Αιφνιδιαστική εξέλιξη με την αποχώρηση τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης -της ΝΔ, του ΠαΣοΚ και του Ποταμιού- σημειώθηκε στην Βουλή κατά την έναρξη της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης.

Μετά από έντονες αντιπαραθέσεις τα κόμματα αυτά αποχώρησαν καταγγέλλοντας ότι το νομοσχέδιο, το οποίο αριθμεί 350 σελίδες και περιλαμβάνει πλήθος άρθρων οκτώ διαφορετικών υπουργείων, δεν έχει κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το οποίο δηλώνει ότι το ύψος των σχετικών δαπανών δεν προσδιορίστηκε από τα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία και επίσης δεν υπάρχει η έκθεση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, η οποία συνοδεύει τα νομοσχέδια.

Παράλληλα, κατήγγειλαν ότι δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση ενώ υποστήριξαν ότι στο νομοσχέδιο, που φέρει τον τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου», περιέχονται και «ρουσφετολογικές διατάξεις». Μεταξύ αυτών καταγγέλθηκε ότι ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής διορίζει 11 ειδικούς συνεργάτες. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης σχολίασε μετά την αποχώρηση των κομμάτων ότι «μετά και από αυτή την εξέλιξη φαίνεται ότι κάποιοι συνάδελφοι δεν ήρθαν για να συμβάλλουν στην συζήτηση αλλά για να δημιουργήσουν προσχηματικούς λόγους και να αποχωρήσουν». Όπως είπε το νομοσχέδιο έχει «έναν μεγάλο αριθμό θετικών διατάξεων» και υπάρχουν δεσμευτικές προθεσμίες μέχρι το τέλος του χρόνου. «Η αποχώρησή σας δηλώνει ότι αρνείστε να στηρίξετε θετικές διατάξεις για τις ευπαθείς ομάδες. Θα συνεχίσουμε και μόνοι μας», δήλωσε ο κ. Πολάκης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ι. Βρούτσης τόνισε ότι με βάση την κοινοβουλευτική διαδικασία τον νομοσχέδιο δεν μπήκε καν στην διαβούλευση. «Έτσι όμως βλέπετε την κοινοβουλευτική διαδικασία», είπε, σημειώνοντας ότι «κάποτε υπήρχαν λογικές που είπαμε να τις ξεπεράσουμε όμως έτσι δεν γίνεται». «Είστε κυβέρνηση και θέλετε να εμφανίσετε κάποια πράγματα ως κοινωνικό αντιστάθμισμα χωρίς να είναι ποσοτικοποιημένο», πρόσθεσε αναφερθείς στην έκθεση του ΓΛΚ όπου δεν υπάρχει κοστολόγηση των μέτρων και ζήτησε, μέχρι αυτό να καταστεί δυνατόν, να σταματήσει διαδικασία. «Θέλετε να κάνουμε μπάχαλο το Κοινοβούλιο», κατέληξε.

Αλλά και ο βουλευτής του Ποταμιού Κ. Μπαργιώτας έκανε λόγο για «υπόδειγμα κακής νομοθέτησης» και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «συνονθύλευμα τροπολογιών οκτώ υπουργείων». «Μόνο το κομμάτια της υγείας έχει ρυθμίσεις που χρειάζονται διάβασμα και συζήτηση και υπάρχουν σε άλλα κομμάτια του νομοσχεδίου πράγματα που μυρίζουν περισσότερα και από τα σκουπίδια», είπε.

Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, είπε ότι «βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε κάποιο εργοστάσιο στην Ήπειρο, στο οποίο με το νομοσχέδιο αυτό του δίνετε φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα». «Γιατί όχι και σε άλλα εργοστάσια της χώρας; Θα μπορούσε να σας κατηγορήσει κάποιος ότι εξυπηρετείτε κάποιον επιχειρηματία», σημείωσε προκαλώντας τις σφοδρές αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ Αν. Λοβέρδος και ο βουλευτής της ΝΔ Χ. Αθανασίου έθεσαν το θέμα της απουσίας της έκθεσης της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής. «Αν δεν υπάρχει ΚΕΝΕ πρέπει να διακόψουμε να έρθει και να συνεχίσουμε. Εμείς δεν νομιμοποιούμε τέτοια παρανομία», είπε ο κ. Λοβέρδος, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Μαντάς, απάντησε ότι δεν υπάρχει η υποχρέωση της έκθεσης της νομοπαρασκευαστικής.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ν. Ξανθός τόνισε πως «είναι προφανές ότι όντως υπάρχουν ρυθμίσεις που έχουν έναν επείγοντα χαρακτήρα και για αυτό επιλέχθηκε η διαδικασία της σύντμησης των χρόνων», όμως υπογράμμισε ότι «είναι δηλωτική μιας πρόθεσης της αντιπολίτευσης να αφήσει σκιές για ένα νομοσχέδιο που ήδη έχει θετικά καταγραφεί στην κοινωνική συνείδηση». «Σας ενοχλεί που η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων μέτρων φέρνει ένα νομοσχέδιο με το πρόσημο του κοινωνικού αντισταθμίσματος», πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.

Ο εισηγητής της ΝΔ Β. Οικονόμου παίρνοντας τον λόγο είπε ότι «η ποσοτικοποίηση, δηλαδή να ξέρουμε πόσο κοστίζει κάτι, συν την ΚΕΝΕ είναι κρίσιμα στοιχεία, τα οποία για ένα νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να δώσει ΄΄τα ρέστα της΄΄ μπροστά στα δύσκολα μέτρα». «Εμείς όμως δεν έχουμε τέτοια πρεμούρα. Βλέπουμε μεγάλες τρύπες και προβλήματα. Δεν είναι όλα επείγοντα. Αλλιώς είναι ύποπτο και δημιουργείται θολή εικόνα. Τι πάτε να καλύψετε;», πρόσθεσε, ενώ ο κ. Βρούτσης έθεσε ευθέως τρεις ενστάσεις – όρους για να συμμετέχει το κόμμα στην συζήτηση: Διαβούλευση, ποσοτικοποίηση και ΚΕΝΕ. «Οι τρεις προϋποθέσεις εκλείπουν και είμαστε αναγκασμένοι να αποχωρήσουμε», δήλωσε, ενώ ήδη είχε αποχωρήσει και το ΠαΣοΚ, ενώ ακολούθησε και το Ποτάμι με τον κ. Μπαργιώτα να δηλώνει ότι «ο ευτελισμός του Κοινοβουλίου, ως αντηχείο επικοινωνίας, πρέπει να τελειώσει».