Με την προσοχή στραμμένη στα αχρείαστα στραβοπατήματα και την αποφυγή ενδεχόμενων γκαφών η κυβέρνηση και το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη ετοιμάζονται αμέσως μετά το Πάσχα για την τελική ευθεία των τεσσάρων εβδομάδων έως τις κάλπες της 9ης Ιουνίου.

Θα έχουν μεσολαβήσει τα κρας τεστ των κατά τόπους… επιτάφιων, όπου αναμένεται να διαπιστωθεί αν το μορατόριουμ σε επίπεδο ηγεσίας μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας θα φέρει και έμπρακτα αποτελέσματα, ενώ όπως διαπιστώνεται στις δημοσκοπήσεις και τις ειδικές έρευνες, το μέτρο της επιτυχίας για τη ΝΔ θα είναι και πάλι η γνωστή ισορροπία, μεταξύ διατήρησης της κυριαρχίας στο χώρο του Κέντρου και περιορισμού των απωλειών προς τα δεξιά και την αποχή.

Με αυτά κατά νου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την Τρίτη την τελευταία του εμφάνιση και ομιλία στη Βουλή πριν τις διακοπές του Πάσχα, εκφωνώντας έναν απολογισμό του πρώτου χρόνου της δεύτερης κυβερνητικής θητείας και συνοψίζοντας τα εκλογικά διλήμματα, κατά τη συζήτηση του ν/σ του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Είχαν προηγηθεί και οι συναντήσεις του με τους βουλευτές του κόμματος, οι οποίες φάνηκε ότι λειτούργησαν ως βαλβίδα αποσυμπίεσης και ευεργετικά εν όψει εκλογών, έπειτα από ένα διάστημα κατά το οποίο είχαν εκδηλωθεί στοιχεία έντονης δυσαρέσκειας, ιδίως λόγω του τρόπου διαχείρισης του γάμου των ομοφύλων.

Σε αυτό το πλαίσιο η στρατηγική της κυβέρνησης για το διάστημα που απομένει έως τις ευρωεκλογές αναμένεται να εκδηλωθεί κατά βάση με την έμφαση που θα δοθεί σε ζητήματα ειδικού ενδιαφέροντος και κυρίως για τα πιο συντηρητικά κοινά.

Κυρίαρχα ανάμεσα σε αυτά θα είναι τα θέματα ασφάλειας (για την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση και του ΚΥΣΕΑ), νομιμότητας και άμυνας, σε συνδυασμό με την διαχείριση του μεταναστευτικού, ενώ παράλληλα θα επιχειρείται να κλείσουν οι πληγές στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και να καλλιεργηθεί μία προσδοκία για την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη και τις διεκδικήσεις που θα θελήσει να προβάλλει η κυβέρνηση.