Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν ηλεκτρονικά μηνύματα και τηλεπικοινωνίες μέσω Internet και από την Ελλάδα, σύμφωνα με χθεσινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των «Νέων».
Οι παρακολουθήσεις, όπως φαίνεται σε ντοκουμέντο που διαθέτει η εφημερίδα και κατατέθηκε κατά τη διάρκεια δικαστικής διαμάχης μεταξύ γερμανού δικηγόρου και της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND), πραγματοποιούνται για λόγους «διεθνούς τρομοκρατίας». Ο δικηγόρος Νίκο Χάρτινγκ μήνυσε την BND επειδή θεώρησε ότι η επικοινωνία του μέσω email με ξένους πελάτες του μπορεί να αποτελεί στόχο των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών.
Στη λίστα με τις επικοινωνίες των χωρών που παρακολουθούνται από την BND, η οποία κατατέθηκε στο δικαστήριο, αναφέρεται και η Ελλάδα. Οπως ανέφερε στα «Νέα» πηγή που έχει ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα των μαζικών παρακολουθήσεων στη Γερμανία: «Αφού η BND δεν επιτρέπεται να παρακολουθεί τις επικοινωνίες γερμανών πολιτών –είναι η υπηρεσία πληροφοριών που ασχολείται με θέματα εξωτερικού -, όλες οι επικοινωνίες που παρακολουθούνται θα πρέπει να πραγματοποιούνται από ξένους πολίτες, όπως για παράδειγμα Ελληνες».
Στη λίστα της BND, πέρα από την Ελλάδα, περιλαμβάνονται ακόμη 195 χώρες και τοποθεσίες –ανάμεσά τους από τη Βρετανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο ως τη Νήσο Ουέικ των ΗΠΑ στον Ειρηνικό και την Μπουρκίνα Φάσο στη Δυτική Αφρική. Ο κατάλογος με τους 196 στόχους παρακολούθησης για λόγους «διεθνούς τρομοκρατίας» βρίσκεται σε ισχύ –όπως φαίνεται στα έγγραφα που κατέθεσε η BND –από τις 13 Απριλίου 2010.
Οπως είναι γνωστό, στη Γερμανία είχε προκληθεί σάλος από τις αποκαλύψεις ότι αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν ακόμη και το τηλέφωνο της κυρίας Μέρκελ. Τώρα αποκαλύπτεται από το ρεπορτάζ των «Νέων» ότι στο παιχνίδι των μαζικών παρακολουθήσεων των χρηστών του Internet έχουν μπει δυναμικά και οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες.
Σε περσινή μελέτη της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών αναφέρεται ότι στο πλαίσιο των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων της γερμανικής BND «λειτουργεί μια υπηρεσία η οποία μπορεί να συνδέεται απευθείας με ψηφιακούς κόμβους μέσω των οποίων πραγματοποιείται η ροή των περισσότερων ξένων επικοινωνιών». Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες επιτρέπεται να αναζητούν ως και το 20% των επικοινωνιών που έχουν «ξένα στοιχεία» με ορισμένες λέξεις-κλειδιά για σκοπούς καταπολέμησης της τρομοκρατίας ή προστασίας του Συντάγματος.
Στην ίδια μελέτη αναφέρεται ότι ο μεγαλύτερος κόμβος επικοινωνιών στη Γερμανία –και πιθανώς στον πλανήτη, σύμφωνα με κάποιες αναφορές –είναι ο DE-CIX στη Φρανκφούρτη. Σε αποκαλυπτικό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Spiegel» αναφέρεται ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν συστήσει ειδικά γραφεία και εγκαταστάσεις σε αυτή τη θέση ώστε να εκτρέπουν την εισερχόμενη κίνηση δεδομένων, να αντιγράφουν και να μεταφέρουν τα δεδομένα για περαιτέρω ανάλυση στην έδρα της BND στο Πούλαχ, κοντά στο Μόναχο. «Αυτά επιβεβαιώθηκαν από απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης σε κοινοβουλευτική ερώτηση, καθώς και από την υπουργό Δικαιοσύνης της Γερμανίας Sabine Leutheusser – Schnarrenberger και από τον επικεφαλής της Επιτροπής για τον νόμο G-10 Hans De With» επισημαινόταν στη μελέτη του Ευρωκοινοβουλίου.
«Μέσα από τον κόμβο αυτόν, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, διέρχονται ηλεκτρονικά μηνύματα, τηλεφωνικές επικοινωνίες και συνομιλίες Skype από περιοχές που ενδιαφέρουν την BND» αναφερόταν στην έρευνα του «Spiegel» για την απευθείας πρόσβαση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών στα δεδομένα που ανταλλάσσονται μέσω του DE-CIX.
Σύμφωνα με «Τα Νέα» τρεις εταιρείες τηλεπικοινωνιών που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι ανάμεσα στα περισσότερα από 550 μέλη-πελάτες του DE-CIX: οι Forthnet, OTEGlobe και η κυπριακή CYTA, που δραστηριοποιείται και στη χώρα μας.
Ο πρώτος από την Ελλάδα που ήρθε σε συμφωνία με τον DE-CIX ήταν η OTEGlobe στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Από τα έγγραφα που προσκόμισε η BND στο δικαστήριο δεν γίνεται γνωστό αν οι παρακολουθήσεις πραγματοποιούνταν από το 2005 που υπογράφηκε η σχετική συμφωνία, ωστόσο γίνεται σαφές ότι οι μυστικές υπηρεσίες έχουν τέτοιου είδους δραστηριότητες από τον Απρίλιο του 2010 και μετά.
Περίπου έναν χρόνο μετά, τον Μάιο του 2011, η Forthnet ανακοινώνει τη συνεργασία της με τον DE – CIX. Η κυπριακή CYTA, που παρέχει τις υπηρεσίες της και στην Ελλάδα, προχώρησε σε συμφωνία με τον DE-CIX μόλις πριν από λίγους μήνες, τον Απρίλιο του 2014.
Στα ερωτήματα πού απηύθυναν «Τα Νέα» και στις τρεις εταιρείες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνουν για τη διασφάλιση του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου η μόνη εταιρεία που απάντησε ήταν η Forthnet. Οπως υποστηρίζει: «Η Forthnet, υιοθετώντας πλήρως τις εντολές της ελληνικής νομοθεσίας και του κανονιστικού πλαισίου για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα λειτουργίας του δικτύου της για την ασφάλεια των διακινούμενων δεδομένων».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
