Ενα-ένα έκλειναν τα θέματα της διαπραγμάτευσης την Παρασκευή αφήνοντας για τη μαραθώνια διαπραγμάτευση του Σαββατοκύριακου το «καυτό» θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας ώστε το EuroWorking Group να αποφασίσει, έστω την Κυριακή το βράδυ, την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ και να ανοίξει τον δρόμο για την ομαλή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η τρόικα θα παραμείνει στην Αθήνα τουλάχιστον ως την Παρασκευή με τριπλό στόχο:

1.
Να ελέγξει τις τελικές λεπτομέρειες αναφορικά με τη νομοθέτηση της συμφωνίας που θα ολοκληρώνει τα 48 προαπαιτούμενα. Ο προγραμματισμός την Παρασκευή το βράδυ προέβλεπε να κατατεθεί πολυνομοσχέδιο την Τρίτη στη Βουλή με στόχο την ψήφιση ως την Πέμπτη. Στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται όλες οι τελευταίες εκκρεμότητες για τη δόση. Η προθεσμία που θέτουν οι δανειστές είναι να έχουν νομοθετηθεί τα πάντα ως την Παρασκευή. Κορμός του πολυνομοσχεδίου αναμένεται ότι θα είναι οι τράπεζες, ενώ αναμένεται να προστεθούν διατάξεις για τις 100 δόσεις και τα γενόσημα φάρμακα.

2.
Να συμφωνήσει με την κυβέρνηση τα τελικά στοιχεία του προϋπολογισμού του 2016, ο οποίος πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ως την Παρασκευή, καθώς το Σάββατο 21 Νοεμβρίου εκπνέει η συνταγματική προθεσμία. Μετά την ανακοίνωση της Στατιστικής Αρχής που ανέφερε ότι η ύφεση το τρίτο τρίμηνο του έτους συγκρατήθηκε στο 0,4%, πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν αισιοδοξία ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα περιοριστεί ίσως και κάτω από το 1% του ΑΕΠ το 2015 έναντι των προβλέψεων για ύφεση 2,3% τον Αύγουστο. Η θετική αυτή αναθεώρηση δίνει στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο τη δυνατότητα να αποκρούσει πιέσεις, κυρίως από το ΔΝΤ, για νέα δημοσιονομικά μέτρα το 2016.

3.
Να συζητήσει με την κυβέρνηση τα ορόσημα (milestones) που θα πρέπει να ολοκληρωθούν για την τελευταία υποδόση ύψους 1 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση στο πακέτο αυτό θα περιλαμβάνονται ένα σημαντικό μέρος του Ασφαλιστικού και η ολοκλήρωση των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ.
Οι… διευθετήσεις


Την Παρασκευή είχαν διευθετηθεί τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης, είχε κλείσει το θέμα των 100 δόσεων. Το περιθώριο του ενός μήνα που ισχύει σήμερα για την τακτοποίηση μιας ληξιπρόθεσμης οφειλής ώστε να μη χαθεί η ρύθμιση θα εξαλειφθεί (σταδιακά στη διάρκεια του 2016). Αυτό σημαίνει ότι από 1.1.2017 οποιαδήποτε νέα ληξιπρόθεσμη υποχρέωση θα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση απώλεια της ρύθμισης.
Ο ίδιος υπουργός τόνισε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία τόσο στο θέμα της σταδιακής μείωσης της τιμής των γενοσήμων όσο και σε αυτά των παραμετρικών αλλαγών σχετικά με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των τροποποιήσεων στη διακυβέρνηση των τραπεζών.
Στο θέμα των ισοδύναμων μέτρων για τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση στην κυβέρνηση δεν ανησυχούν και θεωρούν ότι θα «περάσει» η πρόταση για τη φορολόγηση των τυχερών παχνιδιών του ΟΠΑΠ.
Με αυτά τα δεδομένα και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία έστω και στο παρά ένα, η κυβέρνηση θα πρέπει τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα να δρομολογήσει τα εξής:
–Ψήφιση του νόμου για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, τις αλλαγές στις 100 δόσεις και στα γενόσημα. Παράλληλα θα πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
–Να ολοκληρώσει τη στρατηγική για τα «κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων και τη μελέτη για τη διαχείρισή τους κατά κλάδους, χωρίς προς το παρόν να απαιτείται ψήφιση νόμου.
–Απαιτείται, τέλος, συμφωνία επί της αρχής για το νέο Ταμείο στο οποίο θα ενταχθεί τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (TΧΣ).
Η θέση της Σαββαΐδου


Εκτός λίστας των 48 προαπαιτουμένων αλλά πολύ ψηλά στην ατζέντα της τρόικας είναι η επιλογή προσώπου κοινής αποδοχής για τη διαδοχή της Κατερίνας Σαββαΐδου στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Το πρόσωπο που θα επιλεγεί έπειτα από διεθνή διαγωνισμό θα πρέπει να εγκριθεί από ένα συμβούλιο στο οποίο οι εκπρόσωποι των θεσμών θα έχουν την πλειοψηφία, ενώ δεν αποκλείεται να είναι και ένας ξένος ειδικός περί τα φορολογικά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