Με κέρδη περίπου 47%, το Χρηματιστήριο της Αθήνας σημειώνει εφέτος την καλύτερη απόδοση στον κόσμο, καθώς με βάση τον εκλογικό κύκλο οι επενδυτές θέλησαν να «παίξουν» το αποκαλούμενο «Mitsotakis Trade», ποντάροντας στη νίκη της ΝΔ, η οποία θεωρούνταν εξάλλου ότι θα είναι πιο φιλική προς την οικονομία και τις αγορές.

Το ράλι ανάκαμψης, απόρροια του «Mitsotakis Effect», οδήγησε τις αξίες να σημειώνουν κέρδη 16 δισ. ευρώ εφέτος στο Χρηματιστήριο, με την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ να ξεπερνά τα 60 δισ. ευρώ, έχοντας σχεδόν διπλασιαστεί από τα τελευταία χαμηλά της αγοράς που σημείωσαν οι μετοχές, απόρροια και του «Varoufakis Effect», όπως αποκαλείται πλέον η σύντομη και δαπανηρή για τη χώρα περίοδος που έκανε τότε την Berenberg να αποφανθεί ότι σπάνια μια νέα κυβέρνηση, όπως η πρώτη του ΣΥΡΙΖΑ, έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά σε τόσο σύντομο διάστημα.

Αλλάζει το κλίμα

Αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων σημείωναν πως η δυναμική για την ελληνική αγορά ενισχύθηκε μετά τις εκλογές του καλοκαιριού, καθώς η νέα ελληνική κυβέρνηση έδειξε την αποφασιστικότητά της να υλοποιήσει ένα μείγμα μείωσης φόρων και φιλεπιχειρηματικών πολιτικών, κάτι που μείωσε μέρος του discount (έκπτωση) με το οποίο διαπραγματεύονταν τα ελληνικά assets (περιουσιακά στοιχεία) που περιείχαν ρίσκο.

Από την άλλη πλευρά, η κατάρρευση των αποδόσεων των ομολόγων (το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για 10 χρόνια έχει υποχωρήσει περισσότερο από 70% εφέτος) αλλά και των CDS (ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας) υποδεικνύει ότι αλλάζει το κλίμα και η χώρα δεν θεωρείται πια ως το προβληματικό παιδί της Ευρώπης.

Σημαντική πρόοδος

Μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει πετύχει σημαντική πρόοδο στην τήρηση των δημοσιονομικών στόχων με την παράλληλη μείωση των φορολογικών βαρών και την ενίσχυση της ανάπτυξης, επισημαίνει η BofA/ML, θεωρώντας ωστόσο ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και να αυξηθεί η δυνητική ανάπτυξη, ενώ το σχέδιο «Ηρακλής» είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα για την επιτάχυνση της μείωσης των NPEs των τραπεζών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, υπάρχουν δύο προκλήσεις για την ελληνική κυβέρνηση: η πρώτη αφορά το ενδεχόμενο τυχόν αρνητικές εξελίξεις στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία να επηρεάσουν και την ελληνική, και η δεύτερη την ανάγκη επιτάχυνσης της μακροπρόθεσμης δυνητικής ανάπτυξης της Ελλάδας, η οποία παραμένει χαμηλή. Η νέα κυβέρνηση έχει κάνει μια πολλά υποσχόμενη αρχή, αλλά η αποκατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα είναι ένας μαραθώνιος και όχι ένα σπριντ, εκτίμησε και η Capital Economics.

Η εκλογή μιας φιλικής προς τις επιχειρήσεις κυβέρνησης και η ενίσχυση της ανάπτυξης φαίνεται να έχουν βελτιώσει πάντως τη βιωσιμότητα του χρέους, ενισχύοντας και τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών, αποφάνθηκε η HSBC.

Την ίδια ώρα, η πόρτα ώστε να συμπεριληφθεί η Ελλάδα μεσοπρόθεσμα στον νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δείχνει να ανοίγει, κάτι που αποτελεί συνήθως τον καταλύτη για μια ευρύτερη αναδιάρθρωση ενεργητικών, ενώ αν οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν και οι τράπεζες αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τα κόκκινα δάνεια, η ανοδική τάση του Χρηματιστηρίου θα συνεχιστεί και μπορεί να δούμε ακόμα μεγαλύτερη δυναμική στην ελληνική αγορά το 2020, εκτιμούν οι αναλυτές.

Το ειδικό βάρος

Ωστόσο, όπως γίνεται συνήθως σε μια ανοδική αναδυόμενη αγορά με περιορισμένη ρευστότητα όπως η ελληνική, τα hedge funds ήταν τα πρώτα που εκμεταλλεύτηκαν την αλλαγή κλίματος στο Χρηματιστήριο. Ετσι το θέμα είναι τώρα αν οι ελληνικές μετοχές θα προσελκύσουν σταδιακά και πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές. Εξάλλου, η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου (60,5 δισ. ευρώ σήμερα) βρίσκεται 142 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το υψηλό των 202,6 δισ. ευρώ του Οκτωβρίου του 2007, προτού δηλαδή ξεδιπλωθεί η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση / ύφεση και όταν κορυφώνονταν οι φόβοι για Grexit που οδήγησαν την αγορά στο ιστορικό χαμηλό των 19,38 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2012.

Να σημειωθεί πως το ειδικό βάρος της Ελλάδας στον παγκόσμιο δείκτη αναδυόμενων αγορών της MSCI που παρακολουθεί και το 76% των διεθνών επενδυτών παγκοσμίως βρίσκεται στο 0,3%, ενώ σύμφωνα με στοιχεία των MSCI, EPFR και Credit Suisse τα διεθνή funds είναι υποεπενδυμένα στην Ελλάδα διατηρώντας θέσεις που αντιστοιχούν στο 0,2% του δείκτη. Ετσι, όπως εκτιμάται, αν τα πράγματα πάνε καλά το ΧΑ θα έχει την ευκαιρία να προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια.

Αυξήσεις κεφαλαίων

Η HSBC πάντως προσφάτως προχώρησε στη σύσταση «αύξησης θέσεων» στην ελληνική αγορά με στάθμιση 0,8% στους δείκτες αναδυόμενων αγορών της MSCI. Μεσοπρόθεσμα, καθώς το ρίσκο της χώρας έχει μειωθεί, αναμένονται νέες αυξήσεις κεφαλαίων εισηγμένων εταιρειών που θέλουν να παίξουν σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια στο ελληνικό επιχειρείν, καθώς μπορεί να χαρακτηριστούν και ως οι διασωθείσες της 10ετούς κρίσης, να δούμε επίσης κάποια στιγμή και νέες εισαγωγές, ενώ συνεχίζονται οι ομολογιακές εκδόσεις των μεγάλων του ΧΑ, ενισχύοντας συνολικά την εικόνα της κεφαλαιαγοράς.