Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Καβάλας

Υπογράφηκε η ΚΥΑ που θέτει τις προϋποθέσεις για την παραχώρηση της χρήσης για 50 έτη και την εκμετάλλευση της κρίσιμης υποδομής για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που περιγράφει τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις για την παραχώρηση της χρήσης, την ανάπτυξη και την εκμετάλλευση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) υπογράφηκε σήμερα από τους υφυπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας. Έτσι, μετά από στασιμότητα πολλών μηνών, ανοίγει τελικά ο δρόμος για την αξιοποίηση ως υπόγειας αποθήκης του σχεδόν εξαντληθέντος υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου της Νοτίου Καβάλας, με πρώτο βήμα την εκπόνηση της μελέτης κόστους-οφέλους του έργου. Η αξιοποίηση θα γίνει μέσω διεθνούς διαγωνισμού που θα διεξάγει το ΤΑΙΠΕΔ και θα αφορά την παραχώρηση για 50 έτη του δικαιώματος κατασκευής, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης της υπόγειας αποθήκης.

Η ΥΑΦΑ Νοτίου Καβάλας θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αεερίου (LNG) της Ρεβυθούσας  και τον πλωτό τερματικό σταθμό παραλαβής και επανεριοποίησης LNG της Αλεξανδρούπολης, με στόχο να ενισχύσει την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.

H ΚΥΑ προβλέπει ότι:

1. Το  ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να παραχωρήσει τη χρήση, ανάπτυξη και εκμετάλλευση του υπόγειου κοιτάσματος «Ν. Καβάλας» σε παραχωρησιούχο με αποκλειστικό σκοπό τη μετατροπή του σε εγκατάσταση ΥΑΦΑ υπό την μορφή Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), για χρονικό διάστημα έως πενήντα έτη από την αδειοδότηση του έργου.

2. Σε τέσσερις μήνες από τη δημοσίευση της ΚΥΑ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), με απόφασή της, θα καθορίσει, τις βασικές αρχές και κατευθύνσεις για τη μεθοδολογία κατάρτισης των τιμολογίων χρήσης της ΥΑΦΑ «Ν. Καβάλας» οι οποίες θα αναφέρονται ενδεικτικά: α) στη διάρκεια της ρυθμιστικής περιόδου, β) στο μηχανισμό πιθανής ανάκτησης μέρους του απαιτούμενου εσόδου της ΥΑΦΑ, μέσω διακριτής χρέωσης από την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου. γ) στη μεθοδολογία υπολογισμού του απαιτούμενου εσόδου και δ) στη μεθοδολογία υπολογισμού του ποσοστού τυχόν πρόσθετης απόδοσης (Premium WACC)

3.Το έργο θα υλοποιηθεί εντός  δεσμευτικής κατασκευαστικής περιόδου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσουν γρήγορα οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να «ξεκλειδώσει» εντός του 2020 η κοινοτική χρηματοδότηση από το Connecting Europe Facility ενός Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί η ευκαιρία διασφάλισης των απαραίτητων κονδυλίων.  Με άλλα λόγια, θα πρέπει ο σχετικός διαγωνισμός να «τρέξει» ώστε σύντομα να υπάρξει ανάδοχος ο οποίος να προλάβει να υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης έως το τέλος του έτους. Ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη υποδομή υπάρχει από την Energean Oil & Gas, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τον ΔΕΣΦΑ, τη STORENGY.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk