Άμεσα θα νομοθετηθεί η απαλλαγή των πληγέντων στο Μάτι από τον ΕΝΦΙΑ για πέντε χρόνια, όπως δήλωσε στην Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες που δρομολογούνται για την αποκατάσταση της περιοχής με ταχύτητα ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για καθυστερήσεις επί των ημερών του.

Όπως είπε κατά την συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του νομοσχεδίου για την κύρωση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε η κυβέρνηση στις 24 Ιουλίου 2019, «ήταν υποχρέωσή μας να κινηθούμε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα προφανώς γιατί υπήρχαν καθυστερήσεις». «Πάμε να κόψουμε δρόμο. Τα χρήματα δεν αξιοποιήθηκαν, οι κατεδαφίσεις δεν προχώρησαν. Πρέπει να τρέξουμε γρήγορα», είπε σημειώνοντας ότι από τα 38 εκατ. ευρώ του ειδικού λογαριασμού που δημιουργήθηκε τα 31 εκατ. δεν αξιοποιήθηκαν και από τις 415 κατεδαφίσεις προχώρησαν οι 61. «Υπήρχαν και υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να αγοράσουν ακίνητα και δεν μπορούν επειδή δεν προχωρούν οι κατεδαφίσεις. Από 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης εκδόθηκαν εντολές μόνο για 44. Από 880 περιπτώσεις κατασκευών προχώρησαν άδειες μόνο για 342. Δεν νομοθετήσαμε εν κενώ αλλά για λόγους ουσιαστικούς για να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένα προβλήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, ενώ όσον αφορά την απομάκρυνση επικίνδυνων υλικών ενημέρωσε ότι προβλέφθηκε η υλοποίηση άμεσων δράσεων για αμίαντο και απορρίμματα και ήδη απομακρύνθηκαν οι ποσότητες καύσιμης ύλης από το οικόπεδο που είχαν συγκεντρωθεί.

Μάλιστα όσον αφορά το ζήτημα αυτό, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Σπίρτζης είπε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ είχε καθαριστεί τρεις φορές το επίμαχο οικόπεδο αλλά καθυστέρησε η τέταρτη αποκομιδή, ενώ ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με την διαχείριση της καύσιμης ύλης που απομακρύνθηκε και την στάση του Δασαρχείου: «Ακούγεται ότι τα προϊόντα αυτά κάηκαν. Αν κάηκαν το Δασαρχείο δεν έδειξε τον ζήλο που έδειξε στην προηγούμενη κυβέρνηση και ταλαιπώρησε τους κατοίκους. Γιατί δεν έδειξε αυτό τον ζήλο; Θέλω απάντηση τι έγιναν τα προϊόντα καύσης. Αν γίνονται αναγκαίες δράσεις και γίνονται γρήγορα αλλά όχι νόμιμα πρέπει να πάρουμε μια απόφαση εδώ ότι αν έχουμε τέτοιες περιπτώσεις θα γίνεται έτσι», είπε.

Απαντώντας ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι κάηκαν σε υψικαμίνους εργοστασίων μακριά από την περιοχή με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία. «Μην διαμαρτύρεστε ότι εμείς τηρούμε μια νομοθεσία που υφίστατο και επί των ημερών σας», είπε. Ο κ. Σπίρτζης ωστόσο ήγειρε θέμα και για τον ειδικό λογαριασμό λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν δικαιούται να λέει ότι θα αναστείλει τον ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες εισπράττοντας το ανάλογο ποσό από τον ειδικό λογαριασμό που συγκεντρώθηκε για την αποκατάσταση της περιοχής. Μάλιστα είπε ότι όλες οι δαπάνες που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ από τον ειδικό λογαριασμό είναι στο διαδίκτυο καθώς η κυβέρνηση δεν ήθελε να συμβεί ό,τι έγινε με τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη τα οποία όπως είπε αγνοούνται, κάτι που δημιούργησε κακό προηγούμενο με αποτέλεσμα ξένες κυβερνήσεις και ιδιώτες να αποφεύγουν τις δωρεές σε χρήμα και να προτιμούν το είδος λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης, ενώ δεν δίστασε στηλιτεύσει το γεγονός ότι εταιρείες οι οποίες είχαν ανακοινώσει δωρεές εκατομμυρίων ευρώ, τελικά δεν έδωσαν ούτε ευρώ.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η διαχείριση του λογαριασμού διενεργείται κατά παρέκκλιση όπως και στο παρελθόν και «επομένως αν ήταν σωστό τότε είναι σωστό και τώρα». «Δεν νομίζω ότι αξίζει αυτό το θέμα να τυγχάνει αυτής της αντιμετώπισης. Στο ζήτημα αυτό υπάρχει μεγάλη ευαισθησία της κοινωνίας. Ούτε σεις ούτε εμείς έχουμε διάθεση να παίξει με συμφέροντα και αναθέσεις μελετών», πρόσθεσε. Όσον αφορά την εμπλοκή του ΤΕΕ, είπε ότι αν δεν υπήρχε αυτή θα χρειαζόντουσαν μέχρι και δέκα χρόνια με τους ρυθμούς που υπήρχαν ώστε να αποκατασταθεί η περιοχή. «Να πάμε γρήγορα, να κόψουμε δρόμο, να δείξουμε σαφή αποτελέσματα. Το δώσαμε στο ΤΕΕ για να τρέξουν οι διαδικασίες. Ό,τι γίνει θα γίνει όχι μόνο στο φως της ημέρας αλλά με όλους να παρακολουθούν τι γίνεται», υπογράμμισε ο υπουργός. Αναφορικά δε με τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης είπε: «Δεν σας φέραμε τις πλάκες του Μωυσή για να τις εγκρίνετε. Είμαστε εδώ να δούμε τι μπορούμε να βελτιώσουμε, είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε κάθε πρόταση».

Πάντως έντονη κριτική άσκησε και το ΚΚΕ, αφού όπως είπε ο Ι. Γκιόκας «το μόνο που κάνει η ΠΝΠ είναι να αντιμετωπίζει ζητήματα μικρότερα από τα στοιχειώδη». «Μεταφέρουν την επίλυση σοβαρών ζητημάτων από το κράτος είτε στο επιμελητήριο είτε σε μια αμφιλεγόμενη για τους σκοπούς και τις αρμοδιότητες εταιρεία. Ο λογαριασμός είναι για την αποκατάσταση των πληγέντων, όχι για να εισπράττει το δημόσιο τον ΕΝΦΙΑ», ανέφερε.