Ερευνητές στη Νότιο Κορέα δημιούργησαν έναν επαναστατικό ηλεκτρονικό αισθητήρα ο οποίος όπως υποστηρίζουν έχει ευαισθησία ανάλογη με εκείνη του ανθρώπινου δέρματος και έτσι οι συσκευές στις οποίες θα ενσωματώνεται θα έχουν ιδιαίτερα «εκλεπτυσμένη» αίσθηση της αφής.

Τα σκαθάρια

Ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ χρησιμοποίησαν μικροσκοπικές τρίχες και κατασκεύασαν έναν εύκαμπτο ηλεκτρονικό αισθητήρα. Οι ερευνητές εμπνεύστηκαν τον αισθητήρα από τα σκαθάρια. Οταν τα σκαθάρια ξεκουράζονται οι τρίχες στα φτερά τους ενώνονται με εκείνες στο σώμα τους μέσω δυνάμεων Βαν ντε Βάαλς (τύπος ασθενών ελκτικών δυνάμεων).

Ο αισθητήρας

Στον αισθητήρα που κατασκεύασαν οι ερευνητές τη θέση των τριχών πήραν φύλλα από ίνες πολυμερών με διάμετρο 100 νανόμετρα και μήκος ένα μικρόμετρο (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Στη συνέχεια τοποθετήθηκε στον αισθητήρα μια μεταλλική επίστρωση ώστε να γίνει ηλεκτρικά αγώγιμος. Οταν τα φύλλα έρχονται σε επαφή οι ίνες έλκονται και τελικά «δένονται» μεταξύ τους με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι τρίχες στα σκαθάρια.

Ο αισθητήρας διαθέτει πολύ υψηλή ευαισθησία στις διάφορες μορφές πίεσης με τους ερευνητές να υποστηρίζουν ότι το επίπεδο ευαισθησίας είναι παρόμοιο με εκείνη του ανθρώπινου δέρματος.

Οι εφαρμογές

Ο αισθητήρας μπορεί να βρει διαφόρων μορφών εφαρμογές. Μπορεί να τοποθετηθεί σε ρομπότ που αλληλεπιδρούν με ανθρώπους, μπορεί να τοποθετηθεί σε μηχανισμούς ψηλάφησης. Μπορεί επίσης να έχει και ιατρικές εφαρμογές όπως παραδείγματος χάριν, να τοποθετηθεί σε ένα βραχιόλι που θα παρακολουθεί τον καρδιακό ρυθμό ενός ανθρώπου. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Materials.