Ουκρανία: Ενήμερος για τις διαπραγματεύσεις περί του σχεδίου Τραμπ, δηλώνει ο Ζελένσκι

Τρίτη ημέρα των συνομιλιών στο Μαϊάμι, των Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ με τους διαπραγματευτές του Κιέβου, Ρουστέμ Ουμέροφ και Αντρίι Γκνάτοφ - Αποφασισμένος για την επίτευξη πραγματικής ειρήνης δηλώνει ο ουκρανός πρόεδρος

O πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι είχε μακρά, «εποικοδομητική» και «ουσιαστική» τηλεφωνική συνομιλία με τους αμερικανούς απεσταλμένους Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ και τους διαπραγματευτές του Κιέβου, που πήγαν να τους συναντήσουν στο Μαϊάμι της Φλόριντα για επαφές, που αφορούν στο τέλος του πολέμου με τη Ρωσία.

«Η Ουκρανία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να συνεργάζεται, με καλή πίστη, με την αμερικανική πλευρά, για την επίτευξη πραγματικής ειρήνης. Συμφωνήσαμε για τα επόμενα βήματα και το σχήμα υπό το οποίο θα διεξαχθούν οι συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες», έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, χωρίς να αναφέρει περισσότερα στοιχεία.

Ο oυκρανός ηγέτης δήλωσε ότι στη συνομιλία συζητήθηκαν κυρίως τα βασικά θέματα που θα μπορούσαν να εγγυηθούν το τέλος της αιματοχυσίας, όπως και τον κίνδυνο η Ρωσία να μην τηρήσει τις υποσχέσεις της.

Ουκρανοί και αμερικανοί διαπραγματευτές συναντήθηκαν σήμερα στη Φλόριντα, για την τρίτη ημέρα των συνομιλιών τους, οι οποίες εστιάζουν στο σχέδιο της Ουάσινγκτον για το τέλος του πολέμου με τη Μόσχα, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι περιμένει να επιστρέψουν οι δύο ουκρανοί διαπραγματευτές, ο Ρουστέμ Ουμέροφ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων Αντρίι Γκνάτοφ, «με τη λεπτομερή αναφορά» των συνομιλιών.

«Δεν μπορούμε να συζητάμε τα πάντα στο τηλέφωνο, είναι απαραίτητο λοιπόν να εργαστούμε στενά και εμπεριστατωμένα με τις ομάδες μας στις ιδέες και τις προτάσεις», δήλωσε. «Η προσέγγισή μας είναι ότι όλα πρέπει να είναι εφαρμόσιμα, κάθε καθοριστικό μέτρο για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ανοικοδόμηση».

Παράλληλα, νέα μαζικά ρωσικά πλήγματα κατά των ουκρανικών υποδομών, κυρίως ενεργειακών εγκαταστάσεων, έχουν αφήσει χωρίς θέρμανση και νερό χιλιάδες νοικοκυριά, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version