Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Τρίτη τα σχέδια τους για τη διαπραγμάτευση συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιαπωνία και άλλες 18 οικονομίες ώστε να αφαιρεθούν τα εμπόδια σε εμπόριο και επενδύσεις για υπηρεσίες που εκτείνονται από τη χρηματοδότηση μέχρι την ταχεία παράδοση.
Οι ηγέτες των αναπτυγμένων αλλά και τον αναπτυσσόμενων χωρών συζητούν τη σύναψη μιας Συμφωνίας Διεθνών Υπηρεσιών εδώ και περίπου ένα χρόνο. Αλλά χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Ρωσία απέφυγαν τις συνομιλίες καθώς υποστηρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις για τις υπηρεσίες θα πρέπει να είναι μέρος μιας μεγαλύτερης συζήτησης που περιλαμβάνει ακόμη τη γεωργία και τις κατασκευές.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ήδη ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υπηρεσιών παγκοσμίως, με τις διεθνείς πωλήσεις να αντιστοιχούν σχεδόν στο 11% του αμερικανικού ΑΕΠ. Ωστόσο, οι διεθνείς αγορές υπηρεσιών παραμένουν σε μεγάλο βαθμό περιορισμένες από ένα ευρύ φάσμα εμποδίων, όπως υποστηρίζουν οι αμερικανοί επιχειρηματίες.
Οι διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν στη Γενεύη και η Ουάσινγκτον προτίθεται να αρχίσει τις συνομιλίες για τη συμφωνία εντός των επόμενων 90 ημερών. Οι χώρες που θα συμμετέχουν αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα των παγκόσμιων υπηρεσιών.