Καλοκαίρι το ελληνικό. Οπως πάνω-κάτω το περιγράφει ο Κωνσταντίνος Καβάφης σε ένα ποίημά του (από τα αποκηρυγμένα): «Βγάζει η θάλασσα κρυφή φωνή-/ φωνή που μπαίνει/μες στην καρδιά μας και την συγκινεί/και την ευφραίνει./Τραγούδι τρυφερό η θάλασσα μας ψάλλει,/τραγούδι που έκαμαν τρεις ποιηταί μεγάλοι,/ο ήλιος, ο αέρας και ο ουρανός./Το ψάλλει με την θεία της φωνή εκείνη,/όταν στους ώμους της απλώνει την γαλήνη/σαν φόρεμά της ο καιρός ο θερινός». Αν οι εποχές έχουν αλλάξει και ο ρομαντισμός που διατρέχει τους παραπάνω στίχους, οι οποίοι γράφτηκαν το μακρινό 1893, ακούγεται υπερβολικός για τον σημερινό άνθρωπο, τον μαθημένο σε μια πιο ρεαλιστική θεώρηση της ζωής (ακόμα και σε μια πιο ρεαλιστική ποίηση), οι υπερβατικές εικόνες παραμένουν οι ίδιες.

Ετσι, παρόμοια, τρυφερά και εκστατικά αισθήματα σε κατακλύζουν ακόμα, και για πάντα, μπροστά στην ομορφιά αυτού του τόπου που λάμπει κάτω από το φως του καλοκαιρινού ήλιου. Μπροστά στην ομορφιά του μεσογειακού τοπίου που σε υποδέχεται όταν π.χ. κατηφορίζεις με το αυτοκίνητο τον δρόμο που οδηγεί προς τη Φαλάσαρνα και βλέπεις να απλώνονται στα πόδια σου, σαν γαλάζια πεδιάδα, η θάλασσα και η τεράστια αμμουδιά της. Ή όταν πλησιάζεις τον Μπάλο με τα σμαραγδένια νερά, το Ελαφονήσι με τις ροζ αποχρώσεις στην άμμο του, το Κεδρόδασος με την ξεχωριστή βλάστησή του. Οπως πολύ καλά καταλάβατε, σήμερα θα πάμε για μπάνιο. Οχι όπου κι όπου, θα ταξιδέψουμε ως τον ελληνικό Νότο για να στήσουμε την ομπρέλα μας σε μία από τις δεκάδες ξεχωριστές παραλίες της Κρήτης, συγκεκριμένα του Νομού Χανίων. Πρόκειται για περιοχή ξεχωριστού φυσικού κάλλους (παρά την κακή δόμηση που και εδώ, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα, πληγώνει ενίοτε το τοπίο),για μια ακτογραμμή γεμάτη ευχάριστες εκπλήξεις, για ένα μέρος ποιητικό, σαν αυτό που συνεχίζει να περιγράφει ο Καβάφης στο ποίημα που φέρει τον τίτλο «Φωνή απ’ την θάλασσα», όταν γράφει: «Και σαν κυττάζεις την υγρή της πεδιάδα,/ σαν βλέπεις την απέραντή της πρασινάδα,/τον κάμπο της που ‘ναι κοντά και τόσο μακρυνός,/γεμάτος με λουλούδια κίτρινα που σπέρνει/το φως σαν κηπουρός, χαρά σε παίρνει/και σε μεθά, και σε υψώνει την καρδιά».

 

Φαλάσαρνα

Ψιλή άμμος, κρυστάλλινα νερά και ανοιχτός ορίζοντας. Οταν έχει μπουνάτσα η Φαλάσαρνα, μια τεράστια παραλία που εκτείνεται σε μήκος πολλών χιλιομέτρων, είναι ιδανική για μπάνιο. Οταν φυσάει είναι το τέλειο σημείο για σέρφινγκ, γι’ αυτό και οι λάτρεις του εν λόγω σπορ τής δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση. Ως δυτική παραλία, έχει και υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια σειρά από πέντε μεγάλες παραλίες, συνολικής έκτασης πολλών χιλιομέτρων, όπου επιλέγετε και παίρνετε: Αν θέλετε μπορείτε να χαλαρώστε στα οργανωμένα σημεία με τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες, αν πάλι προτιμάμε πιο «άγριες» καταστάσεις, ακόμα και μεσούντος του θέρους, μπορείτε να βρείτε σημεία με λίγο κόσμο και να απλώσετε εκεί την πετσέτα σας. Λόγω της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας της ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχής, η Φαλάσαρνα έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000. Τα αρχαιολογικά ευρήματα επιβεβαιώνουν πως η περιοχή κατοικείται από τη Μεσομινωική εποχή.

