Νέο «όχι» στην επέκταση του χρόνου ζωής του φρέσκου γάλακτος

Τη στήριξή του στους αγελαδοτρόφους ώστε να μην επεκταθεί ο χρόνος ζωής του φρέσκου γάλακτος, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Νέο «όχι» στην επέκταση του χρόνου ζωής του φρέσκου γάλακτος

Τη στήριξή του στους αγελαδοτρόφους ώστε να μην επεκταθεί ο χρόνος ζωής του φρέσκου γάλακτος, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Για μια ακόμη φορά, σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τους επικεφαλείς του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), του Πανελλαδικού Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων και της Ένωσης Φυλής Holstein Ελλάδας, παρουσία του προέδρου του ΕΛΓΟ-Δήμητρα κ. Σέρκου Χαρουτουνιάν, τόνισε ότι οι προτάσεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ θα πρέπει «να περνούν από κόσκινο».

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρακόπουλος, η συγκεκριμένη έκθεση, όσον αφορά στο ζήτημα του γάλακτος, έχει αντιφάσεις. «Θεωρεί ότι θα μειωθούν οι τιμές εάν επιτραπούν οι αθρόες εισαγωγές γάλακτος, αλλά από την άλλη δεν δίνει απάντηση γιατί το γάλα μακράς διάρκειας είναι ακριβότερο στην Ελλάδα. Η ίδια η έκθεση αναγνωρίζει ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ελληνική αγελαδοτροφία, αλλά δεν υπολογίζει τη σχέση κόστους-οφέλους των προτάσεών της. Εάν δεν το κάνει η έκθεση, οφείλουμε εμείς να το κάνουμε», επεσήμανε ο ίδιος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Holstein Ελλάδας, κ. Θανάσης Βασιλέκας, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να αναζητεί τρόπους για να αναπτύξει την ελληνική γαλακτοπαραγωγή η οποία σήμερα καλύπτει μόνο των 35% των ελληνικών αναγκών. «Αν καταργηθεί ο όρος “φρέσκο” και καθιερωθεί γάλα μιας, δυο, τριών, δέκα ημερών, αυτό που θα μείνει στο τέλος _ επειδή η διακίνηση του γάλακτος της μιας ή των 2 ημερών έχει υψηλό κόστος _ είναι μόνο το γάλα των 10 ημερών. Παράλληλα, να μην ξεχνάμε ότι έχει καταργηθεί η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης πάνω στο προϊόν. Δηλαδή ο καταναλωτής δεν θα γνωρίζει, πλέον, τι καταναλώνει και από πού προέρχεται. Και όλα αυτά με αμφίβολο οικονομικό αποτέλεσμα για τον καταναλωτή», σημείωσε κ. Βασιλέκας.
Οι αγελαδοτρόφοι εξασφάλισαν επίσης τη στήριξη του κ. Χαρακόπουλου και στο θέμα της χρήσης σκόνης γάλακτος για την παρασκευή γιαούρτης. Ο κ. Βασιλέκας ανέφερε ως παράδειγμα τη νίκη της ΦΑΓΕ στα αγγλικά δικαστήρια, η οποία όπως είπε, δικαιώθηκε διότι η αντίπαλος εταιρεία Chobani δεν χρησιμοποιούσε για την παρασκευή του γιαουρτιού ελληνικό γάλα. «Φαντάζεστε ότι στην Ευρώπη θα βγάλουμε γιαούρτι με γάλα σε σκόνη, εάν τελικά επιτραπεί η χρήση του, και θα το ονομάζουμε «ελληνικό γιαούρτι». Και θα μας αφήσουν οι Ευρωπαίοι έτσι; Όχι! Τι θα γίνει; Το όποιο ελληνικό γάλα θα γίνεται γιαούρτι και θα φεύγει στην Ευρώπη και ο Έλληνας καταναλωτής, γιατί είναι «δεύτερης» ποιότητας προφανώς για κάποιους, θα καταναλώνει το γιαούρτι από σκόνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλέκας, μετά τη σημερινή συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στην περίπτωση που καταργηθεί ο όρος «φρέσκο γάλα» τότε, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΚ, κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, μπορεί να παρατηρηθεί ένα περίεργο φαινόμενο. «Από τη μία θα έχει καταργηθεί το φρέσκο ελληνικό γάλα, το οποίο θα λέγεται μιας, δυο, τριών, δέκα ημερών και θα έρχεται ιταλικό φρέσκο γάλα να πωλείται στην Ελλάδα», τόνισε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων, κ. Γιώργος Κεφαλάς υποστήριξε ότι τέτοιου είδους μεθοδεύσεις θα επιδεινώσουν το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. Όπως είπε, ο κλάδος τους στην Ελλάδα, μαζί με την εφοδιαστική αλυσίδα, απασχολεί περίπου 100.000 ανθρώπους. «Αν έχουμε αποφασίσει σε μια εποχή που η χώρα έχει καταρρεύσει, να επιδεινώσουμε την κατάσταση, μην περιμένετε να μας βρείτε συμμάχους. Εμείς θέλουμε δουλειά για τους Έλληνες και ασφάλεια για τον καταναλωτή. Δεν κινούμαστε συντεχνιακά».
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version