Κατ΄αρχήν συμφωνία Τεχνικής Ολυμπιακής και Belterra για την πώληση του Πόρτο Καρράς

Θα προηγηθεί due diligence από τον αγοραστή - στα 205 εκατ ευρώ το τίμημα

Κατ΄αρχήν συμφωνία Τεχνικής Ολυμπιακής και Belterra για την πώληση του Πόρτο Καρράς
15.04.2020 12:39
Οικονομία
Βασίλης Κώτσης
 
Σε κατ΄αρχήν συμφωνία ήρθε η Τεχνική Ολυμπιακή με την Belterra Investments (συμφερόντων του Ιβάν Σαββιδη) για την πώληση του Πόρτο Καρράς. Οπως αναφέρει η Τεχνική Ολυμπιακή σε ανακοίνωσή της στο ΧΑ, το τίμημα ανέρχεται στα 205 εκατ. ευρώ αλλά θα πρέπει να αφαιρεθούν 54 εκατ. που θα δοθούν στη Fortress, η οποία είχε δανείσει την εταιρεία με κεφάλαια κίνησης μέχρι να βρεθεί επενδυτής. Της οριστικής συναλλαγής θα προηγηθεί due dilligence από την Belterra. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής και την καταβολή του τιμήματος η Τεχνική Ολυμπιακή θα πάρει βαθειά ανάσα καθώς την βαραίνουν δάνεια 220 εκατ. ευρώ τα οποία με την σημερινή της ισχνύ κατασκευαστική δραστηριότητα δεν μπορει να εξυπηρετήσει.

Για αυτό άλλωστε και αποφάσισε να βγάλει προς πώληση το «ασημικό» της, τη θυγατρική της Πόρτο τΚαρράς ΑΕ, ιδιοκτήτρια του ομώνυμου συγκροτήματος στη Σιθωνία Χαλκιδικής, και τις λοιπές θυγατρικές της που διαχειρίζονται τις διάφορες δραστηριότητες του συγκροτήματος (4 ξενοδοχεία, μαρίνα, γκολφ, καζίνο, οινοποιείο κ.λπ.).
Η θυγατρική διαθέτει και οικοδομική άδεια για ανέγερση 526 κτιρίων με χρήση κατοικίας εντός του συγκροτήματος.
Οταν ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης του Πόρτο Καρράς η οικογένεια Στέγγου στην οποία ανήκει η Τεχνική Ολυμπιακή ευελπιστούσε για ένα τίμημα πάνω από 300 εκατ, ευρώ αλλά οι προτάσεις που δέχθηκε ήταν πολύ χαμηλότερες. Μάλιστα λόγω και της υγειονομικής κρίσης το τίμημα συρρικνώθηκε περαιτέρω και διαμορφώθηκε λίγο πάνω από τα 200 εκατ ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Τεχνικής Ολυνμπιακής στο Χρηματιστήριο
SΚατόπιν ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με δημοσιεύματα στον τύπο και σε συνέχεια των από 29.10.2019, 13.11.2019 και 03.04.2020 ανακοινώσεων, η εταιρεία με την επωνυμία «ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε.» (εφεξής Εταιρεία) ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι μεταξύ αφενός της θυγατρικής της εταιρείας με την επωνυμία «T.O. International Holding Ltd» και αφετέρου της εταιρείας με την επωνυμία «BELTERRA INVESTMENTS Ltd» ολοκληρώθηκαν κατ’ αρχήν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την πώληση μετοχών της εταιρείας «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε» που ανήκουν στην «ΤΟ International Holding Ltd» και αναμένεται κατ’ αρχήν η άμεση σύναψη της συναλλαγής, η οποία θα περιλαμβάνει την πώληση α) των μετοχών θυγατρικών εταιρειών της Εταιρείας που συνδέονται με τη λειτουργία της «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΑΕ» και δη των εταιρειών «ΚΤΗΜΑ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε», «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΓΚΟΛΦ Α.Ε.», «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΜΑΡΙΝΑ Α.Ε.» και β) περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με τη λειτουργία της «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΑΕ» καθώς και των μετοχών όλων των ως άνω εταιρειών που ανήκουν σε συνδεδεμένα με την Εταιρεία πρόσωπα. Στο παρόν στάδιο και με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσής της, τα κύρια σημεία της σχεδιαζόμενης συναλλαγής έχουν ως ακολούθως: Το κατ’ αρχήν συνολικό τίμημα που θα καταβάλει η εταιρεία με την επωνυμία «BELTERRA INVESTMENTS Ltd» για την απόκτηση όλων των ως άνω περιουσιακών στοιχείων ανέρχεται στο ποσό των 205.000.000 Ευρώ, ενώ το τίμημα που αντιστοιχεί εν τέλει στην Εταιρεία και τη θυγατρική αυτής «T.O. International Holding Ltd» για τα περιουσιακά στοιχεία που τους αντιστοιχούν ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 168.884.530 Ευρώ (εάν ελεύθερα υποχρεώσεων /debt free basis). Σημειώνεται ότι το τίμημα για την αγορά του συνόλου των μετοχών της «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΑΕ» μειώνεται κατά ποσό ανερχόμενο σε 53.994.360 Ευρώ που θα καταβληθεί για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε.»για τις οποίες έχει εγγυηθεί η Εταιρεία. Παράλληλα, στους όρους της σχεδιαζόμενης συναλλαγής στο παρόν στάδιο περιλαμβάνονται η διενέργεια εκτεταμένων ελέγχων (full due diligence) από την Αγοράστρια και η παροχή συνήθων εγγυοδοτικών δηλώσεων των Πωλητών, τα οποία ενδέχεται να έχουν επίπτωση στο τίμημα. Τέλος, διευκρινίζεται ότι στο πλαίσιο των ως άνω διαπραγματεύσεων, ο κατασκευαστικός κλάδος της «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε.» δεν αποτελεί τμήμα της συναλλαγής και πρόκειται να εισφερθεί εν τέλει σε θυγατρική εταιρεία της Εταιρείας. Η Εταιρεία θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για κάθε εξέλιξη επί του θέματος.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταίες Ειδήσεις

ΗΠΑ: Μέχρι το 2027 οι Ευρωπαίοι να αυξήσουν τις υποχρεώσεις τους στο ΝΑΤΟ

ΗΠΑ: Οι Ευρωπαίοι να αυξήσουν τις ευθύνες τους στο ΝΑΤΟ μέχρι το 2027

Κόσμος

Παναθηναϊκός Aktor-Βαλένθια 79-89: Λάθη επί λαθών για τους «πράσινους»

Παναθηναϊκός Aktor-Βαλένθια 79-89: Λάθη επί λαθών για τους «πράσινους»

Κ. Γκίλφοϊλ: «Ζωτικής σημασίας για τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ η Βόρεια Ελλάδα»

Κ. Γκίλφοϊλ: «Ζωτικής σημασίας για τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ η Βόρεια Ελλάδα»

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξετάζει το διάταγμα Τραμπ για την ιθαγένεια

ΗΠΑ: Ξεκινάει η εξέταση της συνταγματικότητας του διατάγματος Τραμπ για την ιθαγένεια

Οικονομία

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Πιερρακάκης προς πρέσβεις ΕΕ: Στο 119% το χρέος έως το 2029 – Η σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού

Πιερρακάκης προς πρέσβεις ΕΕ: Στο 119% το χρέος έως το 2029 - Η σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού

Οικονομία
Ακίνητα: Η Ελλάδα ανεβαίνει στην κορυφή του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για τους ultra-rich

Η Ελλάδα ανεβαίνει στην κορυφή του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για τους ultra-rich

Οικονομία
Το Netflix εξαγόρασε την Warner Bros. Discovery έναντι 72 δισ. δολαρίων

