Το ρομπότ Spirit πάτησε στην επιφάνεια του Αρη το 2004 και τον εξερεύνησε για έξι χρόνια. Τα τελευταία του δεδομένα το Spirit τα έστειλε το 2010 αλλά οι επιστήμονες συνεχίζουν να τα μελετούν. Επιστήμονες του Ithaca College στη Νέα Υόρκη είναι ανάμεσα σε αυτούς που μελετούν τα δεδομένα του Spirit. Στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωλογικής Εταιρείας που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Βαλτιμόρη οι ερευνητές ανακοίνωσαν τα ευρήματα τους από την μελέτη των πετρωμάτων στις περιοχές που εξερεύνησε το Spirit.
Οπως ανέφεραν τα πετρώματα παρουσιάζουν αλλοιώσεις οι οποίες δείχνουν ότι διαβρώνονται. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διάβρωση των πετρωμάτων οφείλεται σε τοξικά νέφη που παράγουν όξινους υδρατμούς οι οποίοι καταλήγουν στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα τοξικά νέφη είναι προϊόν ηφαιστειακής δραστηριότητας. Η NASA ανακοίνωσε ότι την προσεχή Πέμπτη θα κάνει ανακοινώσεις για νέα εντυπωσιακά ευρήματα από την ατμοσφαιρική δραστηριότητα του Αρη.
Ο Αρης «τρώει» τον Φόβο
Μπορεί τα τοξικά νέφη να «τρώνε» τον Αρη αλλά ομάδα ειδικών διαπίστωσε ότι ο Κόκκινος Πλανήτης με τη σειρά του «τρώει» τον Φόβο, τον ένα από τους δύο δορυφόρους του. Στον Φόβο έχουν εντοπιστεί μυστηριώδεις αυλακώσεις στην επιφάνεια του. Οι επιστήμονες δεν έχουν βρει μέχρι σήμερα οριστική απάντηση στην αιτία που δημιούργησε αυτές τις αυλακώσεις και η μόνη πιθανή εξήγηση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι ότι είναι προϊόν πτώσης κομητών. Η ομάδα των ειδικών με επικεφαλής τον Τέρι Χάφορντ του κέντρου πτήσεων Goddard της NASA ανακοίνωσε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωλογικής Εταιρείας ότι οι αυλακώσεις είναι αποτέλεσμα της έντονης βαρυτικής έλξης του Αρη. Ο Φόβος βρίσκεται πολύ κοντά στον Αρη και σύμφωνα με τους ερευνητές Κόκκινος Πλανήτης… ρουφάει σταδιακά την ύλη του δορυφόρου του.
Το φαινόμενο έχει εντοπιστεί και σε άλλους δορυφόρους που κινούνται σε πολύ κοντινή απόσταση από τον μητρικό τους πλανήτη. Εχει διαπιστωθεί ότι ο Κρόνος ρουφάει την ύλη που εκτοξεύουν στο Διάστημα οι πίδακες του Εγκέλαδου, του μικρού παγωμένου δορυφόρου του. Στον εκπληκτικό κόσμο του Πλούτωνα όμως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Ο δορυφόρος του Πλούτωνα, ο Χάροντας, είναι εκείνος που χρησιμοποιεί την βαρυτική του έλξη και αποσπά μέρος της ατμόσφαιρας του πλανήτη νάνου.
Είναι πιθανό ο Φόβος να πέφτει θύμα… βαρυτικού κανιβαλισμού από τον Αρη. Μένει να διαπιστωθεί αν το ίδιο συμβαίνει και με τον Δείμο, τον δεύτερο δορυφόρο του Αρη. Η ανακάλυψη είναι σημαντική εκτός των άλλων γιατί οι διαστημικές υπηρεσίες μελετούν το ενδεχόμενο η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Αρη να προσεδαφιστεί αρχικά στον Φόβο και να προετοιμάσει από εκεί την μετάβαση στον Κόκκινο Πλανήτη.