Απλός. Σαφής. Ευαίσθητος. Ανθρωπος. Δεν υπάρχουν άλλες λέξεις για να δώσεις μια πλήρη εικόνα του Κεν Λόουτς. Ο 80χρονος Βρετανός σκηνοθέτης, που τόσο με το έργο του αλλά και ως ιδιώτης ανέκαθεν βρισκόταν στο πλευρό του καθημερινού εργάτη, του μαχητή, του πρωταγωνιστή εξάλλου όλων σχεδόν των ταινιών του, συγκίνησε αλλά και ενθουσίασε το πρωί της Τρίτης 31/10 το κοινό της κατάμεστης αίθουσας στην Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών όπου μίλησε, προσκεκλημένος του 30ού Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Αθήνα). Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Νίνος Φένεκ Μικελίδης ο οποίος παρέδωσε στον Λόουτς ένα ειδικό βραβείο, τον Χρυσό Φοίβο, για την προσφορά του στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Αμέσως μετά τα πολλά ερωτήματα του κοινού έδωσαν την ευκαιρία στον Κεν Λόουτς να καταθέσει την άποψή του πάνω σε πολλές πτυχές της ευρωπαϊκής κοινωνίας · της σύγχρονης αλλά και της παρελθούσης.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τον σκηνοθέτη σπουδαίων δημιουργιών όπως οι ταινίες «Βροχή από πέτρες», «Γη και ελευθερία», «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι» και «Εγώ ο Ντάνιελ Μπλέικ», να ανατρέχει στην Αγγλία της δεκαετίας του 1960 όταν ξεκινούσε την καριέρα του εργαζόμενος στην αγγλική τηλεόραση που εκείνη την εποχή διένυε μια σπουδαία περίοδο δίνοντας βήμα σε νέους ανθρώπους να εκφραστούν. «Το ζήτημα είναι ότι εκείνη την εποχή η άρχουσα τάξη αισθανόταν ασφάλεια και όχι ότι απειλείται από την εργατική τάξη. Σήμερα αυτό δεν ισχύει διότι η άρχουσα τάξη δεν νιώθει ασφαλής. Το χειρότερο που μπορείς να πεις σε έναν σύγχρονο πολιτικό είναι ότι δεν χειρίζεται σωστά τις μπίζνες, ότι είναι «anti- business». Εξάλλου, το κύριο θέμα του BREXIT δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μπίζνες.»
Το «όχι» είναι η λέξη –κλειδί για τον Κεν Λόουτς. Ερωτώμενος ποια προσωπικότητα της πολιτικής ο ίδιος θαυμάζει, ποιος θα μπορούσε να βοηθήσει την χώρα του να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται εγκλωβισμένη, ο σκηνοθέτης είπε «η απάντηση σε αυτό το ερώτημα ταιριάζει σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όχι μόνον την Αγγλία. «Οι άνθρωποι που μας εμπνέουν είναι αυτοί που λένε «όχι», εκείνοι που δεν διστάζουν να πουν «φτάνει πια».» είπε ο σκηνοθέτης και έφερε ως παράδειγμα συμπατριώτες του γιατρούς που δεν δίστασαν να πουν στην κυβέρνηση ότι καταστρέφει το σύστημα υγείας επιτρέποντας σε ιδιωτικές εταιρίες να κερδίσουν αντί να επενδύσουν στην καλυτέρευση του ήδη υπάρχοντος συστήματος. Ανέφερε επίσης συμπατριώτες του εργαζομένους στα τρένα που αρνήθηκαν να ακολουθήσουν την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει το προσωπικό ασφαλείας, ακριβώς επειδή αυτό θα σήμαινε κίνδυνο για την ασφάλεια των επιβατών.
Με έναν δικό του τρόπο, ένα επαγγελματικό «όχι» ο Κεν Λοουτς το είπε στο Χόλιγουντ όταν κλήθηκε να δουλέψει στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού στις αρχές της δεκαετίας του 1970. «Είπα όχι στο Χόλιγουντ γιατί είχα μόλις κάνει οικογένεια, επειδή δεν με ενδιέφερε το αμερικανικό σινεμά και επειδή στην Αμερική δεν παίζουν καλό ποδόσφαιρο.»
Απορρίπτοντας την περίπτωση να ακολουθήσει ο ίδιος τον δρόμο της πολιτικής (το ενδεχόμενο να ξανασκηνοθετήσει δεν αποκλείεται), ο Κ. Λόουτς δήλωσε επίσης υποστηρικτής του Τζέρεμι Κόρμπιν ηγέτη της αριστερής πτέρυγας των Εργατικών, κόμμα που έχει 600.000 περίπου υποστηρικτές _ και είναι το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα αυτή την στιγμή της Ευρώπης. «Ας ελπίσουμε ότι όταν ανεβούν στην εξουσία θα παραμείνουν ενωμένοι και δεν θα διασπαστούν σε χίλια κομμάτια» είπε επίσης ο σκηνοθέτης.
Ο Κεν Λόουτς έχει στηρίξει αφάνταστα τον ελληνικό λαό και όπως η Πρόεδρος του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου θύμισε στο κοινό της αίθουσας, ήταν από τους πρώτους που υπέγραψαν για το λογιστικό έλεγχο του χρέους και για την επιτροπή αλήθειας του δημοσίου χρέους. Η κυρία Κωνσταντοπούλου ζήτησε από τον Κ. Λόουτς το μήνυμά του στους Ελληνες πολίτες που δέχονται την προπαγάνδα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική και ότι πρέπει αυτό το χρέος να πληρωθεί ακόμα και αν πρέπει να πεθάνουν και ποιο το μήνυμά του προς τους Ελληνες καλλιτέχνες που δεν μιλούν εναντίον του καθεστώτος αλλά αισθάνονται την ανάγκη να υποκλίνονται σε αυτό το καθεστώς;
«Μεγάλα ερωτήματα» απάντησε ο Κ. Λόουτς. «Στηρίζοντας τον ελληνικό λαό το μόνο που έκανα ήταν ότι έκανε και άλλος κόσμος που είχε δει τι έχει συμβεί εδώ στην Ελλάδα. Εξέφρασα αλληλεγγύη, αυτό είναι όλο. Ότι είμαι μαζί σας . Αυτό που συνέβη εδώ αλλά και ότι έχει συμβεί σε κάθε γωνιά της Ευρώπης εκθέτει την φύση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν πρόκειται για μια Ενωση που θέλει το συμφέρον των ανθρώπων αλλά για μια Ενωση που ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιριών. Αυτή ήταν η θεμελιώδης αρχή της δημιουργίας της. Δεν φτιάχτηκε για να κάνει καλύτερη την ζωή των ανθρώπων αλλά για να αυξάνει τα έσοδα των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρήσεων.»
Οσο για τον ρόλο των καλλιτεχνών, για τον Κεν Λόουτς είναι να μην λένε ψέματα και να καταθέτουν την αλήθεια που υποστηρίζουν. «Ο ρόλος των καλλιτεχνών είναι να δείχνουν τον δρόμο. Και η ομορφιά του κινηματογράφου είναι ότι σου δίνει πολλούς τρόπους, πολλά στιλ και πολλές μορφές έκφρασης για να το κάνεις. »