Το Netflix εξαγόρασε την Warner Bros. Discovery έναντι 72 δισ. δολαρίων

Οικονομία
efood: Εκτός λειτουργίας η πλατφόρμα λόγω της κακοκαιρίας Byron

efood: Εκτός λειτουργίας η πλατφόρμα λόγω της κακοκαιρίας Byron

Inbox

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

1

Η Γη της ελιάς: Τι θα δούμε στα επόμενα επεισόδια - Κυριακή 7 με Πέμπτη 11/12

2

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί σοκολάτες kinder - Ο λόγος

3

Ρεάλ Μαδρίτης-Μάντσεστερ Σίτι: Το κορυφαίο ευρωπαϊκό ντέρμπι ζωντανά στο MEGA

4

Καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου: Ανατροπή από τις Βρυξέλλες

5

Πώς αλλάζουν τις συντάξεις τα 9 χρόνια πρόσθετης ασφάλισης στον ΟΓΑ

6

Gemini: Πώς η Google πέρασε μπροστά στον αγώνα δρόμου της ΑΙ

7

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αναπροσαρμόζει «την αμυντική στρατηγική» της και «τελειώνει» την Ευρώπη

8

Σακελλαρίδης για Τσίπρα: Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης

9

Goodreads: Τα καλύτερα βιβλία του 2025, σύμφωνα με τα μέλη της πλατφόρμας - Η λίστα με τους νικητές

10

Θάνο Παπαχάμο, πώς είναι να συμμετέχεις ως κούρος στην αφή της Ολυμπιακής Φλόγας; - Grace

vimagazino
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
vimagazino ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Οι μπίζνες του Ντε Νίρο στην Καραϊβική – Το πολυτελές resort και ο σεφ Νοbu

Οι μπίζνες του Ντε Νίρο στην Καραϊβική - Το πολυτελές resort και ο σεφ Νοbu

Οι επιχειρήσεις του Ρόμπερτ Ντε Νίρο στην εστίαση και τη φιλοξενία επεκτείνονται με το Nobu Beach Inn, έναν οικιστικό παράδεισο στο νησί Μπαρμπούντα, ενώ η πρόσφατη επανεμφάνισή του μαζί με τον Αλ Πατσίνο σε μια άκρως συναισθηματική καμπάνια μόδας έχει όχι απλώς κεντρίσει, αλλά συγκινήσει τον κόσμο του θεάματος. 

BHMAgazino
Γιάννης Ζουμπουλάκης
Μέλανι Γουίλσον: «Υπάρχει μια πολύ δομική και ιδιαίτερη μορφή αυτογνωσίας που γεννιέται όταν συνδεόμαστε με άλλα όντα»

Τι συμβαίνει στο 24ωρο ενός ελαφιού και μίας αγελάδας;

Η sound artist και συνδημιουργός της παράστασης «Cow | Deer», που παρουσιάζεται αυτό το διάστημα στο Εθνικό Θέατρο, μιλάει στο BHMAgazino για την τέχνη και τη φιλοζωία.

BHMAgazino
Γιώργος Νάστος
Αλκηστις Πρωτοψάλτη: «Αληθινός πλούτος δεν είναι να προσθέτεις, αλλά να μάθεις να αφαιρείς»

Αλκηστις Πρωτοψάλτη: «Αληθινός πλούτος δεν είναι να προσθέτεις, αλλά να μάθεις να αφαιρείς»

BHMAgazino
Κώστας Μπουρούσης
Νίκη Παπαθεοχάρη: «Η τέχνη δεν είναι πολυτέλεια»

Νίκη Παπαθεοχάρη: «Η τέχνη δεν είναι πολυτέλεια»

BHMAgazino
Κώστας Μπουρούσης

Ειδήσεις

Γνώμες

Νέες Εποχές

ΒΗΜΑgazino

Έντυπη Έκδοση

English Version

© 2025 TO BHMA • All rights reserved.

Exit mobile version