Η αστυνομία της Νέας Υόρκης εισέβαλε το βράδυ της Τρίτης στην πανεπιστημιούπολη του Columbia, όπου οι φοιτητές συνεχίζουν την κατάληψη κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, ενώ προχώρησε σε πάνω από 100 συλλήψεις φοιτητών.

Όχημα της αστυνομίας εφοδιασμένο με σκάλα πλησίασε το κατειλημμένο κτίριο και δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν αστυνομικούς να ανεβαίνουν και να παραβιάζουν παράθυρο για να μπουν στο εσωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες η ατμόσφαιρα στο Columbia και σε άλλα αμερικανικά πανεπιστήμια είναι ηλεκτρισμένη. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 και η απάντηση του Ισραήλ με ολοκληρωτικό πόλεμο στη Γάζα, σε συνδυασμό με το πολωτικό κλίμα που δημιουργούν οι δίκες του Τραμπ, εκ νέου υποψήφιου προέδρου των Ρεπουμπλικανών, λίγους μόνους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν τα πανεπιστήμια.

Μόνον που σε αντίθεση με το 1968, όπου το φοιτητικό κίνημα έμοιαζε ενιαίο, το 2024 ο διχαστικός λόγος και η εχθροπάθεια πρωτοστατούν στα αμερικανικά πανεπιστήμια, όπου αντιπαρατίθενται φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές με φιλοϊσραηλινούς.

Ο αντισημιτισμός είναι σε έξαρση και μόλις πριν από λίγους μήνες, τον Δεκέμβριο του 2023, εξαιτίας της αδυναμίας τους να θέσουν τον αντισημιτισμό υπό έλεγχο, παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους η πρόεδρος του Χάρβαρντ, Κλοντίν Γκέι, και η πρόεδρος του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας, Ελίζαμπεθ Μαγκίλ.

Αυτού του είδους ο φοιτητικός εμφύλιος θα φάνταζε ίσως αδιανόητος στα μάτια των νέων του 1968, ενός έτους-σταθμού στην ιστορία του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, λόγω της πυκνότητας και της πληθώρας των γεγονότων. Το 2024, η πυκνότητα και η ένταση των γεγονότων είναι η κανονικότητα.

Συλλήψεις σε απευθείας μετάδοση

Αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν σε απευθείας μετάδοση πλάνα από τις συλλήψεις αρκετών νεαρών διαδηλωτών.

Αστυνομικοί με «εξοπλισμό ταραχών»

Οι Φοιτητές του Κολούμπια για τη Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη ανέφεραν σε μια ανάρτηση στο X ότι οι αστυνομικοί «φορούσαν εξοπλισμό ταραχών» και «πολλά τετράγωνα έχουν αποκλειστεί».

Η νέα εξέλιξη έρχεται αμέσως αφού ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Ανταμς, είπε ότι η διαμαρτυρία «πρέπει να τελειώσει τώρα» σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αρχηγό της αστυνομίας της Νέας Υόρκης.

Δείτε εικόνες