Σε γοργό ρυθμό εξαπλώνονται οι νέες συνθετικές ναρκωτικές ουσίες στην χώρα μας παρά το γεγονός ότι σε διεθνές επίπεδο καταγράφονται θάνατοι από τη χρήση τους. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης οι ουσίες αυτές, με πιο συχνές τις μεθαμφεταμίνες, κυκλοφορούν με σε μορφή χαπιών, εισπνέονται ή καπνίζονται ενώ τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν και σε ενέσιμη μορφή. «Πρόκειται για φθηνά ναρκωτικά που παρασκευάζονται ακόμη και σε κουζίνες σπιτιών, από νόμιμες ύλες που διατίθενται στο εμπόριο και φτιάχνονται από τον χρήστη με οδηγίες που βρίσκει στο διαδίκτυο» εξηγεί η κυρία Μαρίνα Τερζίδου, επιστημονική υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά στην Ελλάδα.
Ενδεικτικό πάντως της διείσδυσης αυτής των ουσιών στην Ελλάδα είναι ότι όλο και περισσότεροι χρήστες ζητούν βοήθεια για να απεξαρτηθούν από αυτές.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις ειδικών σε Ελλάδα και Ευρώπη η ενέσιμη χρήση πολλών ναρκωτικών ουσιών θα αυξάνεται τα επόμενα χρόνια. Στην χώρα μας μάλιστα μετά το 2012 φαίνεται να αυξάνεται ελαφρώς η ενέσιμη χρήση ηρωίνης, η οποία εμφάνιζε μικρή αλλά σταθερή μείωση τα προηγούμενα χρόνια.
Όπως υποστηρίζει η κυρία Τερζίδου η αύξηση της χρήσης οφείλεται στο γεγονός πως «έχει μειωθεί το χαρτζιλίκι του χρήστη, καθώς οι γονείς και οι φίλοι δεν έχουν πια χρήματα για να τον βοηθήσουν να αγοράσει τη δόση, αλλά και η επαιτεία πλέον δεν αποδίδει όσο παλιότερα. Αυτό οδηγεί σε αύξηση της ενέσιμης χρήσης και άλλων ουσιών πέραν της ηρωίνης, διότι με ελάχιστα χρήματα αγοράζουν μικρή ποσότητα της ουσίας, η οποία είναι πολύ πιο δραστική όταν γίνεται με ένεση».
Η εμφάνιση του Sisa
Η ανάγκη που δημιούργησε η οικονομική κρίση για πιο «φθηνά» ναρκωτικά στην Ελλάδα, έφερε στην αγορά και το sisa. Ένα πολύ οικονομικό ναρκωτικό που εισπνέεται συνήθως μέσα από μια γυάλινη πίπα. Πρόκειται για μεθαμφεταμίνη που αναμιγνύεται με αιθυλική αλκοόλη, υδροχλωρικό οξύ, αλλά και υγρά μπαταρίας, όπως έχει διαπιστωθεί, το οποίο είναι 10 φορές φθηνότερο από την ηρωίνη.
«Είναι λογικό να προτιμάται από χρήστες, ανάμεσα στις κοινότητες των εξαρτημένων του δρόμου που δεν διαθέτουν χρήματα. Όταν η μέση δόση ηρωίνης έχει 30 ευρώ και το sisa κοστίζει μόλις 3 ευρώ είναι λογικό να αναζητούν το δεύτερο» εξηγεί η κυρία Τερζίδου.
Μεταδιδόμενα νοσήματα
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τελευταία παρατηρείται το φαινόμενο να μεταδίδονται σοβαρά νοσήματα όχι μόνο με την ενέσιμη αλλά και με την εισπνεόμενη χρήση εξαιτίας των κοινών συνέργων μεταξύ των χρηστών.
Παραδοσιακά ναρκωτικά
Τα «παραδοσιακά» ναρκωτικά παραμένουν δημοφιλή ανάμεσα στους χρήστες, παρά την εμφάνιση νέων πιο δραστικών ουσιών. Σύμφωνα και με τα νέα στοιχεία της ευρωπαϊκής έκθεσης για τα ναρκωτικά 2014 η χρήση κάνναβης και ηρωΐνης παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Συγκεκριμένα:
  • 73,6 εκατομμύρια ενήλικες (21,7%) 15-64 ετών έκαναν χρήση κάνναβης τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.
  • 18,1 εκατομμύρια ενήλικες (5,3%) ηλικίας 15-64 έκαναν χρήση κάνναβης τον τελευταίο χρόνο.
  • 14,6 εκατομμύρια νεαροί ενήλικες (11,2%) 15-34 ετών έκαναν χρήση κάνναβης τον τελευταίο χρόνο.