Ελαφονήσι

Λευκή και σε ορισμένα σημεία ροζ η άμμος του. Η θάλασσα αβαθής και διαυγής, με γαλάζιες και τιρκουάζ αποχρώσεις. Κάτι ανάμεσα σε νησί και σε χερσόνησο, το Ελαφονήσι δικαίως αποτελεί μία από τις πιο προβεβλημένες διεθνώς παραλίες της Κρήτης. Προσοχή, όμως: Πρόκειται για προστατευόμενο φυσικό καταφύγιο, οπότε καλό είναι να απολαύσετε το μπάνιο σας κάνοντας την παρουσία σας όσο γίνεται πιο διακριτική και φροντίζοντας να την αφήσετε πιο καθαρή από όσο τη βρήκατε. Το Ελαφονήσι πίσω από την εξωτική ομορφιά του κρύβει και μια τραγική ιστορία: Στις 24 Απριλίου 1824 οθωμανοί στρατιώτες κατέσφαξαν εκατοντάδες Ελληνες, κυρίως γυναικόπαιδα, που είχαν καταφύγει εκεί για να προστατευθούν. Στο υψηλότερο σημείο του νησιού έχει τοποθετηθεί πλάκα στη μνήμη των τραγικών θυμάτων.

Μπάλος

Ενα ακόμα τοπίο αποστομωτικής ομορφιάς: Μια ρηχή αμμουδερή παραλία που σχηματίζεται ανάμεσα στη χερσόνησο της Γραμβούσας και το ακρωτήριο Τηγάνι, κάτω από τον επιβλητικό όγκο του Γεροσκίνου. Ως εκεί θα φτάσετε με καραβάκι από την Κίσσαμο ή με το αυτοκίνητό σας ως ένα σημείο και έπειτα περπατώντας για περίπου ένα χιλιόμετρο. Και εδώ η θάλασσα έχει άσπρη και ροζ άμμο, γαλαζοπράσινα και τιρκουάζ νερά, και είναι πολύ ρηχή. Πρόκειται για μία ακόμα περιοχή ενταγμένη στο πρόγραμμα προστασίας Natura. Στο ακρωτήριο Τηγάνι βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων. Εκεί κοντά βρίσκεται και η τοποθεσία όπου (όπως και στο Ελαφονήσι) σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς γυναικόπαιδα το 1825, όπως βρίσκονται και τα ερείπια της μικρής Ρωμαϊκής πόλης του Αγνείου με ναό αφιερωμένο στον Απόλλωνα.

Κεδρόδασος

Βρίσκεται πολύ κοντά στο Ελαφονήσι. Οπως ακριβώς το λέει το όνομά του, στην περιοχή ευδοκιμούν υπεραιωνόβιοι κέδροι, φυτρωμένοι πάνω στις αμμοθίνες. Και εδώ η ομορφιά του τοπίου εύκολα σε γοητεύει, και εδώ ο επισκέπτης καλείται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός σε θέματα προστασίας του ευάλωτου οικοσυστήματος. Στο Κεδρόδασος θα πάτε πεζοπορώντας, οπότε φροντίστε να φοράτε καλά παπούτσια. Η κατασκήνωση απαγορεύεται, αν και πάντα υπάρχουν και εκείνοι (δεν είναι λίγοι, δυστυχώς) που αγνοούν τέτοιες απαγορεύσεις.

Σταυρός

Η περιοχή έγινε διάσημη από την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» (1964) του Μιχάλη Κακογιάννη, καθώς εκεί γυρίστηκαν οι σκηνές όπου ο Αντονι Κουίν χόρεψε το περίφημο συρτάκι του. Απέχει μόλις δεκαέξι χιλιόμετρα από τα Χανιά και βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της χερσονήσου του Ακρωτηρίου. Η κύρια παραλία βρίσκεται στα ανατολικά του παραθαλάσσιου χωριού Σταυρός, στις εκβολές του ποταμού Νεροκάμπου και δίπλα στο λιμανάκι της Γαλήνης. Πρόκειται για μια πολύ καλά προστατευμένη από τους ανέμους ημικυκλική λιμνοθάλασσα, με λευκή άμμο και ρηχά γαλαζοπράσινα νερά. Διακόσια μέτρα πιο πέρα υπάρχει και μια δεύτερη παραλία.

Σεϊτάν Λιμάνια

Η ονομασία τους προέρχεται από την τουρκική γλώσσα, συγκεκριμένα από τη λέξη Σεϊτάν, δηλαδή Σατανάς, Διάβολος. Πρόκειται πιθανώς για αναφορά στους απότομους βράχους και στα θαλάσσια ρεύματα, που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Τα… Σατανικά Λιμάνια είναι ένα μέρος πολύ δημοφιλές στους τουρίστες, κυρίως λόγο του ιδιαίτερου τοπίου τους, μιας στενής λωρίδας θάλασσας που εισβάλλει στη στεριά δημιουργώντας ένα μικρό φιόρδ. Προτιμήστε τα νωρίς το πρωί ή κάποια ημέρα που δεν θα έχει πολύ κόσμο (και πολύ αέρα) για να μπορέσετε να απολαύσετε το μπάνιο σας.

