Σπάνια έχει κανείς τη δυνατότητα να δει, εκ των έσω, πώς δημιουργούνται τα αρώματα και τα καλλυντικά ενός κορυφαίου οίκου μόδας και ομορφιάς όπως ο Christian Dior –ποιοι τα εμπνέονται και ποια στάδια περνούν μέχρι να πάρουν την τελική μορφή τους. Η Parfums Christian Dior Hellas μάς έδωσε την ευκαιρία, τον περασμένο μήνα, να επισκεφτούμε έναν χώρο δύσκολα προσβάσιμο για τους κοινούς θνητούς: το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης Hélios, το οποίο εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 2013 στο όμορφο Σαν Ζαν ντε Μπρε, λίγη ώρα μακριά από το Παρίσι. Κατασκευασμένο με τις υψηλότερες περιβαλλοντικές προδιαγραφές, σχεδιάστηκε για να αποτελέσει μια κιβωτό που ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα στον τομέα της κοσμητολογίας. Πράγματι, οι λουσμένες σε φυσικό φως εγκαταστάσεις είναι εντυπωσιακές: 250 ερευνητές εργάζονται πυρετωδώς στα εργαστήρια αυτού του κτιρίου των 18.000 τετραγωνικών μέτρων, πάνω από είκοσι ειδικότητες (μεταξύ άλλων, ειδικοί στην κυτταρική και μοριακή βιολογία, στη φυσικοχημεία, στην εθνοβοτανική, στην αισθητική ανάλυση και στην ιστολογία) συνεργάζονται προκειμένου να μπει η υπογραφή Dior σε υψηλής ποιότητας προϊόντα.
Ολα αυτά µπορεί να φαίνονται πολύ τεχνητά, όμως ένας οίκος ο ιδρυτής του οποίου είχε, από τα παιδικά του χρόνια, πάθος για τα λουλούδια, τους κήπους και την εξοχή δεν θα μπορούσε παρά να είναι ταγμένος στην αειφόρο ανάπτυξη και στον σεβασμό για το περιβάλλον σε κάθε στάδιο παραγωγής των προϊόντων του. «Ως οίκος πολυτελείας, έχουμε το καθήκον να αποτελούμε υπόδειγμα. Για τον Dior η πολυτέλεια του μέλλοντος θα είναι βιώσιμη» δηλώνει ο επιστημονικός διευθυντής Εντουάρ Μοβέ-Ζαρβίς. Η φιλοσοφία αυτή έχει ήδη βρει εφαρμογή στα προϊόντα περιποίησης προσώπου και σώματος αφού «84% από τα ενεργά συστατικά που χρησιμοποιούνται έχουν φυτική προέλευση». Καλλιεργώντας τα σε ειδικούς κήπους και με «πράσινες» πρακτικές, ο οίκος συνεισφέρει στην προστασία της βιοποικιλότητας. Η προσπάθεια, ωστόσο, δεν σταματά εδώ. Στα εργοστάσια όπου παράγονται οι κρέμες και τα serums δεν γίνεται καμία σπατάλη στη χρήση νερού και ηλεκτρικής ενέργειας. Η ανακύκλωση παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο. «H βιώσιμη πολυτέλεια αφορά όμορφα αντικείμενα, τα οποία μπορείς να ξαναχρησιμοποιείς» καταλήγει.
Απαύγασμα αυτής της φιλοσοφίας αποτελεί ένα νέο προϊόν, η Dior Prestige La Cure, μια θεραπεία τριών εβδομάδων που χρησιμοποιεί τρεις κεχριμπαρένιους ελαιώδεις ορούς και θα κυκλοφορήσει την 1η Δεκεμβρίου. Το 1906, ο Κριστιάν Ντιόρ ήταν μόλις ενός έτους όταν η οικογένειά του αγόρασε μία πανέμορφη ιδιοκτησία στη Νορμανδία: τη Villa στην Granville, με έναν υπέροχο κήπο με τριανταφυλλιές. Στα βράχια δίπλα από αυτόν τον κήπο φυτρώνει ένα άγριο τριαντάφυλλο. Παρά τις αντίξοες κλιματικές συνθήκες, αυτό ανθίζει, χωρίς να χάνει καθόλου από την ομορφιά του. Εκπληκτοι από την ανθεκτικότητά του, οι βοτανολόγοι του Dior θέλησαν να αποκαλύψουν τα μυστικά αυτής της ζωτικότητας. Δέκα χρόνια ερευνών και προσμείξεων χρειάστηκαν για να γεννηθεί ένα νέο τριαντάφυλλο: το Rose de Granville, το οποίο αποστάζει την πλήρη αναγεννητική δύναμή του στην καρδιά της σειράς περιποίησης Dior Prestige. Αυτή η δύναμη, που απομονώθηκε στα εργαστήρια του Hélios, χαρίζει στη La Cure την αποτελεσματικότητά της.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