Πινόκιο: η συνέχεια

Πινόκιο: η συνέχεια | tovima.gr

Τα τζιτζίκια κάνουν υπερωρίες. Αν δεν τους άρεσαν τόσο πολύ οι συνθήκες στις οποίες δουλεύουν, ίσως να σφύριζαν αδιάφορα και χωρίς ρυθμό. Η χώρα τον καύσωνα εξαφανίζεται. Οι άνθρωποι στο δρόμο είναι σπάνιο φαινόμενο. Και ενώ το καλοκαίρι δείχνει τα δόντια του σε έναν δοκιμαζόμενο λαό, ο τελευταίος προσπαθεί παράλληλα να βρει εισιτήρια για ταινίες σε θερινούς κινηματογράφους, που ίσως του φτιάξουν τη διάθεση. Παράλληλα, η (συγ)κυβέρνηση, για να αναζωογονήσει την εθνική διάθεση, βγάζει στις αίθουσες τη συνέχεια του Πινόκιο.

Η υπόθεσή της έχει να κάνει με έναν ήρωα, ο οποίος προσπαθεί να πείσει με ψέματα τη θεία του και μοναδική συγγενή εν ζωή, Εξουσία, ότι αξίζει να του κληροδοτήσει την περιουσία της. Εκείνη, του απαντά ότι δεν θα είναι εύκολο, εκτός αν κατορθώσει να της δείξει το αντίθετο. Ο Πινόκιο τότε της παρουσιάζει ένα σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας. Οι χορηγοί της ταινίας, μιας συμπαραγωγής Γαλλίας και Γερμανίας, έχουν εναποθέσει πολλές ελπίδες στην εισπρακτική της επιτυχία, πιστεύοντας ότι θα κερδίσει την καρδιά του μέσου θεατή.

Ο Πινόκιο κινείται γύρω από έναν άξονα, αυτόν της οικονομίας και χρηματοδοτικής αναστήλωσης της χώρας. Παρουσιάζει στην Εξουσία αρκετά σχέδια και εναλλακτικές λύσεις. Θα καταφέρει ο Πινόκιο να πείσει με τα ψέματά του ότι μπορεί να τα καταφέρει ή θα του πει η Εξουσία ΔίΝεΤου; Η πολυπλοκότητα της οικονομικής επιστήμης και η υφέρπουσα δολιότητα του πολιτικού λόγου αποπροσανατολίζουν πολλές φορές τον πολίτη.

Οι εκάστοτε πολιτικοί και μη «Πινόκιο» παραμελούν πλήρως τον πυρήνα του Κράτους και ασχολούνται με τα ηλεκτρόνια. Είναι σαν να προσπαθείς να κλείσεις τρύπες σε οδικό άξονα με την καλύτερη άμμο, παρά με το χειρότερο τσιμέντο. Σίγουρα τα χρήματα για ένα κράτος, είναι όπως ο νοσοκομειακός ορός για έναν ασθενή, αλλά αν δεν ενισχύσεις και τους βασικούς κλάδους αρμοδιοτήτων του πρώτου, είναι σαν να αφήνεις τον ασθενή ατάιστο και μόνο με τον ορό: Δεν μπορεί την ασφάλεια της χώρας να την αναλαμβάνει πολιτική οργάνωση και οι πολίτες να καλούν για την προστασία τους τα κεντρικά γραφεία του κόμματος αντί της αστυνομίας! Για αυτό ευθύνεται αποκλειστικά το οιονεί μας κράτος.

Στον τομέα της Δικαιοσύνης, αν και είμαι ίσως από τους λίγους που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν άξιοι δικαστές που κοπιάζουν καθημερινά να υπηρετήσουν τη δικαιοσύνη, παρ’ όλα αυτά το έργο τους μένει ημιτελές, αν σκεφτεί κανείς ότι για να πάρει πίσω τα χρήματα που δάνεισε στον οφειλέτη του, χρειάζεται στην καλύτερη περίπτωση πέντε χρόνια, χωρίς να συνυπολογίζεται η δικάσιμος της έφεσης. Σχετικά με τον τομέα της εκπαίδευσης, οι μαθητές πρέπει να εισπράττουν επίδομα πειραματόζωων, το οποίο θα αντιστοιχεί σε δωρεάν κολατσιό κάθε δεύτερη Πέμπτη του μήνα, για την ψυχοφθόρα διαδικασία στην οποία υποβάλλονται, να προσαρμόζονται κάθε φορά στις ιδέες του εκάστοτε υπουργικού επιτελείου.

Φτάνοντας στον τουρισμό, είναι ο λιγότερο πολύπαθος κρατικός τομέας που, αν δεν τύχει να πέσει ο τουρίστας σε απεργία μέσα Ιουλίου με κάυσωνα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι με τη σωστή προώθηση των μαγευτικών τοπίων της χώρας μας, ίσως παίρναμε μια προσωρινή καλοκαιρινή ανάσα.

(*Σημ. Το μέσο πίεσης της απεργίας όσων εργάζονται σε μουσεία και αξιοθέατα, όπως και σε μέσα μαζικής μεταφοράς, γίνεται εντονότερο και φέρει μεγαλύτερη πολιτική δυσφορία σε περιόδους μεγάλης τουριστικής κίνησης, όμως το μέτρο και η κατάχρηση δικαιώματος πολλές φορές συγχέονται)

Τέλος, θα είμαι λακωνικός στον τομέα της υγείας:το πρώτο πράγμα που πρέπει κανείς να κάνει δεν είναι η πληρωμή των ταμείων, όχι. Απλώς, να προσεύχεται. Ίσως φανεί αποδοτικότερο.

Χωρίς τα παραπάνω, η παραλλαγή αυτή του «Πινόκιο» ίσως αποτελεί εν τέλει μία από τις πολλές ταινίες με προβλέψιμο τέλος. Η εισπρακτική της, όμως, επιτυχία δεν είναι προκαθορισμένη. Μπορεί να αποδειχθεί είτε μία νέα «Επικίνδυνη αποστολή», είτε μία γλυκανάλατη ρομαντική κομεντί, από αυτές που παρακολουθούνται μετά βίας με διάσημο καλαμπόκι (popcorn) σε έναν από τους δελαστικούς θερινούς κινηματογράφους της πρωτεύουσας.

Δικηγόρος Αθηνών, LL.M. HU Berlin

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk