Τι είναι ντομάτα; 10 σεφ μάς δίνουν την απάντηση

Ρωτήσαμε 10 σεφ τι είναι γι' αυτούς η ντομάτα κι εκείνοι μοιράστηκαν μαζί μας μνήμες και συναισθήματα από το φρούτο που δίνει χρώμα στα καλοκαίρια μας.

Τι είναι ντομάτα; 10 σεφ μάς δίνουν την απάντηση

Μιλώντας με 10 ανθρώπους που ζουν και αναπνέουν στις κουζίνες μετατρέποντας την πρώτη ύλη σε πιάτα υψηλού επιπέδου, ένα πράγμα έγινε ξεκάθαρο. Η απλή και “ταπεινή” ντομάτα είναι πανταχού παρούσα στη γαστρονομία και αποτελεί μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης για όλους· από τους επαγγελματίες της γεύσης μέχρι τις μαμάδες, που σηκώνουν τα μανίκια και φτιάχνουν μια σάλτσα ντομάτας στα γρήγορα για να τη ρίξουν πάνω στα μακαρόνια.

Θοδωρής Γρηγοριάδης

Alyelo (Σίφνος) 

“Το ίδιο το καλοκαίρι! Είναι το μοναδικό φρούτο που ξεκινά όπως ο Ιούνιος, με κάποιες περίεργες ημέρες που θυμίζουν άνοιξη, και καταλήγει όπως ο Αύγουστος, ώριμη, με όλη τη γλύκα της εποχής”.

Νίκος Καραθάνος

Ateno Cook & Deli (Αθήνα) 

Φωτό: Γιώργος Καπράνος

“Τα πάντα! Τη δουλεύω πάρα πολύ, είναι κάτι που δεν λείπει οποτέ από την κουζίνα μου. Κι επειδή ασχολούμαι με την ελληνική κουζίνα, ελληνική κουζίνα χωρίς ντομάτα δεν υπάρχει”.

Παύλος Σφηκάκης

Founder & Head Chef Pepper & Sugar 

“Καλοκαίρι! Πρόκειται για ένα από τα αγαπημένα μου υλικά, απλό, αλλά πεντανόστιμο, και μπορεί να σε ταξιδέψει ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο θα το χρησιμοποιήσεις”.

Μαρία Κλήμη

Το μαγαζάκι που λέγαμε (Ιωάννινα)

Φωτό: Γιώργος Αδάμος

“Καλοκαίρι, θάλασσα και άμμος… Κι αυτό γιατί παλιά είχαμε πάντα μαζί μας στην παραλία μία χωριάτικη για να τσιμπάμε. Η μητέρα μου, θυμάμαι, μάς πήγαινε στη θάλασσα με ένα τάπερ με κεφτεδάκια και κομμένη ντομάτα. Εκείνη η ντομάτα, που είχε μείνει στο τάπερ και είχε βγάλει τα ζουμιά της, μαζί με το ελαιόλαδο, σε προκαλούσε να βουτάς ασταμάτητα το ψωμί σου”.

Ιωσήφ Συκιανάκης

Paraj (Μύκονος) 

“Γνώση είναι να ξέρεις ότι η ντομάτα είναι φρούτο και όχι λαχανικό. Σοφία είναι να μην τη βάζεις στη φρουτοσαλάτα”.

Θοδωρής Κασσαβέτης

Αχλάδι (Σύρος) 

Φωτό: Χρήστος Καββούρης

“Η καρδιά της γης”.

Μαρία Καλλιγερή

Καλουδίτσα (Λήμνος) 

“Η δροσιά του καλοκαιριού και οι σπιτικές σάλτσες που φτιάχνει ο πατέρας μου”.

Τίμος Ζαχαράτος

Monato da Gusto (Λευκάδα)

“Κάτι παραπάνω από ένα υλικό. Εϊναι μνήμη, καλοκαίρι, φως… Είναι η μυρωδιά της γιαγιάς όταν έφτιαχνε σάλτσα στην κατσαρόλα, είναι το χωράφι και ο ήλιος, είναι η αρχή κάθε καλού φαγητού. Από τα πιο ευέλικτα και συναισθηματικά φορτισμένα υλικά της κουζίνας μας”.

Ιωάννα Χαλικιά, Γεράσιμος Στεφανάτος

Savoro, Roi Suites (Κεφαλονιά) 

“Η επιτυχημένη συνεργασία ανάμεσα στο χρόνο και στη γη. Ένας τρόπος να κλειστεί ο ήλιος μέσα σε μια φλούδα, να κρατήσει η γεύση τη μνήμη ζωντανή. Όταν την κόβουμε, δεν ετοιμάζουμε απλώς μια σαλάτα ή ένα φαγητό, αλλά σερβίρουμε μια ιστορία. Μια ανάσα καλοκαιριού από τότε που ήμαστε παιδιά, ξυπόλυτοι στα μποστάνια των γονιών μας, με τα χέρια γεμάτα χώμα και τον ουρανίσκο έτοιμο να μάθει τι σημαίνει απλότητα”.

Μιχάλης Χαλκιάς

Atlantica Marmari Palace (Κως) 

“Η βασίλισσα της κουζίνας, δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κανένα άλλο υλικό. Κι αν μου έχει μείνει κάτι από την παιδική ηλικία, είναι ένα καλοκαιρινό ταξίδι με το αλιευτικό σκάφος του παππού μου στη Θάσο. Μεσημέρι στο καΐκι, να τρώμε στο αλουμινένιο ταψί ντοματοσαλάτα με ελαιόλαδο και φρέσκο τραγανό ψωμί… Εκείνη τη γεύση δεν θα την ξεχάσω ποτέ”.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version