Η ΕΕ έδωσε σήμερα, Τετάρτη, εξάμηνη παράταση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες έως τις 30 Ιουνίου 2015, καθώς αποφάσισε να παρατείνει το πρόγραμμα εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για την έκδοση τραπεζικών ομολόγων.
Πρόκειται για τα περίφημα ομόλογα του «πυλώνα 2», τα οποία έληγαν το Μάρτιο, μέσω των οποίων οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank) έχουν αντλήσει ρευστότητα περίπου 20 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παρατάσεις των ελληνικών εγγυήσεων όπως και του συστήματος ομολογιακού δανείου για τα πιστωτικά ιδρύματα, έως τις 30 Ιουνίου 2015, είναι σύμφωνες με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
Τα μέτρα αυτά είχαν ληφθεί στην περίπτωση της Ελλάδας το 2008 με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Η ΕΕ έδωσε επίσης σήμερα Τετάρτη παράταση του κυπριακού καθεστώς κρατικής εγγύησης για τα πιστωτικά ιδρύματα.
Το κυπριακό καθεστώς εγκρίθηκε αρχικά τον Νοέμβριο του 2012 και από τότε, έχει παραταθεί αρκετές φορές, την τελευταία φορά τον Ιούνιο του 2014.