Νέα στρες τεστ στις τράπεζες

Με χαλαρούς όρους θα διεξαχθούν και τα νέα στρες τεστ στις τράπεζες. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκήθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία δεν επιθυμεί στην παρούσα φάση να βγουν στην επιφάνεια προβλήματα που παρουσιάζουν τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Το γεγονός αυτό ευνοεί και τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες δε θα χρειαστεί στο πλαίσιο των δυσμενών σεναρίων που θα «τρέξουν» να υποστούν ζημιές από μία πιθανή αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν γίνει έως σήμερα γνωστά, θα υπάρξει «κούρεμα» 17,7% επί των τιμών των ελληνικών ομολόγων που είχαν διαμορφωθεί στο τέλος του 2010.

Πρόκειται για μία παράμετρο που δεν αναμένεται να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τη βαθμολογία των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, με δεδομένο ότι ήδη από πέρυσι έχουν μεταφέρει τη συντριπτική πλειονότητα των τίτλων που διατηρούν εκτός εμπορικού χαρτοφυλακίου.

Στις ασκήσεις αντοχής το haircut θα εφαρμοστεί μόνο στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο και ως εκ τούτου δε θα επιδράσει αρνητικά στα αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται ότι όσα ομόλογα βρίσκονται στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο δεν επηρεάζουν τα αποτελέσματα των τραπεζών, καθώς αποτιμώνται στην αξία κτήσης τους.

Με τον τρόπο αυτό οι τραπεζίτες κατάφεραν να μην «περάσουν» στις οικονομικές τους καταστάσεις οι υποαξίες που σημειώνονται μετά τον αποκλεισμό του ελληνικού δημοσίου από τις αγορές.

Οι τρέχουσες τιμές των ομολόγων

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τρέχουσες τιμές των ομολόγων που δεν καλύπτονται από το μηχανισμό στήριξης ΕΕ – ΔΝΤ βρίσκονται χαμηλότερα κατά 27% έως 44% από την ονομαστική τους αξία.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει το ελάχιστο επιτρεπτό όριο του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 που οι τράπεζες θα πρέπει να ξεπεράσουν στο πλαίσιο του τεστ αντοχής που θα διενεργηθούν.

Με βάση το δυσμενές σενάριο, το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί τη φετινή χρονιά κατά 4%, ενώ οι ελληνικές τράπεζες θα επιβαρυνθούν με αύξηση των επιτοκίων κατά 195 μονάδες βάσης στην τρίμηνη διάρκεια (swap rates).

Στις διεθνείς αγορές θα προβλέπεται σημαντική πτώση του χρηματιστηριακού δείκτη Euro Stoxx 50 και ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά 15%.

Σημειώνεται ότι από την Ελλάδα στα στρες τεστ θα συμμετάσχουν οι Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζας Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ΑΤΕ και από την Κύπρο οι Τράπεζα Κύπρου και Marfin Popular Bank.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk