Το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SWR επισημαίνει ότι: «Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές κοντά στην Αθήνα παραιτήθηκε ο έλληνας αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. (σ.σ. Ο Νίκος Τόσκας) δήλωσε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τη θητεία του μετά την απώλεια 89 ανθρώπινων ζωών. Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την παραίτησή του. Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει μεν ότι αναλαμβάνει την ευθύνη γι’ αυτή την καταστροφή, αλλά επισημαίνει ότι για τις πυρκαγιές φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις διότι τα αυθαίρετα κτίσματα και οι δρόμοι-αδιέξοδα στις πληγείσες περιοχές προέκυψαν κατά τη διάρκεια της δικής τους θητείας».
«Ο Τσίπρας δεχόταν πιέσεις προκειμένου να υπάρξουν παραιτήσεις»
Για το ίδιο θέμα η Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk γράφει στην ιστοσελίδα της: «Στην Ελλάδα παραιτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τόσκας. Ο λόγος είναι οι δασικές πυρκαγιές που προκάλεσαν το θάνατο πολλών ανθρώπων. Ο Τόσκας ανέφερε ότι με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων, δεν μπορεί να συνεχίσει. […] Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι απέτυχε και ότι η προειδοποίηση των κατοίκων και η εκκένωση των περιοχών δεν έγιναν αρκετά γρήγορα».
H FAZ στο Μάτι
Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύει αναλυτικό ρεπορτάζ από το Μάτι με οδοιπορικό και μαρτυρίες κατοίκων από τις πληγείσες περιοχές. Το άρθρο εστιάζει μεταξύ άλλων στις δυνατότητες πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών, σε πιθανές παραλείψεις, στο πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης στην Ελλάδα αλλά και στην έλλειψη εθελοντικού πυροσβεστικού σώματος: «Μετά τις πυρκαγιές στο Μάτι, που κόστισαν τη ζωή πολλών ανθρώπων, αρκετοί σκέφτονται τώρα πώς θα μπορούσε στο μέλλον να αποφευχθεί μια τέτοια καταστροφή. Το πρόβλημα είναι και η έλλειψη συλλογικού πνεύματος». Στο άρθρο ο δημοσιογράφος μεταξύ άλλων αναφέρει: «Κανείς δεν κατηγορεί το κράτος για το ότι ξέσπασε φωτιά και ότι έφτασε με ιλιγγιώδη ταχύτητα το Μάτι. Στην Ελλάδα τα ζεστά, ξηρά καλοκαίρια είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο μέρος του οποίου είναι και οι πυρκαγιές. Ούτε για το ότι εκείνη την αποφράδα ημέρα είχε δυτικό άνεμο κατηγορεί κανείς την κυβέρνηση. […] Εδώ υπάρχει όμως ένα άλλο ερώτημα: Στο Μάτι, σε μια περιοχή όπου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς δεν υπάρχει σειρήνα συναγερμού, όπως μας επιβεβαίωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Γιατί;».
Αλεξάνδρα Κοσμά