Η διαφοροποίηση από χώρα σε χώρα ως προς τη χρήση κάνναβης τον τελευταίο χρόνο μεταξύ νεαρών ενηλίκων είναι 0,4% η κατώτατη εθνική εκτίμηση και 18,5% η ανώτατη εθνική εκτίμηση.
Απεξάρτηση φαίνεται να ζητούν πολλοί χρήστες κάνναβης, οι οποίοι μετά από κατάχρηση της ουσίας δεν μπορούν να λειτουργήσουν στην καθημερινότητά τους, καθώς εμφανίζουν συχνά αδυναμία συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης, προβλήματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα, ακόμα και συμπτώματα ψύχωσης.
Όσον αφορά στην χρήση της κοκαΐνης:
  • 14,1 εκατομμύρια ενήλικες (4,2%) των ενηλίκων (15-64 ετών) έκαναν χρήση κοκαΐνης τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.
  • 3,1 εκατομμύρια ενήλικες (0,9%) 15-64 ετών έκαναν χρήση κοκαΐνης τον τελευταίο χρόνο.
  • Τα 2,2 εκατομμύρια νεαροί ενήλικες (1,7%) ηλικίας 15-34 ετών έκαναν χρήση κοκαΐνης τον τελευταίο χρόνο.

Σε αυτή την περίπτωση η διαφοροποίηση από χώρα σε χώρα ως προς τη χρήση κοκαΐνης τον τελευταίο χρόνο μεταξύ νεαρών ενηλίκων εκτιμάται από 0,2% έως 3,6%.
Η χρήση κοκαΐνης στην Ελλάδα, δείχνει να σταθεροποιείται τα τελευταία χρόνια. Η τιμή της έπεσε γιατί έγινε πιο εύκολη η διακίνησή της ενώ για πρώτη φορά παρατηρείται το φαινόμενο όλο και περισσότεροι εξαρτημένοι από κοκαΐνη στην Ελλάδα να ζητούν βοήθεια για απεξάρτηση.
Αμφεταμίνες
  • 11,4 εκατομμύρια ενήλικες (3,4%) 15-64 ετών έκαναν χρήση αμφεταμινών τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.
  • Το 1,5 εκατομμύρια ενήλικες 0,4% 15-64 ετών έκαναν χρήση αμφεταμινών τον τελευταίο χρόνο.
  • 1,2 εκατομμύρια νεαροί ενήλικες (0,9%) ηλικίας 15-34 ετών έκαναν χρήση αμφεταμινών τον τελευταίο χρόνο.

Διαφοροποίηση από χώρα σε χώρα ως προς τη χρήση αμφεταμινών τον τελευταίο χρόνο μεταξύ νεαρών ενηλίκων: κατώτατη εθνική εκτίμηση 0,0% και ανώτατη εθνική εκτίμηση 2,5%.

Έκσταση
    • 10,6 εκατομμύρια ενήλικες (3,1%) των ενηλίκων έκαναν χρήση Έκστασης τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.
    • 1,6 εκατομμύρια ενήλικες (0,5%) έκαναν χρήση Έκστασης τον τελευταίο χρόνο.
    • 1,3 εκατομμύρια νεαροί ενήλικες (1,0%) έκαναν χρήση Έκστασης τον τελευταίο χρόνο.

      Διαφοροποίηση από χώρα σε χώρα ως προς τη χρήση Έκστασης τον τελευταίο χρόνο μεταξύ νεαρών ενηλίκων: κατώτατη εθνική εκτίμηση 0,1% και ανώτατη εθνική εκτίμηση 3,1%.


      Οπιοειδή
      Στο 1,3 εκατομμύρια προβληματικοί χρήστες οπιοειδών έχουν καταγραφεί ηλικίας15-64 ετών. Το 3,5% του συνόλου των θανάτων Ευρωπαίων ηλικίας 15-39 ετών οφείλονται σε υπερβολική δόση ναρκωτικών, με παρουσία οπιοειδών στα 3/4 περίπου των θανατηφόρων περιστατικών. Επίσης τα οπιοειδή δηλώνονται ως κύρια ουσία χρήσης σε περίπου 45% του συνόλου των αιτήσεων θεραπείας απεξάρτησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ 700 000 χρήστες οπιοειδών έλαβαν θεραπεία υποκατάστασης το 2012.