Το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 1,7% για την Ισπανία

Σημαντική πτώση του ισπανικού ΑΕΠ και διατήρηση της ανεργίας σε τραγικά υψηλά επίπεδα προβλέπει το ΔΝΤ στην ετήσια έκθεσή του για τη χώρα, στην οποία αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του για τα βασικά οικονομικά μεγέθη της

Σημαντική πτώση του ισπανικού ΑΕΠ και διατήρηση της ανεργίας σε τραγικά υψηλά επίπεδα προβλέπει το ΔΝΤ στην ετήσια έκθεσή του για τη χώρα, στην οποία αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του για τα βασικά οικονομικά μεγέθη της.

Εκτιμά ότι η ύφεση θα φθάσει το 1,7% του ΑΕΠ για φέτος και το 1,2% το 2013. Για τη δε ανεργία προβλέπει για το 2012 αύξησή της στο 24,9% και διατήρησή της πάνω από το 24% ως το 2014.

Αν και αναγνωρίζει ότι το βάθεμα της ύφεσης και η εκτόξευση της ανεργίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εφαρμογή των διαδοχικών πακέτων σκληρής λιτότητας, την ίδια στιγμή χαιρετίζει την υιοθέτησή τους και καλεί την Ισπανία να τα τηρήσει αυστηρά, γιατί μέσω αυτών θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της για το 2012 και το 2013, ηρεμώντας τις αγορές αν και μάλλον το 2014 θα χρειαστεί -όπως λέει- νέα μέτρα….

Επίσης απευθύνει σύσταση για γρήγορη εφαρμογή των αποφάσεων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και επίσπευση των διαδικασιών για την επίτευξη δημοσιονομικής και τραπεζικής ολοκλήρωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Οι εντάσεις στις αγορές ενδέχεται να κλιμακωθούν και να απειλήσουν την πρόσβαση στις αγορές» της Ισπανίας, αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τη χώρα ζητώντας για να ηρεμήσει το κλίμα «μια έγκαιρη εφαρμογή των αποφάσεων της (ευρωπαϊκής) συνόδου (του Ιουνίου) και συνεχείς προόδους προς μια δημοσιονομική και τραπεζική ολοκλήρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Η έκθεση του Ταμείου, που λαμβάνει υπόψη της τα τελευταία μέτρα λιτότητας που υιοθέτησε η κυβέρνηση του δεξιού Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, προβλέπει ότι θα αυξηθεί η ύφεση, αλλά και ότι η χώρα θα πετύχει τον στόχο της μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος στο 6,3% του ΑΕΠ για το 2012 και θα φτάσει κοντά στον στόχο του 4,7% το 2013.

Μάλιστα το ΔΝΤ καλεί την ισπανική κυβέρνηση να «τηρήσει αυστηρά» τις πολιτικές λιτότητας που έχουν στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, ενώ ζήτησε «επιπλέον προόδους στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της εργασίας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk