Μετά τη ρύθμιση-εξπρές για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία, η κυβέρνηση ως το Πάσχα θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση μέσω της οποίας θα δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους φορολογουμένους οι οποίοι τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν «ξεχάσει» να δηλώσουν όλα τα εισοδήματά τους, αγνοώντας την Εφορία, να υποβάλλουν συμπληρωματικές δηλώσεις.
Η δυνατότητα συμπληρωματικής δήλωσης για το μαύρο χρήμα που έχουν αποκρύψει, είτε αυτό βρίσκεται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, θα δοθεί για τελευταία φορά ενώ ακόμη δεν έχει καθορισθεί το ύψος της φοροεπιβάρυνσης.
Στη συνέχεια το σχέδιο προβλέπει να ελεγχθούν όλοι όσοι έχουν μεγάλες καταθέσεις που δεν αντιστοιχούν στα δηλωθέντα εισοδήματα.
Και αυτοί, όπως έδειξαν τα στοιχεία της λίστας Νικολούδη, είναι στην πλειοψηφία τους δικηγόροι, γιατροί που κρατούν νυστέρι, καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, δημόσιοι υπάλληλοι κ.ά. κατηγορίες.
Η ρύθμιση αυτή θα διαρκέσει μόνο για έναν μήνα και όσοι δεν τη δεχθούν, την επόμενη κιόλας ημέρα της καταληκτικής ημερομηνίας που θα οριστεί, θα βρεθούν στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού.
Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών «τους δίνουμε μια τελευταία ευκαιρία να δηλώσουν το μαύρο χρήμα οικειοθελώς γιατί και τους γνωρίζουμε και όσους δεν γνωρίζουμε θα τους βρούμε και θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις που θα τους κάνει να ξανασκεφτούν την επιλογή τους να αγνοήσουν την πρόσκληση της Εφορίας».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Δημήτρη Μάρδα έχουν υπάρξει τηλεφωνήματα πολιτών που ζητούν πληροφορίες για το μέτρο αυτό και το κυριότερο, αναφέρουν ότι θέλουν να εφαρμοστεί ένα μέτρο ώστε να απεγκλωβιστούν τα αδήλωτα εισοδήματά τους, είτε αυτά τα διατηρούν στην Ελλάδα είτε σε καταθέσεις στο εξωτερικό.
Οπως στη Γαλλία
Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν τους φορολογικούς συντελεστές που ίσχυσαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε ανάλογες ρυθμίσεις που αποσκοπούσαν στον επαναπατρισμό κεφαλαίων. Μεγάλη επιτυχία είχε το μέτρο αυτό στη Γαλλία και στην Ιταλία όπου οι συντελεστές που καθορίστηκαν ήταν αισθητά χαμηλότεροι από τον μέσο φορολογικό συντελεστή, με αποτέλεσμα να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.
Στην Ελλάδα η τελευταία ανάλογη κίνηση έγινε επί εποχής Αλογοσκούφη στο υπουργείο Οικονομικών με περιορισμένα αποτελέσματα.
Ομως σήμερα οι συνθήκες είναι διαφορετικές καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν βγει στο εξωτερικό τεράστια ποσά, μεγάλο μέρος των οποίων είναι αδήλωτο και φυσικά αφορολόγητο.
Ωστόσο, όπως λένε αρμοδίως, το μέτρο αυτό θα εξαιρεί ορισμένες κατηγορίες πολιτών, επαγγελματιών αλλά και πηγής προέλευσης εισοδημάτων για να μην υπάρξει μια γενικευμένη εντύπωση ατιμωρησίας ή χαμηλότερης φορολογικής επιβάρυνσης σε σύγκριση με τους συνεπείς πολίτες που κάθε χρόνο δηλώνουν όλα τα εισοδήματά τους και είναι αυτοί που όλα αυτά τα χρόνια έχουν επωμιστεί την κρίση και έχουν σηκώσει τον σταυρό του οικονομικού μαρτυρίου μέσω της φορολογικής αφαίμαξης των εισοδημάτων τους.
Εξαιρούνται οι πολιτικοί
Ετσι, λοιπόν, αναμένεται να εξαιρεθούν από τη συγκεκριμένη ρύθμιση όσοι ήταν ή είναι πολιτικοί, οι γιατροί διευθυντές νοσοκομείων του ΕΣΥ που έχουν εμπλακεί σε προμήθειες, δήμαρχοι, περιφερειάρχες κ.τ.λ. Επίσης, για το χρήμα που θα δηλωθεί θα γίνουν έλεγχοι αν προέρχεται από εμπόριο ναρκωτικών, εμπόριο λευκής σαρκός, παράνομο εμπόριο όπλων και άλλες έκνομες δραστηριότητες.
