Εχασε την εθελουσία αλλά έγινε… διευθύνων σύμβουλος στα ΕΛΠΕ

Οι προθέσεις του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη να αποκτήσει το Δημόσιο κυρίαρχο ρόλο στα Ελληνικά Πετρέλαια είχαν διαφανεί από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του.

Οι προθέσεις του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη να αποκτήσει το Δημόσιο κυρίαρχο ρόλο στα Ελληνικά Πετρέλαια είχαν διαφανεί από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του.
Στόχος του ήταν να διορίσει η κυβέρνηση και τον διευθύνοντα σύμβουλο στα ΕΛΠΕ, κόντρα στη συμφωνία του 2008 μεταξύ των βασικών μετόχων (όμιλος Λάτση 41%, Δημόσιο 35%), η οποία προέβλεπε ο πρόεδρος να ορίζεται από το υπουργείο και ο διευθύνων σύμβουλος από την Paneuropean του κ. Λάτση. Παράλληλα, όπως είχε γράψει «Το Βήμα της Κυριακής» σε πρόσφατο ρεπορτάζ, ο υπουργός ήθελε να έχει και ο πρόεδρος εκτελεστικά καθήκοντα και να μην είναι διακοσμητικός.
Μείωση τιμών


Πράγματι η βούληση του κ. Λαφαζάνη έγινε πραγματικότητα και σε συμφωνία με τον όμιλο Λάτση –όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν και οι δύο πλευρές –το Δημόσιο διόρισε ως εκτελεστικό πρόεδρο των ΕΛΠΕ τον κ. Στάθη Τσοτσορό και ως διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Γρηγόρη Στεργιούλη.
Βεβαίως μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι απαραίτητα κακή, τη στιγμή μάλιστα που το υπουργείο επιθυμεί μέσω των ΕΛΠΕ να ακολουθήσει κοινωνική πολιτική μειώνοντας τις τιμές στα καύσιμα.
Τα πρόσωπα όμως που επελέγησαν για τις δύο επιτελικές θέσεις δεν προκάλεσαν κύμα ενθουσιασμού στην αγορά.
Ο καθηγητής κ. Στάθης Τσοτσορός έχει περάσει από πολλές θέσεις ευθύνης στον δημόσιο τομέα στην πρώτη κυβέρνηση του ΠαΣοΚ –ξεχωρίζει η θέση του διευθύνοντος συμβούλου στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων -, ενώ η πορεία του στον ιδιωτικό τομέα έχει στιγματιστεί από τη χρεοκοπία της συνδρομητικής τηλεόρασης Alpha Digital από τον πρώτο χρόνο λειτουργία της, το μακρινό 2001.
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος κ. Στεργιούλης ήταν τυχερός μέσα στην ατυχία του. Πρόκειται για ένα στέλεχος με μακρά θητεία στα ΕΛΠΕ αλλά ήταν στο «ψυγείο» από την απελθούσα διοίκηση. Μάλιστα, επειδή στο τέλος του έτους έβγαινε σε σύνταξη, πληροφορίες αναφέρουν πως είχε εκδηλώσει την επιθυμία του να ενταχθεί στο τελευταίο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της εταιρείας.
Η αναβάθμισή του τον βρήκε στη θέση του διευθυντή τεχνικής εκπαίδευσης, ένα πόστο «μακριά από την πρώτη γραμμή», όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν καλά το οργανόγραμμα του ομίλου.
Πολύχρονη εμπειρία


Εκτός όμως από τη μακρά θητεία του στον όμιλο, ο κ. Στεργιούλης διέθετε ένα μεγάλο προσόν ώστε να χριστεί διευθύνων σύμβουλος: ήταν ο μοναδικός επικεφαλής γενικής διεύθυνσης μεταξύ των 36 διευθύνσεων του ομίλου που ήταν φίλα προσκείμενος στον ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί υποστηρίζουν πως για αυτόν τον λόγο και παρά την πολύχρονη εμπειρία του ήταν στο περιθώριο και τώρα του δίνεται η ευκαιρία να αποδείξει την αξία του.
Το γεγονός ότι ο όμιλος Λάτση συμφώνησε να απολέσει το day to day management των ΕΛΠΕ δεν προκαλεί έκπληξη. Προτεραιότητα του ομίλου στην Ελλάδα αυτή την περίοδο είναι το project του Ελληνικού και το γεγονός ότι ξανάρχισαν οι συζητήσεις μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development δείχνει ότι ο όμιλος δεν «έδωσε» τον CEO στα Ελληνικά Πετρέλαια χωρίς αντάλλαγμα.
Αλλωστε ο όμιλος έχει στο ΔΣ δύο εκτελεστικά μέλη: τον κ. Ανδρέα Σιάμισιη, που είναι αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος, υπεύθυνος για τα οικονομικά και πρόσωπο κοινής αποδοχής από το Δημόσιο και τον όμιλο Λάτση, και τον κ. Γεώργιο Αλεξόπουλο, που είναι επιλογή απευθείας της Paneuropean.
Το νέο ΔΣ


Ειδικότερα στο νέο 13μελές ΔΣ με θητεία ως τις 26.6.2018 επτά μέλη προέρχονται από το Δημόσιο (Τσοτσορός, Στεργιούλης, Σιάμισιης, Γ. Γρηγορίου, Στ. Ζαφείρης, Σ. Κοντονάσιος, Γ. Μαλόγλου), δύο από τον όμιλο Λάτση (Θ. Βάρδας, Αλεξόπουλος), δύο από τους μετόχους μειοψηφίας (Θ. Πανταλάκης, Σπ. Παντελιάς) και δύο από τους εργαζομένους (Π. Οφθαλμίδης, Κ. Παπαγιαννόπουλος).
Απομένει να δούμε τώρα πώς η νέα διοίκηση θα κάνει πράξη το όραμα του κ. υπουργού για μείωση των τιμών στα καύσιμα που παράγονται από τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ σε ποσοστό 10%-15%.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λαφαζάνης είχε διευκρινίσει πως οι μειώσεις δεν θα προέλθουν από τη μείωση του φόρου κατανάλωσης, άρα το κόστος θα επιβαρύνει τον ισολογισμό των ΕΛΠΕ και κυρίως τα περιθώρια κέρδους, αφού δεν υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες μείωσης του ενεργειακού κόστους ή των λειτουργικών εξόδων. Μια εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί θα δυσαρεστήσει τους μετόχους της εισηγμένης εταιρείας.
Η απελθούσα διοίκηση είχε ανακοινώσει ότι η εταιρεία δεν θα διανείμει μέρισμα για τη χρήση του 2014. Υπάρχουν όμως φήμες για επιστροφή κεφαλαίου, δεδομένου ότι τα διαθέσιμα του ομίλου ανέρχονται στα 1,8 δισ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version