Το αυθαίρετο, το μαχαίρι και η μπάρα

Είμαστε τυχεροί που κανείς δεν σκέφτηκε να χτίσει αυθαίρετο στον λόφο της Ακρόπολης. Είμαστε τυχεροί, γιατί όλο και κάποιος υπουργός θα βρισκόταν να «τακτοποιήσει» το ζήτημα εν όψει εκλογών. Οποιος παραβαίνει τον νόμο είναι πάνω από όλα ψηφοφόρος. Αν ο Ιερός Βράχος σώθηκε από τύχη, δεν συνέβη το ίδιο με τις προστατευόμενες εκτάσεις της Λαυρεωτικής. Εκεί, σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα, απαγορεύεται η οικοδόμηση. Εν τούτοις, διάφοροι επιτήδειοι καταπάτησαν τη γη (τη δική μας, τη δημόσια γη), την έκαναν οικόπεδα, την πούλησαν, τη μεταβίβασαν, την τσιμέντωσαν. Περίμεναν το πλήρωμα του χρόνου. Ολο και κάποιος υπουργός καταστροφής Περιβάλλοντος θα ρύθμιζε το ζήτημα. Ελαχε στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να τους κάνει τη χάρη. Με δική του τροπολογία τα παράνομα γίνονται νόμιμα. Την ημέρα που κατέθεσε το σχετικό νομοσχέδιο επιβεβαιώθηκαν οι φήμες: ήταν πλέον σίγουρο ότι θα κατερχόταν υποψήφιος στην Αττική.

Στην εκλογική αναμέτρηση κατεγράφησαν όλες οι πρακτικές που όχι μόνον είναι ντροπιαστικές, αλλά κατέστρεψαν τη χώρα. Επί παραδείγματι, ορισμένοι υποψήφιοι προσπαθούν να βολέψουν εργασιακά τους πιθανούς ψηφοφόρους τους. Λαμπρό παράδειγμα ο Μαυρουδής Βορίδης και οι απολυμένοι του μετρό. Από τα νούμερα φαίνεται ότι η εταιρεία άρχισε να παραπαίει όταν ξεκίνησαν μαζικοί, αφύσικοι διορισμοί. Το προσωπικό αυξήθηκε κατά 50% και όλως τυχαίως οι προσληφθέντες είχαν κοινό τόπο καταγωγής (και πιθανότατα μεγάλο σόι, με πολλούς σταυρούς). Επιπλέον, τα βιογραφικά τους είχαν σταλεί μαζικά από υπουργικό γραφείο. Αυτά δεν τα λέει κάποιος επιπόλαιος κουτσομπόλης: αναφέρονται σε πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή. Και όμως, του κυρίου Βορίδη δεν του πάει η καρδιά να τους διώξει. Θα τους βάλει κάτω από τη φτερούγα του, την αετίσια, μαζί με τους 190 πιλότους της Ολυμπιακής που εισπράττουν πεντοχίλιαρα χωρίς να δουλεύουν, χωρίς να εμφανίζονται έστω και τυπικά σε μια υπηρεσία (να θυμίσουμε ότι έχουν ήδη εισπράξει κολοσσιαίες αποζημιώσεις).

Ενα ακόμη δείγμα νοσηρής νοοτροπίας αφορά την επιβράβευση ατόμων που ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα. Βγάζει μάτι η περίπτωση του πρώην Νομάρχη Ζακύνθου, ο οποίος είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία. Είναι ο άνθρωπος που ενέκρινε εκατοντάδες ψευδή επιδόματα τυφλότητας. Επιρρίπτει τις ευθύνες στους γιατρούς που πιστοποιούσαν την αναπηρία. Αφού ο ίδιος δεν αναρωτήθηκε για την «επιδημία», αφού υπέγραφε ωσάν να έχει χάσει ο ίδιος το φως του, θα έπρεπε να αποκλειστεί λόγω ανεπάρκειας. Τέτοια άτομα είναι ακατάλληλα για τη διοίκηση του τόπου. Βέβαια, στο ζήτημα της καταλληλότητας η Νέα Δημοκρατία δίδει τη δική της απάντηση. Κατάλληλος είναι όποιος προέρχεται από πολιτική οικογένεια. Κανένας γιος βουλευτή δεν θα υπέπιπτε σε τέτοια εξόφθαλμη γκάφα.

Ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται με πιο παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή δείχνει μια ελαστικότητα συνείδησης. Ετσι κάνουν οι μεγάλοι άνδρες, τον έναν χρόνο θέλουν να πουλήσουν τις ΔΕΚΟ, τον άλλον το ξανασκέφτονται. Θέλουν να παραχωρήσουν το λιμάνι και το αεροδρόμιο, μετά το μετανιώνουν. Ο πρόεδρος της ΝΔ μάδησε τη μαργαρίτα του μνημονίου – θέλω, δεν θέλω – επιδεικνύοντας την ίδια πυγμή σε κάθε τοποθέτηση. Τι άσπρο, τι μαύρο. Τώρα ζει τον έρωτά του με την αυτοδυναμία. Από αύριο, βλέπουμε. Το μόνο βέβαιο είναι το πάθος.

Υπάρχουν, ασφαλώς, και χειρότερα από τα μοσχαναθρεμμένα της Νέας Δημοκρατίας. Σε άλλα, ακραία ψηφοδέλτια, άτομα εξόχως επιθετικά. Η Χρυσή Αυγή έχει ως υποψήφια μια κατηγορούμενη ως μαχαιροβγάλτρα. Είναι υπόδικη για συνεργία σε επίθεση σε αλλοδαπό. Εχει πάρει μέρος και σε γιαουρτώματα, σε προπηλακισμούς πολιτικών προσώπων. Το ΚΚΕ έχει υποψήφιο έναν συνδικαλιστή που κυκλοφορεί με καδρόνια. Σε κάποια στιγμή έκστασης κλωτσούσε έναν άνδρα που ήταν ήδη πεσμένος στον δρόμο. Αυτές οι κλωτσιές εκλαμβάνονται ως αγωνιστικές, επαναστατικές (και το θύμα σίγουρα ως παρακρατικός ή οπορτουνιστής).

Κρατήσαμε ως τελευταία αναφορά τούς συμβολισμούς του Ευάγγελου Βενιζέλου και τον χρυσό ολυμπιονίκη με την μπάρα του. Εχοντας τη βεβαιότητα πως δεν πρόκειται για καλιαρντά, αναρωτιόμαστε αν ο αθλητής θα δεχόταν την ίδια θέση σε ψηφοδέλτιο άλλου κόμματος. Γιατί όχι; Βρήκε κάτι ενδιαφέρον να κάνει στη ζωή του, δηλαδή να αποφασίζει, χωρίς να έχει τα εφόδια, για τη ζωή των άλλων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
BHMAgazino
Σίβυλλα
Helios Kiosk