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών «δεν πρέπει να περάσει στον κόσμο ότι παρέχεται ασυλία σε εγκληματικές ενέργειες που οδήγησαν σε παράνομο πλουτισμό. Αντίθετα, θα δοθεί για μία και τελευταία φορά ευκαιρία σε όλους όσοι όλα αυτά τα χρόνια έκρυβαν εισοδήματα από την Εφορία ασκώντας το νόμιμο επάγγελμά τους να πληρώσουν φόρο που θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των δημοσίων εσόδων».
Το μέτρο αυτό θα βρεθεί στο στόχαστρο των θεσμών και εκτιμάται ότι αν τεθούν οι σωστές δικλίδες ασφαλείας θα γίνει δεκτό και θα έχει σημαντικά θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα.
«Παγιδευμένοι» στις λίστες
Παράλληλα, συνεχίζεται η επεξεργασία στις λίστες των καταθετών που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Ολα τα στοιχεία τους, καθώς και οι κινήσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών είναι καταγεγραμμένες από την Τράπεζα της Ελλάδος και θα γίνουν διασταυρώσεις στα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην Εφορία.
Στους ελέγχους θα δοθεί προτεραιότητα ανάλογα με τα χρήματα που έχουν βγει στο εξωτερικό και τα εισοδήματα που εμφανίζονται στις φορολογικές δηλώσεις. Οσο μεγαλύτερη εμφανίζεται να είναι η διαφορά μεταξύ των χρημάτων που έχουν βγει στο εξωτερικό και αυτών που εμφανίζονται στα αρχεία της Εφορίας μέσω των εντύπων Ε1 τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει ο εν λόγω φορολογούμενος να ελεγχθεί. Η διαδικασία του ελέγχου θα είναι εξπρές καθώς πρώτα θα του επιβάλλεται το πρόστιμο και ο αναλογούν φόρος και μετά θα πρέπει να αποδείξει ο φορολογούμενος ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θέλει να καταστήσει σαφές το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι όσοι γνωρίζουν ότι έχουν μαύρο χρήμα και αυτό έχει διακινηθεί είτε μέσω τραπεζικών λογαριασμών είτε μέσω άλλων συναλλαγών, αργά ή γρήγορα θα εντοπιστούν (αν αυτό δεν έχει ήδη γίνει) και θα κληθούν να πληρώσουν φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Ροη εσόδων
Ερχονται και οι φορολογικές δηλώσεις
Αγώνα δρόμου κάνει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αυξήσει τη ροή των εσόδων στα δημόσια ταμεία.
Ερχονται και οι φορολογικές δηλώσεις
Αγώνα δρόμου κάνει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αυξήσει τη ροή των εσόδων στα δημόσια ταμεία.
Παράλληλα με τις ρυθμίσεις των χρεών ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα κέρδη των επιχειρήσεων και τα εισοδήματα φορολογουμένων του 2014.
Τα τεχνικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τη διαπίστωση καθυστερήσεων σε σχέση με την περσινή χρονιά έδωσαν οδηγίες στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και στη γενική γραμματέα Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου προκειμένου να επισπεύσει τη διαδικασία για την έναρξη της υποβολής φορολογικών δηλώσεων.
Η απόφαση που δημιούργησε πρόβλημα στη διαδικασία υποβολής των εφετινών φορολογικών δηλώσεων ήταν αυτή που επέτρεψε στις επιχειρήσεις, στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία να μπορούν να υποβάλουν και μετά τις 31 Μαρτίου 2015 με ηλεκτρονικά μέσα τις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων και τις αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα που κατέβαλαν το 2014.
Πέρυσι η 31η Μαρτίου ήταν η καταληκτική προθεσμία.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε ότι η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των βεβαιώσεων θα παραμείνει ανοιχτή και μετά την 31η Μαρτίου του 2015 και ως την τελική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων φορολογικού έτους 2014, δηλαδή μέχρι την 30ή Ιουνίου ή την ενδεχόμενη νόμιμη παράτασή της. Με τη φράση «ενδεχόμενη παράταση» φάνηκε ότι προτού ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής σχεδιάζεται παράταση.
Τρέχουν για τις αλλαγές στα έντυπα
Στο υπουργείο Οικονομικών με εντολή της υπουργού κυρίας Νάντιας Βαλαβάνη επιταχύνονται οι διαδικασίες για τον σχεδιασμό των νέων φορολογικών εντύπων Ε1, Ε2 και Ε3 και την προσαρμογή του προγράμματος υποδοχής και επεξεργασίας των δηλώσεων από το Taxis προκειμένου να υποβληθούν χωρίς προβλήματα οι δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2014.
Αυτό διότι υπάρχουν σημαντικές αλλαγές αλλά και δυσκολίες στην αποτύπωση του πλήθους των αλλαγών που ισχύουν από εφέτος στον τρόπο δήλωσης των εισοδημάτων με βάση τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013).
Διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για τις καταθέσεις
Οι Ελληνες έχουν περίπου 20-30 δισ. ευρώ, από τα οποία το μεγαλύτερο ποσοστό δεν έχει δηλωθεί στην Εφορία
Η κυβέρνηση καθ’ υπόδειξιν των ευρωπαίων εταίρων επανέρχεται στις διαπραγματεύσεις με τις ελβετικές Αρχές προκειμένου να βρεθεί λύση για τη φορολόγηση των καταθέσεων των Ελλήνων.
Διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για τις καταθέσεις
Οι Ελληνες έχουν περίπου 20-30 δισ. ευρώ, από τα οποία το μεγαλύτερο ποσοστό δεν έχει δηλωθεί στην Εφορία
Η κυβέρνηση καθ’ υπόδειξιν των ευρωπαίων εταίρων επανέρχεται στις διαπραγματεύσεις με τις ελβετικές Αρχές προκειμένου να βρεθεί λύση για τη φορολόγηση των καταθέσεων των Ελλήνων.
Οπως είναι γνωστό, ο πρώτος κύκλος των συζητήσεων με τις ελβετικές Αρχές είχε ξεκινήσει το 2012 αλλά ουσιαστικά ναυάγησαν, καθώς οι Ελβετοί αρνήθηκαν να δώσουν στις ελληνικές Αρχές στοιχεία για τους έλληνες μεγαλοκαταθέτες.
Αυτό που υποστηρίζουν οι Ελβετοί είναι ότι ο ευκολότερος τρόπος να φορολογηθούν οι καταθέσεις Ελλήνων είναι να αναλάβουν οι ελβετικές Αρχές σε συνεργασία με τις τράπεζες τη συγκέντρωση των φόρων (επί των τόκων και αποδόσεων) και να τις αποδώσουν στο Ελληνικό Δημόσιο, εξασφαλίζοντας έτσι την εχεμύθεια για τους πελάτες τους.
Μόνο που στην περίπτωση αυτή θεωρούν ότι το λογικό ποσό στο οποίο θα μπορούσαν να ανταποκριθούν οι καταθέτες και να εμφανίσουν τα στοιχεία είναι το 20% αυτών που περίμενε κατά το παρελθόν να εισπράξει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Το ποσό αυτό αφορά νόμιμες καταθέσεις και όχι περιπτώσεις «ξεπλύματος χρήματος» που αντιμετωπίζονται με διαφορετικό καθεστώς και άλλες νομοθετικές διατάξεις.
«Φόρος ανωνυμίας»
Η συμφωνία που προσπαθούσε να πραγματοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση βασιζόταν στο σενάριο ότι οι αδήλωτες καταθέσεις που διατηρούν Ελληνες στις ελβετικές τράπεζες θα φορολογούνταν με ποσοστό που θα κυμαινόταν γύρω στο 20% εφόσον ο δικαιούχος δεν δεχόταν να δοθούν τα στοιχεία του στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και επιθυμούσε να εξακολουθήσει να παραμένει «ανώνυμος».
Ο κάτοχος των αποταμιεύσεων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να αποφύγει την πληρωμή του παραπάνω ποσού, εφόσον εξουσιοδοτούσε ρητά το ελβετικό πιστωτικό ίδρυμα να γνωστοποιήσει τα σχετικά με αυτόν στοιχεία στη χώρα κατοικίας του.
Η ολοκλήρωση της συμφωνίας, εκτιμούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, θα είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα από τις καταθέσεις που διατηρούν Ελληνες στην Ελβετία γύρω στα 4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με υπολογισμούς των ελβετικών Αρχών οι Ελληνες έχουν περίπου 20-30 δισ. ευρώ στην Ελβετία, από τα οποία το μεγαλύτερο ποσοστό (πάνω από 90%) δεν έχει δηλωθεί στην Εφορία.
Διαπραγματεύσεις για τους «παραδείσους»
Ηδη από τα μέσα του 2013 το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ έχει εξουσιοδοτήσει την Επιτροπή να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις τροποποίησης των συμφωνιών για τη φορολόγηση των αποταμιεύσεων με την Ελβετία, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, την Ανδόρα και το Σαν Μαρίνο, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.
Πάντως ο νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας όταν ήταν υπουργός Οικονομικών είχε απαντήσει στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα επισημαίνοντας τις αδυναμίες στις συμφωνίες που έχει συνάψει η Ελβετία με τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία σχετικά με τη φορολόγηση των καταθέσεων και γι’ αυτό, όπως είχε επισημάνει σε έγγραφό του, «καθίσταται επιτακτικό η διαδικασία διαπραγμάτευσης μιας πιθανής τέτοιου τύπου συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας να είναι ιδιαιτέρως προσεκτική».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
