– «Πως γεννήθηκαν τα περίφημα Στρουμφάκια;»
– «Και γιατί ονομάστηκαν Στρουμφάκια;»
– «Τι ώθησε τον βέλγο κομίστα Πιέρ Καλιφόρ, γνωστό κυρίως με το ψευδώνυμο Πεγιό στην δημιουργία τους;»
– «Και γιατί αποφάσισε να τα «βάψει» μπλε;»
Ερωτήματα σαν τα παραπάνω απαντιούνται μέσω της κόρης του Πεγιό, Βερονίκ Καλιφόρ σε ένα ειδικό βίντεο που γυρίστηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Στρουμφ (25 Ιουνίου – ημέρα γέννησης του Πεγιό) αλλά και την προώθηση της κινηματογραφικής ταινίας «The smurfs» που θα παιχτεί στην Ελλάδα τον προσεχή Σεπτέμβριο (ως γνωστόν στην Αμερική τα Strumfs μετονομάστηκαν σε Smurfs). Με αυτήν την ταινία τα αξιολάτρευτα μπλε πλάσματα εξορμούν για πρώτη φορά στην μεγάλη οθόνη μετά από μια υπέρ- επιτυχημένη πορεία στην τηλεόραση. Η ταινία γυρίστηκε τρισδιάσταστη και θα είναι ένα μείγμα κινουμένων σχεδίων ανθρώπων.
Στο εν λόγω βίντεο που η εταιρία διανομής των «Smurfs» στην Ελλάδα Feelgood Entertainment παραχώρησε κατ’ αποκλειστικότητα στο Βήμα, η κόρη του Καλιφόρ συνομιλεί με τον Τζόρνταν Κέρνερ και τον Ράτζα Γκοσνέλ (παραγωγό και σκηνοθέτη των «Smurfs» αντιστοίχως) ρίχνοντας φως στο μυστήριο της δημιουργίας των κόμιξ. Σύμφωνα λοιπόν με τα λεγόμενα της Κάλιφορντ, τα Στρουμφ οφείλουν την ονομασία τους σε μια…αλατιέρα. Ο Πεγιό έτρωγε με έναν φίλο του οπότε κάποια στιγμή ο δεύτερος θέλησε το αλάτι. «Δώσε μου το… Strumf» είπε αντί να χρησιμοποιήσει την λέξη αλατιέρα. Η λέξη άρεσε στον Πεγιό και την συγκράτησε για το μέλλον.
Τα Στρουμφάκια βγήκαν για πρώτη φορά στην επιφάνεια το φθινόπωρο του 1958 στο Βέλγιο όταν τα φιλοξένησε το περιοδικό «Le Journal de Spirou». Ο ρόλος τους στην αρχή ήταν δευτεραγωνιστικός. Η αυτονομία τους όμως, δεν άργησε να έρθει και έτσι οι Στρουμφοϊστορίες άρχισαν να αποκτούν τη δική τους θέση στα τεύχη. Το 1981 έγιναν παγκόσμιο φαινόμενο της ποπ κουλτούρας με την βοήθεια της εταιρείας κινουμένων σχεδίων Hanna Barbera που αγόρασε τα δικαιώματα των strumfs στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στο βίντεο θα δείτε και άλλες trivia λεπτομέρειες. Το μπλε χρώμα των Στρουμφ ήταν ιδέα της συζύγου του Πεγιό, ενώ πρότυπο για την δημιουργία της Στρουμφίτας υπήρξε η ίδια η Βερονίκ, κοριτσάκι όταν ο πατέρας της άρχισε να δουλεύει τα κόμιξ.
Η ημέρα γενεθλίων του Καγιό, 25η Ιουνίου, έχει καταχωρηθεί ως Παγκόσμια Ημέρα των Στρουμφ. Εφέτος θα εορταστεί στο Αλσος Στρατού στο Γουδή από τις 16.00 το απόγευμα. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να εμφανιστούν από την κορυφή ως τα νύχια με στρουμφο-περιβολή (λευκό στρουμφο-σκουφί, λευκό παντελόνι και παπούτσια και κορμί βαμμένο μπλε!), με σκοπό να καταρριφθεί το ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη παγκόσμια συνάθροιση ανθρώπων ντυμένων Στρουμφ μέσα στο ίδιο 24ωρο.
Οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν ταυτόχρονα σε διάφορα μέρη του πλανήτη με στόχο να συγκεντρωθούν περισσότεροι από 2.510 άνθρωποι ντυμένοι Στρουμφ, ώστε να σημειωθεί το νέο ρεκόρ. Εκπρόσωποι του οργανισμού Guinness World Records θα δώσουν το παρόν και στις 12 πόλεις όπου θα πραγματοποιηθούν στρουμφο- εκδηλώσεις. Ας σημειωθεί ότι στους χώρους των εκδηλώσεων θα υπάρχουν διαθέσιμα άφθονα στρουμφο-σκουφάκια και t-shirts μπλε χρώματος για όποιον δεν καταφέρει να εμφανιστεί με την απαιτούμενη στρουμφο-περιβολή.