Στο 3,3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 2,5% στην ευρωζώνη

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat – Η αύξηση προκύπτει αν και δεν εμπεριέχεται το σύνολο των οικονομικών συνεπειών του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Στο 3,3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 2,5% στην ευρωζώνη

Στο 3,3% ανήλθε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο από 3,1% τον Φεβρουάριο. Την ίδια στιγμή, στην ευρωζώνη ανέβηκε από το 1,9% τον Φεβρουάριο στο 2,5% τον Μάρτιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα υπήρξε άνοδος 2 μονάδων, όταν η σύγκριση τιμών γίνεται σε μηνιαίο επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει φανεί ακόμα ο πλήρης αντίκτυπος του πολέμου στη Μέση Ανατολή στις τιμές.

Αυξητικά κινήθηκε  ο τομέας της ενέργειας, ο οποίος διακόπτοντας το πτωτικό σερί, εκτινάχθηκε στο +4,9% από -3,1% τον Φεβρουάριο στην Ευρωζώνη.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, ο τομέας της ενέργειας αναμένεται να παρουσιάσει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (4,9%, έναντι -3,1% τον Φεβρουάριο), ακολουθούμενος από τις υπηρεσίες (3,2%, έναντι 3,4% τον Φεβρουάριο), τα τρόφιμα, τα αλκοολούχα ποτά και τα καπνικά (2,4%, έναντι 2,5% τον Φεβρουάριο) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,5%, έναντι 0,7% τον Φεβρουάριο).

Σημειώνεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου, η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση, προειδοποιώντας όμως ότι ο πόλεμος στο Ιράν σκιάζει τις προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε την αβεβαιότητα της κατάστασης, αλλά εμφανίστηκε καθησυχαστική για τις δυνατότητες αντιμετώπισής της από την ΕΚΤ.

Στο 2,8% στη Γερμανία

Ισχυρές πιέσεις στις τιμές ασκήθηκαν στη Γερμανία τον Μάρτιο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών για μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε άνοδο 2,8% έναντι 2% τον Φεβρουάριο.  Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο 2,8%.

Οι τιμές της Ενέργειας αυξήθηκαν κατά 7,2% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του περασμένου έτους, καταγράφοντας την πρώτη άνοδο από τον Δεκέμβριο του 2023.

Η εικόνα στη Γαλλία

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στη Γαλλία σημείωσε άνοδο στο 1,7%, στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιανουάριο του 2025, από 0,9% τον Φεβρουάριο. Ηταν ελαφρώς πάνω από τις προβλέψεις για 1,6%.

Η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έντονη ανάκαμψη των τιμών της Ενέργειας, οι οποίες ενισχύθηκαν για πρώτη φορά από τις αρχές του 2025 (+7,3% έναντι -2,9% τον Φεβρουάριο), ιδίως όσον αφορά τα προϊόντα πετρελαίου, αντανακλώντας τον αντίκτυπο του πολέμου με το Ιράν.

Πηγή ΟΤ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version