Οταν έκλεισαν οι πόρτες και έφυγαν οι τηλεοπτικές κάμερες σε εκείνη την αίθουσα του κρατικού κτιρίου στο Χατάι όπου δέσποζε η φωτογραφία του Κεμάλ Ατατούρκ και οι υπουργοί Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ έμειναν μόνοι τους, χωρίς διερμηνείς ή συνεργάτες, άρχισαν να συζητούν στα αγγλικά. Συζητούσαν επί μία ώρα για το πώς θα διατηρηθεί και μετά τις εκλογές στις δύο χώρες η ηρεμία στο Αιγαίο που προέκυψε μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και την τραγωδία των Τεμπών. Ηταν μια συζήτηση επί της ουσίας και οι δύο υπουργοί επανέφεραν ένα ξεχασμένο μορατόριουμ, «μνημόνιο» το έλεγαν τότε, δύο υπουργών Εξωτερικών: του Κάρολου Παπούλια και του Μεσούτ Γιλμάζ.

Ηταν μια καλή ευκαιρία για να τιμηθεί η μνήμη τους, όχι μόνο για να εφαρμοστεί επιτέλους αυτό το μνημόνιο (που επί δεκαετίες δεν τηρούσε η Τουρκία), αλλά και να παραταθεί για πολλούς ακόμα μήνες. Γιατί το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ προέβλεπε αποφυγή εντάσεων, επιθετικών δηλώσεων, ασκήσεων κατά τους θερινούς (τουριστικούς) μήνες από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο και κατά τις θρησκευτικές εορτές. Η Ντόρα Μπακογιάννη ως υπουργός Εξωτερικών είχε καταφέρει να παρατείνει αυτό το μνημόνιο έως τις 15 Σεπτεμβρίου και τώρα οι δύο υπουργοί συζητούσαν στο σεισμόπληκτο Χατάι πώς να το παρατείνουν τουλάχιστον έως τα τέλη Οκτωβρίου, ωστόσο ο κ. Ακάρ έκανε λόγο για παράταση έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Η συζήτηση για επέκταση της ισχύος του μνημονίου έχει προχωρήσει ανάμεσα στους δύο υπουργούς, αφού ο κ. Ακάρ αναγνωρίζει ότι θα ωφελήσει και τις δύο χώρες. Αυτή την εβδομάδα θα υπάρξει νέα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους (και ίσως οριστική συμφωνία), μόλις λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στις δύο χώρες.

Ας ρωτήσουν τον Καραμανλή για τον Κανελλόπουλο…

Ετσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, η συμμετοχή ή όχι του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές είναι ένα από τα πολιτικο-δικαστικά θρίλερ της περιόδου. Οι λόγοι γι’ αυτό είναι βασικά δύο. Κατ’ αρχάς θα κριθεί η αποτελεσματικότητα του νομοθετήματος της κυβέρνησης, με το οποίο μάλιστα αναμένεται να ενισχυθεί με συμπληρωματική διάταξη που θα προβλέπει ότι η Ολομέλεια του Α’ Τμήματος του Αρείου Πάγου και όχι η επιμέρους σύνθεση θα κρίνει την τύχη του κόμματος Κασιδιάρη. Εν συνεχεία, επειδή αν τελικά το κόμμα συμμετάσχει στις εκλογές και πιάσει τα ποσοστά που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις, η αυτοδυναμία γίνεται όνειρο απατηλό. Για περαιτέρω περιπλοκές, ποιος ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον.

Το ενδιαφέρον ως προς αυτά είναι ότι ως επικεφαλής του κόμματος εμφανίζεται πλέον ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος. Επίσης ενδιαφέρον είναι ότι ο εν λόγω πρώην δικαστικός προήχθη στη θέση του αντεισαγγελέα τον Νοέμβριο του 2006, όταν επικεφαλής της Εισαγγελίας είχε τοποθετηθεί ο Γεώργιος Σανιδάς. Πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Καραμανλής, υπουργός Δικαιοσύνης ο Αναστάσης Παπαληγούρας και «γενικός εποπτεύων», ως πανίσχυρος υπουργός Εσωτερικών τότε, ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ας ρωτήσουν λοιπόν κάποιον από αυτούς (λέμε τώρα…) για το πρόσωπο-κλειδί της υπόθεσης, η οποία έχει και πολλές άλλες «ουρές», εντός και εκτός δικαστικού σώματος.

Ο Σημίτης, ο Ανδρουλάκης και ο Σκανδαλίδης

Τελευταίως ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σπανίως κατεβαίνει στο γραφείο του στη Βουλή. Αλλά την Πέμπτη το πρωί βρέθηκε εκεί και μάλιστα από το πρωί. Του τηλεφώνησε ο Κώστας Σκανδαλίδης για έναν καφέ, ήθελε, βλέπετε, συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο του ΠαΣοΚ και συζήτηση. Η συνάντηση κράτησε ακριβώς 15 λεπτά και δεν εκδόθηκε καμία ανακοίνωση. Εμαθα πως η συζήτηση ήταν εφ’ όλης της (προεκλογικής) ύλης και όπως ήταν φυσικό επικεντρώθηκε στο πλαίσιο που παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Ο κ. Σημίτης φάνηκε πως στηρίζει την πολιτική του κ. Ανδρουλάκη, είναι υπέρμαχος της πολιτικής της παράταξης, όπως ειπώθηκε, εκτιμά πως θα υπάρξουν δύο γύροι συνομιλιών, αλλά δεν έγινε, όπως έλεγε ο κ. Σκανδαλίδης, καμία συζήτηση για τον περιβόητο «άγνωστο Χ».

Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ και πρώην υπουργός, φύσει αισιόδοξος, εκτιμά ότι το ΠαΣοΚ μπορεί να πετύχει τον εκλογικό του στόχο, το ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Της ίδιας άποψης φαίνεται ότι είναι και ο πρώην πρωθυπουργός, που, πάντως, δεν υποτιμά τα εμπόδια που έχει να ξεπεράσει η Χαριλάου Τρικούπη. Θα υπάρξει παρέμβαση στήριξης του κ. Ανδρουλάκη από τον κ. Σημίτη στην τελική ευθεία προς τις εκλογές; Από τις απαντήσεις που μου δίνουν πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν, είναι κάτι που θα πρέπει να αναμένεται.

Ενόχληση Τσίπρα για Βορίδη

Μου είπαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ενοχλημένος από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη. Γιατί; Στην Κουμουνδούρου διαμαρτύρονται ότι σκοπίμως ο Μάκης Βορίδης καθυστερεί την εκταμίευση της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα ώστε να τους δημιουργήσει οικονομική ασφυξία εν όψει των εκλογών.

«Η πόλις εάλω»

Σας λέω από τώρα να κυκλώσετε στο ημερολόγιό σας την Τετάρτη 19 Απριλίου. Οπως πληροφορούμαστε, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης πρόκειται τη συγκεκριμένη ημέρα να πραγματοποιήσει μια εντυπωσιακή εκδήλωση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας – στα «πολύπαθα ναυπηγεία» -, τα οποία έχουν επανέλθει σε δραστηριότητα μετά τις στοχευμένες κινήσεις που έκανε ο Αδωνις Γεωργιάδης με τους ιδιώτες επενδυτές που αποφάσισαν να βάλουν τα λεφτά τους στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Η σχετική εκδήλωση θα έχει ως τίτλο «4 χρόνια ανάπτυξης για όλους» και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας δεν επελέγησαν τυχαία, καθώς αποτελούν ένα ξεκάθαρο παράδειγμα της επιτυχίας της βιομηχανικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το παράδοξο το οποίο πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι τα ναυπηγεία μέχρι τώρα ήταν προνομιακός χώρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, αλλά πλέον σε αυτά φιλοξενούνται και εκδηλώσεις φιλελεύθερων πολιτικών. «Η πόλις εάλω» θα μπορούσε να πει κάποιος…

Η πίεση Βαρουφάκη στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μετακίνηση του Στ. Κοντονή. Αδιάφορο ήταν για τον πρώην πρωθυπουργό, όπως μου ανέφερε συνομιλητής μου και μου επισήμανε τη μεγάλη εκδήλωση που έγινε τις προάλλες στο Περιστέρι, παρουσία και της Λούκας Κατσέλη (απών λόγω COVID ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος), για τα κόκκινα δάνεια και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εκτός όμως από αυτό, εκείνο που ενδιαφέρει την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι τι θα πράξει η νεολαία και πώς θα κινηθεί στις εκλογές. Π.χ. την περασμένη Κυριακή έγινε μεγάλη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Πριν από μέρες, κινητοποιήσεις στο χώρο του πολιτισμού. Και άλλα πολλά. Σε αυτά πρωταγωνιστές είναι και νέοι άνθρωποι σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτοί όμως στην πλειοψηφία τους είναι επικριτικοί έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καλοβλέπουν το ΜέΡΑ25 και αυτό είναι κάτι που παρατηρεί ο Αλέξης Τσίπρας από τις διάφορες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Επί της ουσίας, ότι η άνοδος του κόμματος του Γιάννη Βαρουφάκη στερεί από τον ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα να αναπτύξει δυναμική.

«Μόνοι τους και όλοι μας» είναι ένα από τα αγαπημένα μότο που χρησιμοποιεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας (φωτογραφία), η δημοτικότητα του οποίου εμφανίζει στις δημοσκοπήσεις ανοδικές τάσεις (πρόσφατη μέτρηση μάλιστα τον έφερε… δεύτερο με 29,6% έναντι 43,1% του Κ. Μητσοτάκη και πάνω από τον Αλ. Τσίπρα με 29,1%). Αν και για τον Περισσό τα νούμερα είναι σχετικά, παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα ευρήματα που εμφανίζουν το ΚΚΕ να ενισχύεται ελαφρώς ως αντισυστημική δύναμη μετά τα Τέμπη. Και σίγουρα «μετρούν» την απήχηση του ΓΓ του κόμματος ως μέρους της συνολικής εικόνας. Από τα γαλλικά του στη συγκέντρωση των διαδηλωτών στο Παρίσι που εξέπληξαν πολλούς, την εξωστρεφή δραστηριότητά του, έως τις viral πασχαλινές λαμπάδες με τις ατάκες του – με κορυφαία πηγή έμπνευσης τη φράση του από του βήματος της Βουλής «αραμπάδες και καρούλια, ραπανάκια και μαρούλια, μια παντόφλα στο κρεβάτι, βάσανα που ’χει η αγάπη, ωραία που ’ναι η Λιβαδειά, χωρίς καμιά αιτία» –, ο γραμματέας του ΚΚΕ φαίνεται να κερδίζει σε δημοφιλία ύστερα από μια δεκαετία στο τιμόνι του κόμματος. Ολα – και όλοι – βεβαίως κρίνονται στην κάλπη ή, όπως θα έλεγε κι ο ίδιος, «στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό»…