Ερευνητές στην Αυστραλία υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση από εγκύους ω-3 λιπαρών οξέων είναι πιθανό να προστατεύουν αργότερα το παιδί από την εμφάνιση εκζέματος.

Η έρευνα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας μελέτησαν 706 εγκύους που είχαν οικογενειακό ιστορικό σε αλλεργίες. Όπως διαπίστωσαν, τα παιδιά των γυναικών που κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης λάμβαναν συμπληρώματα ω-3 είχαν 30% μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν έκζεμα σε σχέση με τα παιδιά που οι μητέρες τους δεν λάμβαναν ω-3 στην εγκυμοσύνη.

Επίσης τα παιδιά των γυναικών που κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης κατανάλωναν ω-3 λιπαρά οξέα είχαν 50% μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν δυσανεξία στο αυγό. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα περνούν από τον πλακούντα στο έμβρυο και επηρεάζουν το ανοσοποιητικό του σύστημα δημιουργώντας μια «ασπίδα» κατά του εκζέματος. Επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να διαπιστώσουν αν τα ω-3 έχουν ανάλογη ευεργετική δράση απέναντι στο άσθμα και την αλλεργική ρινίτιδα. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Medical Journal.