έδρες στο Κοινοβούλιο. Είναι η ποινική διάσταση που μπορεί να λάβει η υπόθεση αυτή και το κατά πόσο μπορεί να δημιουργήσει μια νομική διαδικασία με πολλούς αποδέκτες στον χώρο της Ακροδεξιάς. Τελικά, ο πολιτικός χώρος αυτός δεν μπορεί να υπάρχει και να λειτουργεί χωρίς παράτυπες συμπεριφορές. Μόνο που τώρα, αντί για τάγματα εφόδου με αρβύλες, η Δικαιοσύνη θα έχει να ασχοληθεί με εκβιαστές.

Ο Τσίπρας πήρε τα βουνά

Δεν ξέρω εάν το προσέξατε μέσα στην καταιγίδα δηλώσεων, διαγραφών και «εσωκομματικών μαχαιρωμάτων» (όπως θα τις χαρακτήριζε και η Βάσω Παπανδρέου), αλλά οι πάντες στον ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, έστω και μία δήλωσή του, ο οποίος, να θυμίσω, παραιτούμενος από την ηγεσία του κόμματος δήλωσε πως θα παραμείνει θεματοφύλακας της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Πού όμως βρίσκεται ο κ. Τσίπρας τούτες τις δύσκολες ημέρες που περνά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Μου λένε ότι την ώρα που συνεδρίαζε το Εκτελεστικό Γραφείο… «πήρε τα βουνά» εκμεταλλευόμενος το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου και πήγε στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Αρτα, στα ορεινά Τζουμέρκα. Εκεί κανείς δεν πρόκειται να του χαλάσει το τριήμερο, ούτε οι αποφάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου ούτε κάποιες (άσφαιρες;) προειδοποιήσεις για νέες διαγραφές.

Οι υποκλοπές και η LIBE

Η υπόθεση των υποκλοπών συνεχίζει να απασχολεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα όπως η LIBE, η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου κατέθεσε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος (φωτογραφία), ο οποίος βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της δημοσιότητας.

Εξαπέλυσε μύδρους για το γεγονός ότι επί 18 μήνες η ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει ρίξει φως στην πολύκροτη υπόθεση. Ολα αυτά ενώ η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη έχει αποφασίσει να αφαιρεθεί η υπόθεση από τους εισαγγελείς Πρωτοδικών και να διαβιβαστούν οι δικογραφίες στον Αρειο Πάγο και ενώ έχουν κληθεί να καταθέσουν ως ύποπτοι για διαρροή στοιχείων της έρευνας μέλη της ΑΔΑΕ που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις έρευνες που διενήργησε η Αρχή στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για να διαπιστώσουν αν υπήρξαν επισυνδέσεις κατ’ εντολήν της ΕΥΠ.

Ο κ. Ράμμος δήλωσε ενώπιον της LIBE ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει διώξει κανέναν για τις υποκλοπές ενώ σπεύδει να διώξει δυο μέλη του εποπτικού οργάνου «που απλώς έκαναν το καθήκον τους», ενώ καταφέρθηκε κατά του τρόπου αντικατάστασης κάποιων μελών της ΑΔΑΕ προσφάτως από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.