Λάκκοι – Φραγκοκάστελο – Ορθή Αμμος

Πρόκειται για μικρούς κόλπους με άμμο που χωρίζονται από επίσης μικρές βραχώδεις χερσονήσους. Θα φτάσετε ως εκεί με το αυτοκίνητο. Βρίσκονται περίπου ογδόντα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Χανίων, πολύ κοντά στο Φραγκοκάστελο, το παρά θίν’ αλός μεσαιωνικό κάστρο που έχει γίνει γνωστό (και) για το φαινόμενο των Δροσουλιτών: Πρόκειται για τις κινούμενες σκιές που λέγεται πως παρατηρούνται εκεί κάθε χρόνο μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου και που θυμίζουν φιγούρες πολεμιστών, των γενναίων ανδρών που πήραν μέρος στη φονική μάχη η οποία διεξήχθη εκεί τον Μάιο του 1828 (κατά τους επιστήμονες πρόκειται για οφθαλμαπάτη). Δίπλα στο Φραγκοκάστελο και στην παραλία του υπάρχει και εκείνη της Ορθής Αμμου, που έχει πάρει το όνομά της από τους εντυπωσιακούς αμμόλοφούς της.

Λουτρό Σφακίων

Το μικρό ψαροχώρι πήρε το όνομά του από τα λουτρά που λειτουργούσαν εκεί. Βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα νοτίως των Χανίων, σε ένα φυσικό, προστατευμένο από τους ανέμους λιμάνι και συνδέεται ακτοπλοϊκώς με την Αγία Ρουμέλη και με τη Χώρα Σφακίων. Από εκεί μπορείτε να κάνετε κρουαζιέρα ή να περπατήσετε σε πανέμορφες παραλίες. Ομορφη όμως είναι και η παραλία του χωριού με τα μεγάλα άσπρα βότσαλα και τα πεντακάθαρα νερά. Η ημερήσια εκδρομή με πλοίο στη Γαύδο, στο νοτιότερο νησί της Ευρώπης, μπορεί να γίνει ένα από τα highlights του ταξιδιού σας.

Γλυκά Νερά

Θα τα βρείτε ακολουθώντας ένα (όχι εύκολο) μονοπάτι από τη Χώρα Σφακίων ή επιλέγοντας την πιο εύκολη λύση της μετάβασης με καραβάκι. Τα Γλυκά Νερά είναι μία από τις ομορφότερες, άγριες και απομονωμένες παραλίες της Κρήτης. Πήραν το όνομά τους από τις πηγές με γλυκό νερό που αναβλύζουν ακόμα και μέσα στη θάλασσα. Εχουν βότσαλα.

Λουτράκι

Δεκαέξι χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλεως των Χανίων, πολύ κοντά στη Ναυτική Βάση της Σούδας, το Λουτράκι είναι μία ακόμα παραλία με ψιλή άμμο και ρηχά νερά, γεγονός που την κάνει ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά. Κοντά βρίσκεται και το Μαράθι, επίσης αμμουδερό, επίσης ιδανικό για παιδιά. Θα βρείτε και ξαπλώστρες με ομπρέλες.

Αγία Ρουμέλη

Πρόκειται για ένα απομονωμένο χωριό στον μεγάλο κόλπο που σχηματίζεται στην έξοδο του Φαραγγιού της Σαμαριάς. Από τις παραλίες της περιοχής ξεχωρίζει ο Γιαλός, ο οποίος είναι αρκετά οργανωμένος. Ομορφες είναι και οι πιο απομονωμένες παραλίες της Μασχάλης. Δυτικότερα, οι Σπηλιές στο Μάρμαρο είναι, όπως το λέει και το όνομά τους,  μικρές παραλίες με βοτσαλάκια που σχηματίζονται μπροστά σε θαλασσινές σπηλιές. Πολύ κοντά βρίσκεται και ο Καλόγερος με το ψιλό βοτσαλάκι και αυτός, για όσους επιθυμούν ακόμα περισσότερη απομόνωση. Η πρόσβαση γίνεται διά θαλάσσης.

Σούγια

Μικρό ψαροχώρι εξήντα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Χανίων, στην έξοδο του Φαραγγιού της Αγίας Ειρήνης. Παλαιότερα υπήρξε δημοφιλής προορισμός για τους χίπις. Σήμερα σας περιμένει για να απολαύσετε το μπάνιο σας στη μεγάλη παραλία με τα ψιλά βότσαλα, την άμμο και τα βαθιά νερά.