Πιλάφι με κιμά

Υλικά για 5 άτομα

500 γρ. κιμάς, μοσχαρίσιος
½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
½ κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο
½ κ.γ. γαρίφαλο, τριμμένο
1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κρέας
ξύσμα από 1 πορτοκάλι, κατά προτίμηση βιολογικό
½ φλ. κουκουνάρι
1 κλωναράκι φρέσκου θυμαριού ή 1 κ.γ. ξερό
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
½ ποτήρι του κρασιού γλυκό κρασί (Samos ή Μαυροδάφνη)
3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 κ.σ. σταφίδες, μαύρες
χυμός από 2 πορτοκάλια
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4-5 κλωναράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
1 φλ. αμύγδαλα, ασπρισμένα
200 γρ. ρύζι μπασμάτι ή γιασμίν

Εκτέλεση
Σε φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι με το μισό βούτυρο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τον κιμά με το μπαχάρι, το γαρίφαλο, το μείγμα μπαχαρικών, το ξύσμα, το κουκουνάρι, το θυμάρι και το κρεμμύδι για περίπου 6-8 λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το σκόρδο, τις σταφίδες και τον χυμό πορτοκαλιού και αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί χωρίς να το σκεπάσουμε, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του. Αφού το σβήσουμε, προσθέτουμε τον μαϊντανό.

Στο μεταξύ, σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ροδίσουν.
{{{ moto }}}
Σε μια μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο, σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το ρύζι για 1 λεπτό, αλατίζουμε και το σκεπάζουμε με νερό, ίσα που να το καλύπτει. Κλείνουμε με το καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο. Το αφήνουμε να μαγειρευτεί για 15 λεπτά.

Μόλις μαλακώσει το ρύζι, το μεταφέρουμε σε φόρμα του κέικ χωρίς τρύπα ή σε ένα μικρό ταψάκι και το αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα για 2-3 λεπτά. Το ξεφορμάρουμε, καλύπτουμε ομοιόμορφα με τον κιμά, πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και σερβίρουμε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.