Η στοχοποίηση του Γιάννη Στουρνάρα από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καινούργια ιστορία. Πάει πίσω στην εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Τον Μάρτιο του 2014 ο Αλέξης Τσίπρας από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του. Τον κατηγορούσε ότι φέρνει στο Κοινοβούλιο «νόμο που υποθηκεύει το μέλλον της οικονομίας» για να συζητηθεί «μέσα σε τρεις ώρες «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε»». Οπως ανέφερε στην πρόταση μομφής, «δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να καταθέσουμε πρόταση δυσπιστίας κατά του κύριου εκτελεστή του συμβολαίου θανάτου της ελληνικής οικονομίας και των ελλήνων πολιτών, εναντίον του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα»!
Βεβαίως, όταν ο κ. Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός, πέρασε μέσα σε μια νύχτα από τη Βουλή το τρίτο Μνημόνιο, με περισσότερες δεσμεύσεις από τα προηγούμενα δύο και τη σύσταση του Υπερταμείου στο οποίο μεταβιβάζεται προς «αξιοποίηση» το σύνολο της περιουσίας του ελληνικού κράτους. Η πρόταση μομφής πάντως δεν έγινε δεκτή διότι δεν είχε παρέλθει εξάμηνο από την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δύο μήνες αργότερα ο κ. Τσίπρας επανήλθε με νέα επίθεση κατά του κ. Στουρνάρα, τη φορά αυτή ζητώντας την άμεση παραίτησή του για τους χειρισμούς του στο θέμα της συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank. Τον κατηγορούσε ότι επέτρεψε να γίνει υποτιμητική κερδοσκοπία σε βάρος της Εθνικής και της Eurobank. Βεβαίως κάτι τέτοιο ποτέ δεν τεκμηριώθηκε διότι αφενός η πρακτική του short selling, δηλαδή η δυνατότητα των επενδυτών να δανειστούν μετοχές σε υψηλή τιμή, να τις πουλήσουν για να ρίξουν την τιμή τους και να τις επαναγοράσουν χαμηλότερα, είναι θεσμοθετημένη και αφετέρου ούτως ή άλλως δεν υπήρχαν διαθέσιμες μετοχές για να δανειστούν.
Οταν ο κ. Στουρνάρας επελέγη από το Γενικό Συμβούλιο της ΤτΕ ως αντικαταστάτης του Γιώργου Προβόπουλου, ο κ. Τσίπρας διατύπωσε ενστάσεις, δηλώνοντας μάλιστα ότι η επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά δεν θα δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που έλθει στην κυβέρνηση. Βεβαίως γνώριζε ότι η ΤτΕ είναι ανεξάρτητη και μέλος του Ευρωσυστήματος, δηλαδή του συστήματος των κεντρικών τραπεζών των χωρών-μελών της ευρωζώνης, το οποίο ελέγχεται από την ΕΚΤ. Ευελπιστούσε όμως να πετύχει την αποπομπή του όταν έλθει στην εξουσία με διαδικασίες αντίστοιχες με αυτές που ακολούθησε ο Τάσος Αναστασιάδης στην Κύπρο για να πετύχει την παραίτηση του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκου Δημητριάδη. Μάλιστα, σε συνάντηση που είχε την εποχή εκείνη με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι η θέση του διοικητή πρέπει να καλυφθεί έπειτα από διαβούλευση και πως η επιλογή του προσώπου πρέπει να συμφωνηθεί από κοινού.
Οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – Στουρνάρα χτύπησαν και πάλι κόκκινο τον Δεκέμβριο του 2014. Ηταν η εποχή της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μιλώντας ο κ. Στουρνάρας σε εκδήλωση προς τιμήν του Ξενοφώντα Ζολώτα προειδοποίησε για τον κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας. «Η κρίση των τελευταίων ημερών λαμβάνει σοβαρές διαστάσεις, η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό και ο κίνδυνος ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας που μόλις ξεκίνησε αλλά και ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας είναι μεγάλος» επεσήμανε προφητικά. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ όμως η παρέμβαση του διοικητή της ΤτΕ, που από τη θέση του είναι ο θεματοφύλακας της νομισματικής σταθερότητας, ήταν «θεσμική εκτροπή».
Με την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία οι σχέσεις έδειξαν να εξομαλύνονται. Ανοιξαν δίαυλοι επικοινωνίας και αρχικά υπήρξε μια περίοδος νηνεμίας. Σύντομα όμως ξέσπασε καταιγίδα. Αφορμή ένα e-mail που εστάλη από συνεργάτη του κ. Στουρνάρα με επιχειρήματα εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών στην εξουσία.
Επίσης ο κ. Στουρνάρας βρέθηκε στο στόχαστο της τότε Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία τον είχε καλέσει επανειλημμένως να καταθέσει στην Επιτροπή για τη Siemens. Δεν στάθηκε όμως δυνατόν να βρεθεί κατάλληλη ημερομηνία και η κυρία Κωνσταντοπούλου είχε εξετάσει ακόμη και τη βίαιη προσαγωγή του κεντρικού τραπεζίτη.
Η πρώην πρόεδρος της Βουλής εξεμάνη όταν ο κ. Στουρνάρας της απέστειλε σε στικάκι την ετήσια έκθεση της ΤτΕ. Τη χαρακτήρισε «απαράδεκτη» και την επέστρεψε ως «μηδέποτε παραληφθείσα», ενώ τον κατήγγειλε ότι «παρεμβαίνει σε μια κρίσιμη στιγμή για τον διαπραγματευτικό αγώνα που δίνει η κυβέρνηση», καθώς υποστήριζε πως πρέπει να υπογραφεί άμεσα η συμφωνία και προειδοποιούσε για τον κίνδυνο επιστροφής σε κύκλο ύφεσης.
Εκεί που ο κ. Στουρνάρας έγινε «κόκκινο πανί» ήταν όταν δήλωσε από το Λονδίνο ότι το κόστος των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν 86 δισ. ευρώ. Μάλιστα στην ακρόασή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, στις 11 Ιουλίου 2016, όταν ρωτήθηκε σχετικά απάντησε ότι η εκτίμηση των 86 δισ. ευρώ ήταν «ήπια».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