Η δημοκρατία των celebrities

Η συνταγή είναι παλιά, δοκιμασμένη και επιτυχημένη. Τι βγαίνει όταν ενώσεις έναν δημοσιογράφο (κατά προτίμηση τηλεοπτικό) και έναν καλλιτέχνη με έναν πολιτικό φορέα;

Η συνταγή είναι παλιά, δοκιμασμένη και επιτυχημένη. Τι βγαίνει όταν ενώσεις έναν δημοσιογράφο (κατά προτίμηση τηλεοπτικό) και έναν καλλιτέχνη με έναν πολιτικό φορέα; Ψήφοι εύκολες και σίγουρες. Και επειδή στην πολιτική αλλά και γενικότερα δεν υπάρχει παρθενογένεση, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ηθοποιός σημαίνει φως (ο εκάστοτε συνδυασμός φωτίζεται από τη λάμψη τους) και η δημοσιογραφία για πολλούς αποτελεί προθάλαμο για την πολιτική. Και για να μην αδικούμε και τις άλλες ενότητες της Τέχνης, οι τραγουδιστές δανείζουν τη φωνή τους και οι εικαστικοί βάζουν τις δικές τους πινελιές.
Στο διά ταύτα: τα πολιτικά κόμματα (ακόμη και νεοϊδρυθέντα, όπως είναι Το Ποτάμι) ενέδωσαν στους λεγόμενους celebrities και έβαλαν στα ψηφοδέλτιά τους για τις επερχόμενες διπλές εκλογές ηθοποιούς, τηλεπερσόνες, λαϊκούς τραγουδιστές, χιουμορίστες, μάνατζερ τραγουδιστών, ποδοσφαιριστές, μοντέλα και ζεν πρεμιέ, τηλεοπτικές «γλάστρες» και βεβαίως δημοσιογράφους. Οι τελευταίοι φαίνεται ότι έγιναν μόδα στις εκλογικές αναμετρήσεις, αφού, σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών, σε προηγούμενες εκλογές (εθνικές, ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές) μετρήθηκαν περί τους 90 δημοσιογράφους που πήραν μέρος ως υποψήφιοι σε αυτές. Από αυτούς ελάχιστοι βεβαίως έχουν εκλεγεί, ενώ άλλοι, όπως η Νατάσα Ράγιου που απέτυχε να επανεκλεγεί βουλευτής, επανέρχεται τώρα και δοκιμάζει την τύχη της στις ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.
Οταν λέμε celebrities καλλιτέχνες, ηθοποιοί κ.τ.λ. εννοούμε κυρίως όλους αυτούς που έγιναν «διάσημοι» από την τηλεόραση.
Η τηλεοπτική εικόνα μετράει


Οχι κατ’ ανάγκη από κάποιο σίριαλ αλλά ακόμη και από… διαφημίσεις. Ετσι ο Γ. Λιανός, που έγινε πανελληνίως γνωστός από τη συμμετοχή του σε reality, αλλά και από τη διαφήμιση του «11880», με το σλόγκαν «το μόνο που θυμάμαι», κατεβαίνει υποψήφιος σύμβουλος στον Δήμο Σαρωνικού. Σου λέει «κάποιος θα με θυμάται», αφού συμμετέχει και ως χιουμορίστας στο πρωινό του Γ. Λιάγκα (ο οποίος και αυτός ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΠαΣοΚ, αλλά δεν εξελέγη).
Μια πρώην σταρ Ελλάς και μοντέλο, η Νόνη Δούνια, «έκλεισε» και αυτή ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του Β. Μιχαλολιάκου στον Πειραιά. Ονειρό της, όπως είχε δηλώσει, είναι η πρόσβαση ατόμων κάθε ηλικίας σε πολιτιστικές, κοινωνικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Δύο λαϊκοί τραγουδιστές, ο Λευτέρης Πανταζής («Από εδώ η γυναίκα μου και από εκεί το αίσθημά μου», ή ακόμα «Εχεις πέντε λεπτά προθεσμία») και ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος («Αγαπώ ένα μωρό» ή «Εγώ δεν είμαι άγιος»), θα είναι υποψήφιοι. Ο μεν πρώτος στον Δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, ο δε δεύτερος («βαρύ όνομα στο ψηφοδέλτιο», όπως ονομάστηκε) ευρωβουλευτής με το κόμμα των Β. Πολύδωρα και Χρ. Ζώη.
Υποψήφιος θα είναι επίσης ο τραγουδιστής Κ. Μπίγαλης (με επιτυχίες όπως «Boing» ή το «Τούλα υποκριτούλα») στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας, ως δημοτικός σύμβουλος. Η Στέλλα Κονιτοπούλου κατεβαίνει στον Δήμο Κηφισιάς – Νέας Ερυθραίας και ο Στ. Διονυσίου στον Δήμο Βύρωνα.
Ενας μάνατζερ των «διασήμων», ο Ηλίας Ψινάκης, βάζει υποψηφιότητα για δήμαρχος στον Μαραθώνα. Είχε ξαναβάλει υποψηφιότητα ως δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων. Zητεί μάλιστα με αρκετή δόση αυτοσαρκασμού από τους κατοίκους του Μαραθώνα και… «συγγνώμη που φωτογραφίζομαι πάντα με φόντο την Ακρόπολη. Ημουν στα… εγκαίνιά της». Αλλά και η showbiz δίνει το «παρών» της στα ψηφοδέλτια του Αρη Σπηλιωτόπουλου. Η πρώην γυναίκα του Τόλη Βοσκόπουλου, Τζούλια Παπαδημητρίου, θα είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος. Η νυν σύζυγος του κ. Βοσκόπουλου ηθοποιός Αντζελα Γκερέκου είναι βουλευτής και υποψήφια περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων. Στην Αθήνα θα είναι υποψήφιος και ο ηθοποιός Ρένος Χαραλαμπίδης, εις εκ των πρωταγωνιστών του σίριαλ «Με τα παντελόνια κάτω». Με τον Β. Καπερνάρο (των ΑΝΕΛ) υποψηφία θα είναι και η Τιτίκα Στασινοπούλου, η οποία είχε τραγουδήσει το σουξέ «χάρισέ μου το… γουνάκι σου», ενώ έχει πρωταγωνιστήσει σε σημαντικά θεατρικά έργα, όπως «Αγάπησα μια πολυθρόνα», «Φαφλατάς» κ.ά. Ο ζεν πρεμιέ Κώστα Σόμμερ (οποίος μεσουρανούσε στα σόου της Ρούλας Κορομηλά) θα δοκιμάσει την τύχη του ως υποψήφιος σύμβουλος στον Δήμο Αλίμου. Ο ηθοποιός (μπρουτάλ υδραυλικός, γνωστός ως «Σάκης») Τάσος Χαλκιάς, ο οποίος δήλωσε προσφάτως ότι «βρίσκεται πλέον σε μια ωριμότητα που του επιτρέπει να διαθέσει τον εαυτό του στο κοινό όφελος», θα είναι υποψήφιος στον Δήμο Χαϊδαρίου. Ο Απόστολος Γκλέτσος θα είναι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος Στυλίδας ο οποίος, να σημειωθεί, στη διάρκεια της θητείας του ήταν πρωταγωνιστής στα μπλόκα στα διόδια της Εθνικής.
Από τα σίριαλ στις εκλογές


Και πάμε τώρα στα σίριαλ. Από τη «Λάμψη», όπου πρωταγωνιστούσε η Ελένη Κούρκουλα (που είχε εκλεγεί βουλευτής με το ΠαΣοΚ), ξαναπάμε και πάλι εφέτος στη… «Λάμψη» με την ηθοποιό Αντωνία Γιαννούλη, στον Δήμο Τρίπολης με τον συνδυασμό «Μαντινειακή Πολιτεία» που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο σκηνοθέτης των «Ψιθύρων Καρδιάς» Μανούσος Μανουσάκης θα είναι υποψήφιος στον συνδυασμό του υποψήφιου δημάρχου Σπάρτης Κ. Φούρκα. Θέλει, λέει, αν εκλεγεί να ασχοληθεί με την πράσινη ανάπτυξη, αφού δραστηριοποιείται και στις βιοκαλλιέργειες. Επίσης υποψήφιος είναι ο σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης, ο οποίος έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Οσο για το «σίριαλ» «εδώ Λάκης, εκεί Λάκης, πού θα στήσει το τσαντίρι του ο Λάκης;» η απάντηση είναι ότι ως «πονηρός γύφτος» τους την έφερε. Ο Λάκης Λαζόπουλος φαίνεται ότι αντιστάθηκε στην πολιορκία του ΣΥΡΙΖΑ και δεν μετακομίζει από την Κάντζα εις Βρυξέλλας.
Ακολουθούν οι ποδοσφαιριστές, με πρώτο τον πρώην αρχηγό της Εθνικής Ελλάδας Θ. Ζαγοράκη, υποψήφιο ευρωβουλευτή με τη ΝΔ, ο πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Μ. Παυλής στη Φιλαδέλφεια, ενώ λέγεται ότι θα είναι υποψήφιος και ο πρώην της ΑΕΚ και πρώην του ΠΑΟ Λύσανδρος Γεωργαμλής. Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του κ. Σπηλιωτόπουλου στην Αθήνα θα είναι και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Κριστόφ Βαζέχα.
Στα μοντέλα, πέραν της Νόνης Δούνια, λέγεται ότι θα είναι υποψήφιες: η Ιωάννα Σουλιώτη και η Ισαβέλλα Δάρα, που το 1977 εξελέγη πανηγυρικά «Μις Ευρώπη».

Η «κλαδική» των δημοσιογράφων
Μόνο για τις ευρωεκλογές δηλώνουν υποψήφιοι συνολικά 21 δημοσιογράφοι. Η Μαρία Σπυράκη, πολιτική συντάκτρια στο Mega και στην «Ημερησία», εγκαταλείπει τη δημοσιογραφία για την πολιτική. Το ίδιο και ο «ποδηλάτης» Γ. Αμυράς που είχε ξαναδοκιμάσει την τύχη του ως υποψήφιος δήμαρχος και πήρε μεταγραφή για το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο. Ο Γ. Κύρτσος επίσης στη ΝΔ, όπως και ο παλαιότερος Μ. Μαυρομάτης. Με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι Ν. Ξιδάκης και Στ. Κούλογλου καθώς και η Αλεξάνδρα Χρηστακάκη. Με την Ελιά κατεβαίνουν ο μέχρι πρότινος υφυπουργός για τη Δημόσια Τηλεόραση Π. Καψής, η Συλβάνα Ράπτη και η Εύα Καϊλή. Με Το Ποτάμι ο Κ. Αργυρός, με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ οι Γ. Δελαστίκ, Π. Παπακωνσταντίνου, η Αθηνά Μος-Σύψα και ο Π. Γκαργκάνας. Ενώ υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Θράκης θα είναι ο Τέρενς Κουίκ (των ΑΝΕΛ) και στο Βόρειο Αιγαίο η Αγλαΐα Κυρίτση και υποψήφιος με το ΚΚΕ ο Μιχ. Λεάνης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.