Υλικά (για 4 άτομα)
500 ml ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου
3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
220 γρ. ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 λεμόνι, το ξύσμα και τον χυμό
100 γρ. ελιές πράσινες, απύρηνες, ψιλοκομμένες
100 γρ. αβγοτάραχο Μεσολογγίου, σε λεπτές φέτες
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Βάζουμε τον ζωμό των λαχανικών να πάρει μία βράση σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία διατηρώντας τον ζεστό.
Σε μια χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ανακατεύουμε μέχρι να ξανθύνει και να μαλακώσει. Ρίχνουμε και το ρύζι, ανακατεύοντας ώσπου οι κόκκοι να γίνουν διάφανοι. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε απαλά. Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για να πιει τα υγρά του.
Ρίχνουμε λίγο ζωμό, ίσα που να σκεπαστεί το ρύζι, και ανακατεύουμε. Αυτή τη διαδικασία την επαναλαμβάνουμε μέχρι το ριζότο μας να είναι έτοιμο. Αλατοπιπερώνουμε.
Λίγο προτού το κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τις ελιές και τις μισές φέτες του αβγοτάραχου και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με το υπόλοιπο αβγοτάραχο και τον μαϊντανό. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ακόμη ξύσμα λεμονιού.
Από την Κατερίνα Στάη, oliveoil-culture.com
*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 17 Απριλίου 2016.
