Λαϊκό προφίλ χτίζει ο Κυριάκος

Στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι υπάρχει μια εκτενής ανάλυση για την «εκλογική γεωγραφία» που αποκωδικοποιεί την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων κατά Περιφέρεια και μια δεύτερη που ακτινογραφεί την «κοινωνική διάσταση» της ψήφου των ψηφοφόρων.

Στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι υπάρχει μια εκτενής ανάλυση για την «εκλογική γεωγραφία» που αποκωδικοποιεί την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων κατά Περιφέρεια και μια δεύτερη που ακτινογραφεί την «κοινωνική διάσταση» της ψήφου των ψηφοφόρων.
Ο επικεφαλής στρατηγικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού Τάκης Θεοδωρικάκος έχει καταλήξει στο συμπέρασμα, και βάσει αυτού κινείται και ο κ. Μητσοτάκης, ότι πρέπει το κόμμα να βελτιώσει αισθητά τη θέση του στα λεγόμενα μεσαία καιλαϊκάστρώματα, αλλά και στις αγροτικές περιοχές.
Ο κωδικός του σχεδίου πολιτικής αντεπίθεσης της ΝΔ είναι: «Μονοπάτι Ελπίδας». Αυτός ο όρος εισήχθη προ ημερών από τον κ. Θεοδωρικάκο, εμπνευστή της «Συμφωνίας Αλήθειας», και στόχος είναι να προσεγγίσει ο κ. Μητσοτάκης στρώματα της ελληνικής κοινωνίας με τα οποία η ΝΔ ήταν σε απόσταση εδώ και χρόνια λόγω και της κρίσης.
«Λαϊκό πρόσωπο»


Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στο σχέδιο «έφοδος στις λαϊκές γειτονιές» και θα επιχειρήσει να διαμορφώσει ένα πιο «λαϊκό πρόσωπο», όσο εφικτό είναι αυτό, σε συνδυασμό με τις απόψεις του για φιλελεύθερα ανοίγματα στην οικονομία. Στην Πειραιώς, όπου και τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, εκτιμούν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να προβάλει ένα «σύγχρονο κοινωνικό πρόσωπο», παρά την επίθεση που δέχεται από το Μέγαρο Μαξίμου, τα κυβερνητικά στελέχη και τη σκληρή κριτική του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα προς τον κ. Μητσοτάκη, τον οποίο και κατηγορεί για νεοφιλελευθερισμό. Και η απάντηση του προέδρου της ΝΔ είναι: «Μην εξισώνετε τον ΣΥΡΙΖΑ με την Αριστερά».
Προς επιβεβαίωση της στροφής της ΝΔ στα μεσαία και λαϊκά στρώματα ο κ. Μητσοτάκης τις τελευταίες δέκα ημέρες έχει προβεί σε κινήσεις που ενισχύουν το σχέδιό του: Π.χ. επισκέφθηκε τη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στη Νέα Φιλαδέλφεια, συναντήθηκε με ΑΜΕΑ και συνομίλησε επί αρκετή ώρα μαζί τους, έπαιξε ποδόσφαιρο ο ίδιος και μια ομάδα της ΝΔ με την Εθνική Ομάδα Αστέγων, προχθές επισκέφθηκε τον τομέα καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, τη Μεταμόρφωση, κ.ά.
Παράλληλα άρχισε να βάζει στο λεξιλόγιό του φράσεις που δεν είθισται να χρησιμοποιεί ένας πρόεδρος συντηρητικού κόμματος που κατά καιρούς έχει επικριθεί ως νεοφιλελεύθερος.
Μιλάει συχνά για την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, αναφέρεται στους αποκλεισμένους της ζωής, σε φαινόμενα ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, κ.ά.
Η στρατηγική


