Νέο «όπλο» κατά του ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου (MRSA) αποτελεί η βιταμίνη Β3, όπως δείχνει νέα αμερικανική μελέτη.

Σύμφωνα με δημοσίευση των ειδικών του Ινστιτούτου Linous Pauling του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Clinical Investigation», η βιταμίνη, γνωστή και ως νιασίνη, σε υπερβολικά υψηλές δόσεις «θωρακίζει» τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μετατρέποντάς τα σε στυγνούς δολοφόνους του υπερβακτηρίου.

Ανοσοκύτταρα… «κομάντο»

Στο πλαίσιο των πειραμάτων τους, οι ειδικοί εισήγαγαν σε ζώα και σε ανθρώπινο αίμα δόσεις της βιταμίνης πολύ υψηλότερες από εκείνες που μπορεί κανείς να λάβει μέσω της διατροφής ή των συμπληρωμάτων. Είδαν λοιπόν, ότι κάτι τέτοιο οδηγούσε στην ενεργοποίηση αντιμικροβιακών γονιδίων, μεταμορφώνοντας έτσι τα ανοσοκύτταρα σε…«κομάντο».

Οι ερευνητές ωστόσο έσπευσαν να υπογραμμίσουν ότι παρά τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η πρόσληψη βιταμίνης Β3 μέσω της διατροφής ή συμπληρωμάτων θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόληψη ή στην αντιμετώπιση των βακτηριακών μολύνσεων.

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, ωστόσο θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους» εξηγεί ο καθηγητής Έιντριαν Γκόμπαρτ, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη.

«Τα αντιβιοτικά θεωρούνται θαυματουργά φάρμακα, όμως αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της ανθεκτικότητας πολλών βακτηρίων προς αυτά και ιδιαίτερα του MRSA. Τα ευρήματα αυτά, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν νέο τρόπο αντιμετώπισής λοιμώξεων που οφείλονται στο υπερβακτήριο και πολύ πιθανόν να μπορούν να συνδυαστούν με μια υπάρχουσα αντιβιοτική θεραπεία. Πρόκειται για έναν τρόπο άμεσης ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος για μια δυναμική και φυσική ανοσοαντίδραση» προσθέτει.