Η τακτική και η στρατηγική της ηγεσίας της ΝΔ έναντι της κυβέρνησης δεν θα καθοριστεί με βάση μόνο το κομματικό της συμφέρον ή έστω τις κοινωνικές δυνάμεις που εκπροσωπούν, αλλά θα μετρήσει και η πολιτική την οποία θα ακολουθήσει ο κ. Τσίπρας από εδώ και πέρα.
Βέβαια τα όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα ενισχύουν τη θεωρία της ΝΔ ότι ο Πρωθυπουργός είναι σε φάση αποδρομής και ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν έχουν πλέον τη διείσδυση που είχαν παλαιότερα σε διάφορους κοινωνικούς χώρους.
Το ενθαρρυντικό για την ηγεσία της ΝΔ είναι η νίκη των δυνάμεων της ΔΑΚΕ σε πολλούς χώρους, όπως σε ΑΔΕΔΥ (δημόσιοι υπάλληλοι), ΟΛΜΕ και ΔΟΕ (καθηγητές και δάσκαλοι), στο ΤΕΕ, στο Οικονομικό Επιμελητήριο κ.α. Και όπως λένε από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, δεν υπάρχει πλέον ο παλαιότερος φόβος που είχε η ΝΔ για τη δυνατότητα του κ. Τσίπρα να απευθύνεται με άνεση σταλαϊκάκυρίωςστρώματατων αστικών περιοχών που έχουν πληγεί από την οικονομική πολιτική των τελευταίων ετών.
Βέβαια δεν παραγνωρίζεται από την αξιωματική αντιπολίτευση το γεγονός ότι η κυβέρνηση, διαβλέποντας τον κίνδυνο να χάσει από σημαντικό τμήμα των κοινωνικών δυνάμεων που στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ, θα επιχειρήσει το δικό της άνοιγμα.
Ωστόσο, όπως λένε κεντρικά στελέχη της ΝΔ, τα περιθώρια είναι ασφαλώς στενά, καθ’ ότι η οικονομική πραγματικότητα κυρίως και η προοπτική της χώρας δεν επιτρέπουν ανοίγματα ουσίας, ενώ ακόμα και το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους δεν φαίνεται να επιδρά θετικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις μετρήσεις.
«Η κυβέρνηση θα πάρει περισσότερα από περισσότερους και γι’ αυτό τα όποια οφέλη προσδοκά να έχει από τη διανομή της έκτακτης βοήθειας θα εξανεμιστούν σε ελάχιστο χρόνο» λένε από το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ, με τον Στέλιο Πέτσα (σύμβουλος Δημοσιονομικής Πολιτικής του κ. Μητσοτάκη) να έχει μια πλήρη εικόνα και του προϋπολογισμού και να σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί σε διαρκή λιτότητα.
Ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει πως «την ίδια στιγμή που ο κ. Τσίπρας δίνει αυτό το επίδομα στους συνταξιούχους κόβει το ΕΚΑΣ», ενώ έχει δρομολογήσει και μειώσεις στις συντάξεις και επιπλέον επίκειται καταιγίδα φόρων και εισφορών, τη στιγμή που δεν διαφαίνεται λύση και για το τεράστιο πρόβλημα των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.
Στο πλαίσιο προσέγγισης κοινωνικών ομάδων που είχαν αποστασιοποιηθεί από τη ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ότι δεν υπάρχουν στην ατζέντα του οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Και μιλάει για «άθλια προπαγάνδα της κυβέρνησης» στην οποία ο ίδιος αρνείται να συμμετάσχει και επιμένει για αξιολόγηση, εξορθολογισμό δομών, κινητικότητα και καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού του Δημοσίου.


Το δίλημμα
«Με την κοινωνία ή με τον ΣΥΡΙΖΑ»

Υπό αυτές τις συνθήκες, το πραγματικό δίλημμα που τίθεται, όπως τονίζει σε συνομιλητές του και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και θα το λέει με ένταση από εδώ και πέρα, είναι: «Με την κοινωνία ή με τον ΣΥΡΙΖΑ». Με «πιλότο» αυτό το ουσιαστικό δίλημμα που το θέτει η ίδια η πραγματικότητα, όπως λένε από την Πειραιώς, ανώτεροι κομματικοί παράγοντες υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη δεινή θέση στην οποία έχει οδηγήσει την ελληνική κοινωνία και την οικονομία και αναζητά απελπισμένα τρόπους για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, ενώ επιχειρεί να κερδίσει η ίδια πολιτικό χρόνο, παρασύροντας τη χώρα βαθύτερα στην κρίση.
Ο κ. Μητσοτάκης θα προβάλλει ένα μετριοπαθές, ενωτικό και μεταρρυθμιστικό προφίλ, σε αντιδιαστολή, όπως μεταδίδεται από την Πειραιώς, με την επιλογή του κ. Τσίπρα για την καλλιέργεια διχαστικού κλίματος. Παράλληλα ο ίδιος είναι έτοιμος και για προσωπικές επιθέσεις, όπως είδε προ ημερών και πάλι από τον ΣΥΡΙΖΑ να προβάλλεται η υπόθεση με το δάνειο της εφημερίδας «Κήρυκας Χανίων». Οπως υποστηρίζουν δε και συνεργάτες του η προσωπική επίθεση του κ. Τσίπρα προς τον κ. Μητσοτάκη κρίνεται ως αναγκαία συνθήκη από το Μαξίμου για δημοσκοπική και πολιτική επιβίωση του Πρωθυπουργού.
«Μόνο που αυτή η στρατηγική δεν θα έχει θετικά αποτελέσματα λένε» ενώ θεωρούν ότι και η κίνηση του υπουργού Νίκου Παππά να αφήσει ανοικτή τη σύσταση προανακριτικής εξεταστικής για τα δάνεια των κομμάτων μόνο τυχαία δεν είναι. Γι’ αυτό και η ΝΔ δεν έμεινε με «σταυρωμένα χέρια» και πέρασε στην αντεπίθεση, κλιμακώνοντας τις επιθέσεις προσωπικά πλέον στον Πρωθυπουργό και στο περιβάλλον του. Αυτό έγινε με την κατάθεση ερώτησης από ομάδα βουλευτών της ΝΔ σχετικά με τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – Βενεζουέλας και τη χρηματοδότηση των φιλικών προς το κόμμα έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ με αναφορά και στον κ. Παππά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.